Espoon kaupunki - Esbo stad

En utställning som presenterar Kaija och Heikki Sirens arkitektur öppnas i KAMU – verk från både Hagalund och Bagdad visas

Dela

KAMU Esbo stadsmuseums specialutställning Allt och inget – Arkitekterna Kaija + Heikki Siren öppnas den 23.10.2020. Utställningen är den första i Finland som brett presenterar Kaija Sirens (1920–2001) och Heikki Sirens (1918–2013) arkitektur. Utställningen öppnas på Kaija Sirens 100-årsdag.

Otnäs kapell. Foto: Siren Arkkitehdit
Otnäs kapell. Foto: Siren Arkkitehdit

Arkitekternas verk från 1950–1960-talet visas särskilt genom objekt som de ritat i Esbo: vi får se Otnäs kapell, som fått uppmärksamhet internationellt, samt radhus i trädgårdsstaden Hagalund. Den enkla skönheten i Sirens verk fick den italienska kompositören Luigi Nono att utropa: Tutti i niente! Här finns ju allt och inget! 

Teknologbyn, som ligger i norra delen av Otnäs och som består av flera byggnader, var Kaija och Heikki Sirens första planeringsarbete i Esbo. Under sin femtio år långa gemensamma karriär planerade paret Siren skolor, företagsbyggnader, administrativa byggnader, kulturhus, bostadshus, industribyggnader, idrottscenter, kyrkor, kapell och planritningar. De fick även exceptionellt många internationella uppdrag. De mest kända av dessa var Bagdads enorma konferenspalats och konserthuset Brucknerhaus i Linz, i Österrike. Deras käraste arbeten var i alla fall kapellen i Otnäs och Lingonsö. Som Kaija 1997 konstaterade: ”Ju mindre desto bättre…”

Arkitektparet Kaija och Heikki Siren befann sig i den moderna arkitekturens kärna med sina verk. De etablerade sig en plats på toppen bland de finländska arkitekterna redan i slutet av 1950-talet. Typiska drag i Kaija och Heikki Sirens arkitektur var de eleganta proportionerna, det nära förhållandet mellan byggnaden och den omgivande miljön, de genomtänkta valen av material och prövandet av olika nya byggnadstekniska lösningar.

I utställningen finns miniatyrmodeller som inte tidigare visats och ritningar av paret Sirens produktion. Paret Sirens arbeten presenteras på ett mångsidigt sätt för alla sinnen. I utställningen kan man virtuellt stiga in i en radhuslägenhet, som paret Siren ritat, år 1957 och 2020. Man kan även beskåda i Otnäs kapell under olika årstider och bekanta sig med arkitekturen i Hagalund ur ett fågelperspektiv. Dagen då utställningen öppnas, den 23.10.2020, ges även boken Kaikki ja ei mitään – Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria ut. Boken är utgiven av Finlands arkitekturmuseum.


Alldeles japanskt – men så finländskt: Kaija + Heikki Siren


Samtidigt som KAMU har sin utställning om paret Sirens produktion, visas även en utställning om paret Sirens kopplingar till Japan i Finlands arkitekturmuseums studio Ihan japanilaista – Niin suomalaista: Kaija + Heikki Siren 23.10.–6.12.2020.

Kaija Siren och Heikki Siren planerade och förverkligade flera objekt i det av många finska arkitekter beundrade Japan. För paret Siren betydde japansk arkitektur samma som paret Sirens arkitektur för japanerna: arkitektur som tog miljön i beaktande, som sammankopplade utrymmena inomhus och utomhus, förenklad och vacker arkitektur. Sedermera har paret Sirens arkitektur visats i japanska arkitekturtidningar redan under sex årtionden.

Allt och inget – Arkitekterna Kaija + Heikki Siren
23.10.2020–9.1.2022
KAMU Esbo stadsmuseum
Utställningscentret WeeGee
Flitarvägen 5
espoonkaupunginmuseo.fi

Alldeles japanskt – men så finländskt: Kaija + Heikki Siren
Finlands arkitekturmuseums studio 23.10.–6.12.2020
Kaserngatan 24, Helsingfors
www.mfa.fi

Nyckelord

Kontakter

Tilläggsuppgifter om KAMUs utställning:
Utställningens projektchef / museilektor
Tiina Hero
tiina.hero@espoo.fi
046 877 2680

Utställningens kurator
Elina Standertskjöld
elinastd@gmail.com
040 824 6001

Marknadsföring och kommunikation
Jonna Pennanen
jonna.pennanen@espoo.fi
040 509 2365

Bilder

Otnäs kapell. Foto: Siren Arkkitehdit
Otnäs kapell. Foto: Siren Arkkitehdit
Ladda ned bild
Otsonpesä. Foto: Siren Arkkitehdit
Otsonpesä. Foto: Siren Arkkitehdit
Ladda ned bild
Arkitektparet Kaija och Heikki Siren. Foto: Siren Arkkitehdit
Arkitektparet Kaija och Heikki Siren. Foto: Siren Arkkitehdit
Ladda ned bild

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

KAMU Esbo stadsmuseum är ett kulturhistoriskt museum, som med hjälp av sina museisamlingar och utställningar berättar om Esbo stads och esbobornas historia. Idag består museifamiljen av KAMU i utställningscentret WeeGee, Glims gårdsmuseum, Skolmuseet Lagstad, Villamuseet Villa Rulludd och Pentala skärgårdsmuseum, som år 2020 blev nominerad till ”årets europeiska museum”. Museernas sammanlagda besökarantal (2019) var över 100 000 personer. Esbo stadsmuseum grundades 1958.

espoonkaupunginmuseo.fi | kulttuuriespoo.fi

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum