Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

En digital samling för barn och unga lanserades på sommaren – förlagen vill gärna vara med på lästalkot

Dela

Den nationella digitala samlingen för barn och unga som lanserades på sommaren har aktiverat förläggarna: samlingen lanserades med cirka hundra e- och ljudböcker, men den har potential att öka till t.o.m. flera tusen böcker tack vare nya avtal med förlagen. Via den digitala samlingen för barn och unga är nu digitalt material för första gången tillgängligt för familjer och skolor i hela Finland och man kan ännu lättare än tidigare hitta och använda det elektroniska materialet.

Foto: Helsingfors stad - Ants Vahter
Foto: Helsingfors stad - Ants Vahter

Fram till nu har utbudet av ljudböcker och e-böcker i biblioteken i Finland varit knappt, materialet har varit splittrat i olika tjänster och utbudet har varierat mycket mellan olika bibliotek. Därför öppnade man i juli en digital samling för barn och ungdomar, som innehåller både finskspråkiga och svenskspråkiga e-böcker och ljudböcker för barn och ungdomar på samma plattform. Projektet är två-årigt och har finansierats av undervisnings- och kulturministeriet.

Den digitala samlingen lanserades med en grundsamling barn- och ungdomslitteratur innehållande 95 finsk- och svenskspråkiga e-boks- och ljudbokstitlar, som valts ut av biblioteksanställda specialiserade på barn- och ungdomslitteratur. Under sommaren har förläggarna varit ivriga att komma med i projektet och biblioteken har potential att utvidga samlingen till rentav många tusen titlar. I så fall skulle samlingen täcka mer än 60 % av alla titlar riktade till konsumenterna. Både nya och bekanta förlag har erbjudit biblioteken att köpa deras digitala böcker till samlingen.

Förlaget Kustannus-Mäkelä, som är specialiserat på barn- och ungdomsböcker, är ett av de förlag som har avtalat om att utöka antalet titlar i den digitala samlingen.

”Vi är ett av de största barnboksförlagen i Finland och vi är välkända för våra tryckta böcker, så vi tycker att det är viktigt att våra titlar också finns att få digitalt”, berättar vd:n för Kustannus-Mäkelä Atso Mäkelä.

”För många barn och ungdomar läser för lite och vi försöker locka dem till läsning med våra högklassiga och lättlästa böcker. Att ansluta oss till den digitala samlingen är en naturlig fortsättning på de det här arbetet”, fortsätter Mäkelä.

Många utlån från den digitala samlingen

Speciellt de som lyssnar på e-böcker har hittat tjänsten: av de 20 mest utlånade böckerna är hela 17 ljudböcker. De mest aktiva låntagarna finns i Piki-biblioteken i Birkaland, i Vanamo-biblioteken i Egentliga Tavastland och i Lastu-biblioteken i Päijänne-Tavastland.

”Det är glädjande att märka att den digitala samlingen har hittat sin publik. Vår målsättning är just att möta barn och unga i deras naturliga omgivning och få in den digitala litteraturen som en del av deras vardag” säger planerare Marja Hjelt från Konsortiet för de allmänna biblioteken.

Samlingens böcker hittas via det egna bibliotekets Ellibs-tjänst, som fungerar med smarttelefoner, datorplattor och datorer. Till Android-, Huawei- och iOS-enheter kan man avgiftsfritt ladda ner en Ellibs-applikation. Också i Ellibs webbibliotek på adressen https://www.ellibslibrary.com/collection kan man bläddra bland, låna, reservera och ladda ner böckerna. I bägge fallen loggar man in och lånar eller reserverar titlarna med varje biblioteks lokala bibliotekskort.

Nyckelord

Kontakter

Mediekontakter:

Marja Hjelt
Planerare, Konsortiet för de allmänna biblioteken
marja.hjelt@hel.fi
+358 40 6744 068

Bilder

Foto: Helsingfors stad - Ants Vahter
Foto: Helsingfors stad - Ants Vahter
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Under höstlovet erbjuder Helsingfors gott om gratis evenemang och aktiviteter för barn och unga8.10.2021 10:36:38 EEST | Tiedote

Under höstlovsveckan ordnas över 80 evenemang för barn och unga i Helsingfors. Största delen av stadens evenemang under höstlovet är avgiftsfria och även avgiftsbelagda upplevelser är förmånliga. Hela utbudet för höstlovet har nu samlats ihop för första gången på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/. I Helsingfors börjar de svenska skolornas höstlov torsdagen 21 oktober och slutar söndagen 24 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum