Schildts & Söderströms

En bok om måsar i Österbotten gav Ulrika Hansson en nominering till Runebergspriset 2021

Dela

Författaren Ulrika Hansson skrev i mysbyxor om måsar, arga män och olyckliga äktenskap. Nu är hon nominerad till Runebergspriset med sin roman Jaktlaget.

Romanen Jaktlaget är en av åtta kandidater till Runebergspriset 2021. Böckerna har valts bland 246 finländska titlar.

Som debutant vågade Ulrika Hansson inte drömma om priser.

– Kontrasten mellan att sitta hemma i mysbyxor och skriva på ett manus som man inte vet om någon någonsin vill läsa och att plötsligt vara nominerad till Runebergspriset är så bjärt att den är komisk.

Hon uppskattar att även icke-etablerade författare blir tagna på allvar i en så pass ansedd tävling som Runebergspriset.

– Det visar på något sätt att det är texterna som får stå i centrum och att urvalet görs förbehållslöst.

Trots att Hansson bott i Helsingfors sedan 1997 vill hon skriva om sina rötter i Österbotten.

– Det känns extra roligt att få lyfta fram min uppväxtort Terjärv i skönlitterär form. Berättelsen tar avstamp i en verklig händelse där.

Juryns motivering

Jaktlaget handlar inte enbart om måsar, arga gubbar och tafatta beslutsfattare. Boken är också ett människodrama med psykologisk spänning. Nedan följer juryns motivering:

Ulrika Hanssons debutroman Jaktlaget är en vardagens triumf. I hennes version av den österbottniska byn har människor att leva tillsammans både med varandra och med naturen.

Ämnet är synnerligen aktuellt: den lokala sjön närmast ockuperas av måsar som smutsar ner, väsnas och gör livet nära nog outhärdligt för dem som bor i närheten, men regelverket tillåter inga kraftåtgärder. Äktenskap och byagemenskap krackelerar – hur kommer man vidare när alla vägar åtminstone till synes är stängda?

Hansson skriver skickligt fram det vackra och det grymma i såväl konflikt som kärlek och låter sina gestalter fatta omöjliga beslut utan att peka med hela handen.

Runebergspriset

Romanen REC av Marisha Rasi-Koskinen är också nominerad till Runebergspriset. Boken ges ut av Schildts & Söderströms systerförlag Kustantamo S&S.

Vinnaren utses av en prisjury med tre medlemmar: författaren Sinikka Vuola, kritikern Marissa Mehr och litteraturforskaren Julia Tidigs. Prissumman är 20 000 euro. Priset delas ut på Runebergsdagen 5 februari 2021.

ps. den här lilla, men trevliga nyheten har embargo till torsdag 10.12 kl. 13.00.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslag: Emma Strömberg
Omslag: Emma Strömberg
Ladda ned bild
Ulrika Hansson är född 1977. Foto: Helen Korpak
Ulrika Hansson är född 1977. Foto: Helen Korpak
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum