Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Endometrioosiviikko kertoo elämästä endometrioosin kanssa – Endometrioosia sairastaa jopa 200 000 naista Suomessa

Jaa

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 25-31.3.2019. Viikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja se huipentuu lauantaina 30.3 maailmalla samaan aikaan järjestettäviin EndoMarch – tapahtumiin.

Endometrioosiviikon Elämää endometrioosin kanssa -valokuvanäyttely
Endometrioosiviikon Elämää endometrioosin kanssa -valokuvanäyttely

Endometrioosia sairastaa Suomessa joka kymmenes nainen. Endometrioosi on krooninen sairaus, joka aiheuttaa moninaisia oireita sekä lamaannuttavia kipuja ja vaikuttaa naisten elämään kokonaisvaltaisesti. Endometrioosi on myös merkittävä lapsettomuuden syy.

Endometrioosin diagnoosiviive on vieläkin 6-9 vuotta ja sen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle on n. 1,5 miljardia vuosittain, mikä on saman verran kuin astman tai diabeteksen kustannukset. Voidaan siis puhua kansantaloudellisesti merkittävästä sairaudesta. Hoitokustannusten lisäksi voimakkaat kivut ja moninaiset hankalat oireet johtavat koulu- ja työpoissaoloihin ja rajoittavat harrastuksia sekä normaalia sosiaalista elämää.

Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita tapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa, kuulla endometrioositarinoita, osallistua ja ymmärtää.

Helsingissä Kalleriassa (Kaarlenkatu 10) on esillä voimauttavan valokuvauksen keinoin toteutettu valokuvanäyttely, jossa endometrioosia sairastavat avaavat rehellisesti ja suoraan elämäänsä endometrioosin kanssa kuvien ja tekstiensä kautta. Näyttely on osa järjestömme 20-vuotisjuhlaa ja kiertää vuoden aikana useammalla paikkakunnalla. Avajaiset ma 25.3. klo 18.

Kirja Joka kymmenes nainen -elämä endometrioosin kanssa (Teos) on myös esillä Endometrioosiviikolla. Järjestämme Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä keskustelutilaisuudet kirjasta. Kirjailija Anne Ignatius sekä Korento ry:n toiminnanjohtaja Jutta Laino-Tabell keskustelevat tilaisuudessa endometrioosista ja sen yhteiskunnallisesta asemasta.

Perinteiset tapahtumat Endometrioosiviikolla ovat viikon maanantaina aloittava Pukeudu keltaiseen -päivä sekä lauantaina maailmanlaajuisesti toteutettava EndoMarch. Keltainen on maailmanlaajuisesti endometrioosin väri, joten se näkyy vahvasti viikon aikana.

Endometrioosiyhdistys ry tarjoaa median käyttöön teemaviikon aikana tarinoita, haastateltavia; kokemuspuhujia sekä asiantuntijoita.

Lisätietoja www.korento.fi

Tutustu myös Korento ry:n ilmaiseen mobiilisovellukseen: Moona Oirepäiväkirja, jolla pystyy seuraamaan kuukautiskiertoa sekä erityisesti kiertoon liittyviä oireita. Tämä mahdollistaa sen, että naiset voivat tulla tutuiksi oman kehonsa ja kiertonsa kanssa. Sovelluksen yhtenä tavoitteena on myös tavoittaa tietämättään endometrioosia sairastavia ja olla näin omalta osalta lyhentämässä liian pitkää diagnoosiviivettä.

Yhteyshenkilöt

Jutta Laino-Tabell
toiminnanjohtaja
P. 050 3724453
jutta.laino@endometrioosi.fi

Kuvat

Endometrioosiviikon Elämää endometrioosin kanssa -valokuvanäyttely
Endometrioosiviikon Elämää endometrioosin kanssa -valokuvanäyttely
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere

http://www.korento.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Potilasjärjestön kehittämä mobiilisovellus lisää ymmärrystä kuukautiskiertoon liittyvien oireiden moninaisuudesta17.4.2020 12:09:43 EESTTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on julkaissut uuden version kuukautisten ja kuukautisoireiden seurantaan tarkoitetusta Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksesta. Moona Oirepäiväkirjan on kehittänyt voittoa tavoittelematon kolmannella sektorilla toimiva järjestö ja tästä syystä sovellus pystytään tarjoamaan käyttäjille ilmaiseksi, ilman mainoksia. Korento ry:n tavoitteena on vastuullisen kuukautispuheen ja avoimen gynekologisen puheen lisääminen sekä gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien hyvinvoinnin ja edunvalvonnan parantaminen. Moona Oirepäiväkirja on kehitetty työkaluksi kaikille, jotka haluavat tutustua omaan kehoonsa ja kuukautiskiertoonsa.

Endometrioosin teemaviikko järjestetään poikkeusoloista huolimatta - Tehdään yhdessä #näkymätönnäkyväksi20.3.2020 12:54:24 EETTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 23. - 29.3.2020. Koronavirustilanteesta johtuvien poikkeusolosuhteiden vuoksi yleisöluennot ja vertaistukitapaamiset siirtyvät verkkoon. Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita verkkotapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa endometrioosista sekä vertaistukea toisilta endometrioosin kanssa eläviltä. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoisuutta endometrioosista, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi endometrioosiin liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. endometrioosin diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta.

200 000 NAISTA KOSKETTAVA VULVODYNIA -TEEMAVIIKKO: Teemaviikko järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa7.11.2019 11:19:56 EETTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Vulvodyniaviikon 11.-17.11.2019. Teemaviikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta oireyhtymästä ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa vulvodynia koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa vulvodyniasta, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi vulvodyniaan liittyvät kivut hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

500 000 NAISTA KOSKETTAVA PCOS-TEEMAVIIKKO ALKOI TÄNÄÄN – Teemaviikko järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa9.9.2019 11:55:07 EESTTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen PCOS-viikon 9.-15.9.2019. Teemaviikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta oireyhtymästä ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa PCOS koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa PCOS:stä, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi PCOS:ään liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Uusi potilasjärjestö edustaa 600 000 naista Suomessa - 20-vuotias Endometrioosiyhdistys laajensi toimintaansa ja on nyt Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry6.3.2019 08:20:05 EETTiedote

Endometrioosiyhdistys ry on toiminut endometrioosia ja adenomyoosia sairastavien tukena jo 20 vuotta ja viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Sen kunniaksi yhdistys on laajentanut toimintaansa koskemaan sellaisia gynekologisia sairauksia ja oireyhtymiä, joilla ei vielä aiemmin ole ollut omaa potilasjärjestöä. Jatkossa toimimme endometrioosin, adenomyoosin lisäksi PCOS:n ja vulvodynian potilasjärjestönä ja edustamme 600 000 gynekologisen sairauden/oireyhtymän kanssa elävää naista Suomessa. Laajentumisen myötä myös yhdistyksen nimi ja visuaalinen ilme muuttui. Uudet nettisivut www.korento.fi julkaistaan torstaina 7.3. varaslähtönä Naistenpäivään.