Vaasan kaupunki - Vasa stad

En ny kanal i Vasa för att avslöja missbruk

Dela
Vasa stad tar 15.2 i bruk en kanal för etiska anmälningar för att göra det lättare att lyfta fram missförhållanden och missbruk. Alla organisationer inom den privata och offentliga sektorn som har minst 50 anställda måste enligt lag ta i bruk en intern kanal för anmälningar.

Via den nya kanalen kan nuvarande och före detta anställda samt till exempel praktikanter eller serviceproducenter lämna in en anmälan vid misstanke om missbruk som de observerar i samband med sitt arbete. Misstanken kan t.ex. gälla offentliga upphandlingar, miljön, integritetsskydd och skydd av personuppgifter samt säkerhetsöverträdelser i nätverks- och informationssystem.

Den nya kanalen för anmälningar är ett verktyg i raden av de andra för att försäkra sig om riktigheten i förvaltningens verksamhet.

- Den elektroniska responskanalen feedback.vaasa.fi har redan under en lång tid varit i kommuninvånarnas användning i Vasa och den kommer att fortsätta som tidigare. Där kan man ge åtgärdsförslag, beröm, kritik, kommentarer eller frågor som gäller stadens service, berättar Harri Honkanen som är ordförande för arbetsgruppen.

Länkar till responskanalen, kanalen för etiska anmälningar och andra möjligheter att påverka finns på stadens sidor om delaktighet och påverkan: vaasa.fi/sv/paverka.

Syftet är att förebygga missbruk

Det rekommenderas att uppge namn vid anmälan, men den kan också göras anonymt. Faktum är ändå att ju fler detaljer man uppger i anmälan, inklusive kontaktuppgifter, desto bättre och mer utförligt kan misstankarna om missbruk undersökas. Uppgifterna om anmälaren skyddas i enlighet med lagen om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av EU-rätten och den nationella lagstiftningen.

Baserat på anmälningarna utreder staden i den mån det är möjligt alla misstankar som visar sig vara skäliga. Det allmänna villkoret för skydd är att anmälaren har en skälig misstanke om att informationen om missbruk stämmer vid anmälningstillfället och att informationen omfattas av lagen.

Den som medvetet uppger eller publicerar felaktig information kan få rättsliga följder.

Staden följer direktiv och nationell lagstiftning

Den interna kanalen för anmälning förutsätts av skyddet för personer som rapporterar om överträdelser av EU-rätten och den nationella lagstiftningen. Lagen trädde i kraft 1.1.2023.

- Alla organisationer inom den privata och offentliga sektorn som har minst 50 anställda måste enligt lag ta i bruk en intern kanal för anmälningar. Lagen gäller bland annat kommuner, samkommuner och kommunala affärsverk, säger Honkanen.

Syftet med den nya lagstiftningen är att försäkra sig om att en person tryggt kan göra anmälan utan rädsla för eventuella repressalier ifall hen i sitt arbete upptäcker missförhållanden eller verksamhet som strider mot det allmännas intresse. Avsikten är att förebygga hot eller missbruk mot det allmännas intresse.

Vasa stads kanal för etiska anmälningar behandlades i stadsstyrelsen 13.2 och tas i bruk 15.2.2023.

Nyckelord

Kontakter

- Harri Honkanen, intern revisor
harri.honkanen@vaasa.fi, tel. 040 756 8001

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vi gör Vasa till Finlands snyggaste stad – kampanjen En miljon soppåsar inspirerar till att samla skräp i omgivningen29.3.2023 13:22:41 EEST | Tiedote

Yle ordnar under våren den riksomfattande kampanjen En miljon soppåsar, vars mål är att inspirera människor till att samla in en miljon påsar skräp från omgivningen. Vasa deltar också i kampanjen tillsammans med över 140 städer och kommuner. De insamlade soppåsarna anges på kampanjsajten vid den egna orten. Kom med och gör Vasa till Finlands snyggaste stad!

Tehdään Vaasasta Suomen siistein kaupunki – Miljoona roskapussia -kampanja innostaa keräämään roskia ympäristöstä29.3.2023 13:16:11 EEST | Tiedote

Yle järjestää tänä keväänä valtakunnallisen Miljoona roskapussia -kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa. Myös Vaasa on mukana kampanjassa yhdessä yli 140 kaupungin ja kunnan kanssa. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivustolle oman paikkakunnan kohdalle. Tule mukaan tekemään Vaasasta Suomen siistein kaupunki!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum