Espoon kaupunki - Esbo stad

En ny bok med temat Esbo skapas i ett färggrant samarbete mellan en konstnär och förskolebarn – under arbetet bollar barnen också med idéer kring framtidens Esbo

Jaa

Grupperna i förskoleundervisningen har bjudits in för att delta i illustrationsarbetet för bilderboken Kika in i Esbo. Syftet med boken är att beskriva staden på ett mångsidigt sätt och att inspirera barnen att själva berätta berättelser med Esbotema. Barnens tankar hörs även i samband med uppdateringen av Berättelsen om Esbo, stadens strategi.

Barnen får kommentera skisser av illustratören Carlos Da Cruz. Bild: Nina Elfvengren.
Barnen får kommentera skisser av illustratören Carlos Da Cruz. Bild: Nina Elfvengren.

Esbo stads resultatenhet för kultur producerar under hösten 2020 en färggrann bilderbok med temat Esbo, som illustreras av illustratören och grafikern Carlos Da Cruz. Boken kommer att ha teckningar om varje stadscentrum. Boken innehåller också illustrationer om norra Esbo och bilder på Esbo i stort.

Materialet som barnen och illustratören skapar tillsammans sammanställs i boken Kika in i Esbo som ges ut i december 2020. Boken delas ut till alla barn födda 2017 och 2018 och bosatta i Esbo i samband med 4-årskontrollen på rådgivningsbyrån under åren 2021 och 2022. Dessutom delas boken ut till alla förskolegrupper, grupperna inom den kommunala småbarnspedagogiken och bibliotek.

Bilderna i boken Kika in i Esbo har ingen text och de föder nya berättelser. Boken skapas i samarbete med barnen: barnen kan kommentera illustrationerna och önska förändringar och tillägg till dem.

"Jag är verkligen imponerad av barngruppernas och konstnärens sömlösa samarbete. Arbetet med boken är ett lysande exempel på hur vi genom metoderna för kulturfostran kan göra det möjligt att skapa experimenterande konst. Vi i Esbo har goda erfarenheter från en lång tid tillbaka om verksamhetsmodellerna inom kulturfostran, såsom KULPS och Kulturspaningen", säger kulturdirektör Susanna Tommila.

Illustratören tecknar svartvita skisser med en tidigare enkätundersökning som inspirationsunderlag och alla förskolegrupper får tillgång till bilderna. Samtidigt som barnen gör utflykter till nya ställen och samtalar både med varandra och med vuxna om sitt eget bostadsområde eller området där förskolan ligger, samlas det in material för Berättelsen om Esbo.

I grupperna får barnen undersöka bilderna, prata om de tankar som bilderna väcker och varför inte göra utflykter till den närmaste omgivningen för att utforska objekt som är viktiga för dem. Barnens tankar antecknas och de används förutom i arbetet med boken också i uppdateringen av Berättelsen om Esbo.

Varje Esbobo har möjlighet att delta i uppdateringen av Berättelsen om Esbo

Berättelsen om Esbo förbereds just nu för fullmäktigeperioden 2021–2025 och vi samlar in kommunbornas synpunkter och önskemål kring Esbos framtid för att användas som underlag i förtroendeorganens behandling.

Synpunkter samlas in med hjälp av två olika enkäter: Med enkäten Mitt Esbo i framtiden samlar vi in tankar om Esbo i framtiden, medan enkäten Mitt Esbo på kartan är en kartbaserad enkät som framför allt fokuserar på att utveckla stadsmiljön i Esbo.

Vi hoppas att kommuninvånarna svarar på båda enkäterna. Enkäterna är öppna till slutet av oktober.

esbo.fi/mittesbo

Mer information

Susanna Tommila, kulturdirektör, tel. 043 825 5074, susanna.tommila@espoo.fi

Jorma Valve, strategidirektör, tel. 046 877 2055, jorma.valve@espoo.fi

Kuvat

Barnen får kommentera skisser av illustratören Carlos Da Cruz. Bild: Nina Elfvengren.
Barnen får kommentera skisser av illustratören Carlos Da Cruz. Bild: Nina Elfvengren.
Lataa
Barnen får kommentera skisser av illustratören Carlos Da Cruz. Bild: Nina Elfvengren.
Barnen får kommentera skisser av illustratören Carlos Da Cruz. Bild: Nina Elfvengren.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Influenssarokotuksissa priorisoidaan riskiryhmäläisiä 30.11. alkaen26.11.2020 15:25:09 EETTiedote

Espoo on saamassa influenssarokotteita saman määrän kuin viime vuonna, mutta rokotteiden kysyntä on ollut aiempaa vilkkaampaa. Tästä syystä rokotetta ei ehkä valitettavasti riitä kaikille halukkaille. Työskentelemme lisärokotusten hankkimiseksi, mutta toistaiseksi rokotteita priorisoidaan siten, että mahdollisimman moni korkean riskin ryhmään kuuluva saa suojan influenssaa vastaan.

Kunderna åter nöjda med servicetorget i Iso Omena25.11.2020 14:09:59 EETTiedote

Tjänsterna på servicetorget i Iso Omena motsvarar de förväntningar kunderna har på offentliga tjänster, ansåg 87 procent av dem som svarat på servicetorgets kundnöjdhetsenkät i september–oktober. Hela 79 procent av dem som svarat anser att servicetorget ligger lägligt i köpcentret. Dessa siffror som mäter hur nöjda kunderna är i helhet har legat på samma nivå under de fyra år som servicetorget funnits.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme