Schildts & Söderströms

En smart och sinnlig debut årets första bok

Dela
Moeko har slutat gå ut. Ensam i sin lägenhet i Osaka livnär hon sig på apelsiner, nattō och män. Chinatsu förser henne med både det ena och det andra.

Yasuko har bestämt sig för att genomgå en förvandling. Hon ska äntligen bli den bästa versionen av sig själv.

Yuta tror att hans fru bedrar honom. Under en nattlig promenad ser han ett lysande skepp som kan vara början på ett nytt liv.
 
Julia Mäkkyläs noveller är laddade med mening och fulla av överraskningar. Med humor och skarp blick för detaljer berättar hon om människor i ett japanskt samhälle. Dessa människor förenas kanske av sin ensamhet, men också av sin längtan efter något större.

Titelnovellens huvudperson Moeko kallas apelsinfågeln av sin vän Chinatsu. Vad är det att vara en apelsinfågel?

– Tack vare deras förtjusande vingar kan apelsinfåglar flyga graciöst och smidigt genom livet, vilket gör att de faller från väldigt höga höjder när de väl faller.

Skenet kan dock bedra.

– Eftersom Moeko är vacker och karismatisk är det lätt att inbilla sig att hennes liv är lika vackert och fritt från besvikelser, vilket ju verkligen inte stämmer.

Personerna i dina noveller är minst sagt lite vilsna och söker efter något, men de vet inte riktigt själva vad de behöver. Vad ville du utforska här?

– Jag tror att många av karaktärerna fixerar sig vid, eller utsätter sig för, olika saker för att slippa ta itu med sina riktiga problem - de verkligt jobbiga känslorna och insikterna. Jag tror det lätt blir så - att man försöker hantera eller fly känslor genom till exempel snabba kickar för stunden eller ohälsosamma beroenden.

– Jag ville även utforska vilka olika syften olika typer av relationer tjänar och vilken slags inverkan de har på människors liv.

Apelsinfågeln har recensionsdatum tisdag 7.2.

Vem är Julia Mäkkylä?

Hon är född 1994 och uppvuxen i Närpes, utbildad talterapeut och har bott några år i Japan där hon fick inspiration till sin novellsamling. 2021 fick hon andra pris i Arvid Mörne-skrivtävlingen och 2017 fick hon hedersomnämnande i samma tävling.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslag: Sanna Mander
Omslag: Sanna Mander
Ladda ned bild
Frank A. Unger
Frank A. Unger
Ladda ned bild
Frank A. Unger
Frank A. Unger
Ladda ned bild
Frank A. Unger
Frank A. Unger
Ladda ned bild
Frank A. Unger
Frank A. Unger
Ladda ned bild

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum