Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Endometrioosin teemaviikko järjestetään poikkeusoloista huolimatta - Tehdään yhdessä #näkymätönnäkyväksi

Jaa
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 23. - 29.3.2020. Koronavirustilanteesta johtuvien poikkeusolosuhteiden vuoksi yleisöluennot ja vertaistukitapaamiset siirtyvät verkkoon. Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita verkkotapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa endometrioosista sekä vertaistukea toisilta endometrioosin kanssa eläviltä. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoisuutta endometrioosista, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi endometrioosiin liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. endometrioosin diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta.

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa noin 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Suomessa tämä tarkoittaa siis noin 200 000 naista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosi koskettaa siis myös heitä, joilla on kohtu, mutta jotka eivät koe olevansa naisia.

Endometrioosin oireisiin kuuluvat lamauttavat kivut monesti alavatsan, lantion tai sukuelinten alueella. Yhdyntä voi olla kivun vuoksi mahdotonta. Kipu voi esiintyä myös hartioissa, nivusissa tai ilmarintana, sillä pesäkkeitä voi olla muuallakin kuin vatsaontelossa. Oirekuva ei ole mediaseksikäs, sillä siihen lukeutuvat myös esimerkiksi vatsan toistuva turvotus, häiriöt kuukautiskierrossa, virtsaamis- ja ulostamisoireet, pahoinvointi sekä krooninen väsymys.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi ei ole kroonisena sairautena parannettavissa, mutta usein oireita voidaan tehokkaasti lievittää hormonihoidolla ja riittävällä kipulääkityksellä. Tarvittaessa pesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksessa. Oikeanlaisen hoidon löytämiseen voi kuitenkin kulua pitkä aika, sillä jokaisen oirekuva on yksilöllinen. Yhtä endometrioosin oireita hillitsevää hoitomuotoa ei siis ole olemassa.

Endometrioosiviikko verkossa

Teemaviikon yhtenä tavoitteena on tehdä endometrioosi näkyväksi sosiaalisessa mediassa. Korento ry haastaa kaikki osallistumaan kuvahaasteeseen koko viikon ajan ja käyttämään hastageja #näkymätönnäkyväksi sekä #korentory. Asiantuntijaluento sekä vertaistukiryhmien tapaamiset toteutetaan etäyhteyden avulla. To 26.3. Piritta Hynninen (LT, Gynekologian erikoislääkäri) pitää asiantuntijaluennon aiheesta "Endometrioosin kivun hoito" klo 18-19.30 ja luento välitetään livelähetyksenä Korennon Fb-sivuilla. Teemaviikon aikana on myös esimerkiksi mahdollisuus chattailla vertaisten tai endometrioosihoitajan kanssa. Kaikki teemaviikon tapahtumat korento.fi/toimintaa/teemaviikot/endometrioosi/.

Korento ry tarjoaa median käyttöön teemaviikon aikana tarinoita, haastateltavia; kokemuspuhujia sekä asiantuntijoita

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Nikkanen
järjestökoordinaattori
P. 050 503 0900
susanna.nikkanen@korento.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere

https://korento.fi

Tutustu myös Korento ry:n ilmaiseen mobiilisovellukseen: Moona Oirepäiväkirja, jolla pystyy seuraamaan kuukautiskiertoa sekä erityisesti kiertoon liittyviä oireita. Tämä mahdollistaa sen, että naiset voivat tulla tutuiksi oman kehonsa ja kiertonsa kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Intiimi vulvan alueen kipu vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti3.11.2022 15:56:25 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13.11.2022 valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Teemaviikon aikana nostetaan esiin intiimiin kipuun liittyviä moninaisia vaikutuksia, kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.

PCOS on muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta30.8.2022 14:29:23 EEST | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää vuoden 2022 kansallisen PCOS-viikon 5.-11.9.2022. Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja rohkaisemme jokaista, jota oireyhtymä koskettaa, puhumaan asiasta avoimesti ja ilman häpeää. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, jotta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa. Teemaviikon aikana järjestetään useita erilaisia verkkotapahtumia.

Endometrioosin moninaiset vaikutukset näkyvät myös työelämässä15.3.2022 12:12:46 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27.3.2022. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä. Endometrioosi on yleinen sairaus, jonka kanssa elää noin 200 000 suomalaista. Yleisyydestään huolimatta sairauteen ja sen hoitoon liittyy kuitenkin monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6–9 vuotta. Sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin ja myös työelämään liittyvät vaikutukset voivat olla suuria. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti. Teemaviikon aikana järjestetään useita, pääasiassa verkossa olevia tapahtumia.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye