Digi- ja väestötietovirasto

En översikt över företagens och samfundens digitala kompetens har publicerats: Det digitala utmanar i synnerhet små aktörer

Jaa

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utredde under hösten 2020 digital kompetens, behovet av digitalt stöd och utbudet av det på riksnivå bland företag och samfund. Den främsta observationen är att utvecklingen av digital kompetens är svårast för små aktörer. Översikten som publicerades idag sammanställer de viktigaste observationerna och rekommendationer om åtgärder.

En av de viktigaste observationerna var behoven hos små företagare och lokala samfund som verkar med frivilliga krafter.

– Även om finländarna är ett folk med stor digital kompetens och det finns en vilja att utveckla digital kompetens, finns det inte alltid resurser för utvecklingen. Samtidigt blir det smidigare för företag och samfund att uträtta ärenden tillsammans med myndigheterna, i synnerhet när ärenden överförs till digitala kanaler. Om man inte hänger med i digitaliseringsutvecklingen kan det försvåra smidigheten i myndighetsärenden och även i större utsträckning företagets eller samfundets verksamhet, säger projektledare Minna Piirainen vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Fältet för behov och utbud av digitalt stöd är splittrat – målet är en enhetlig samordning

Företagarnas och samfundens utmaningar med digitala tjänster och apparater är många. Medan inlärningen av användningen av sociala medier för en lokal fiskare kan vara ett avgörande steg för att försäljningen av fiskfångsten ska lyckas, kan man samtidigt i den lokala studentföreningen fundera på att ta i bruk mötesverktyg som främjar deltagande på distans.

På nationell nivå finns det för närvarande ingen aktör som skulle samordna eller ens samla information om varifrån företagare och samfund skulle kunna få stöd i digitala ärenden. Den översikt som nu har färdigställts skapar en grund för det arbete som kommer att utföras nästa år i syftet att skapa en hållbar samordningsmodell av digitalt stöd till företag och samfund. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata söker samarbetsorganisationer på olika håll i Finland för att skapa verksamhetsmodeller.

– Nya verksamhetsmodeller kommer finnas redan före sommaren och före utgången av 2021 färdigställs rekommendationer om hur digitalt stöd i fortsättningen ska koordineras och ordnas för företagens och samfundens behov, berättar Piirainen.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ordnar idag 4.12 kl. 9–12 ett evenemang om digital kompetens i företag och samfund där översikten presenteras och företagare, samfund och de som skapat översikten får sina röster hörda. Evenemangets innehåll ger insikter i vilka utmaningar företag och samfund för närvarande står inför och varifrån man nu är van att söka hjälp. Man hinner ännu delta i evenemanget och en inspelning av evenemanget publiceras under de närmaste veckorna på webbplatsen suomidigi.fi.

Översikt över företagens och samfundens digitala kompetens

Yhteyshenkilöt

Projektledare Minna Piirainen, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, tfn 0295 535 280, fornamn.efternamn@dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inrättades år 2020 och lyder under finansministeriet. Ämbetsverket uppstod 1.1.2020 när Befolkningsregistercentralen och magistraterna sammanförs till en ny helhet.

http://dvv.fi/sv

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Selvitys yhteiskunnan digitaalisen infrastruktuurin vaikuttavuudesta on julkaistu – asiakkaan saama hyöty on digitalisaation merkittävin mittari15.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto on tänään julkaissut selvityksen yhteiskunnan digitaalisen infrastruktuurin vaikuttavuudesta. Digitalisaatio on julkisella sektorilla olennainen osa asiakkaiden palvelua, toiminnan kehittämistä ja selviämistä tiukkenevien budjettien maailmassa. Digitalisaation hyötyjä on myös jatkuvasti mitattava, jotta kehitys on oikeansuuntaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme