Energiavirasto vahvistanut varttitaseen käyttöönottoon liittyvät tasevastaavien ja reservitoimittajien ehtomuutokset

Eurooppalainen tasehallinnan suuntaviiva velvoittaa EU:n jäsenvaltioita siirtymään 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Suomessa siirtyminen tapahtuu Energiaviraston myöntämän poikkeuspäätöksen mukaisesti 22.5.2023. Myös energiamittauksessa siirrytään suurelta osin 15 minuutin resoluutioon valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.
Taseselvitysjakson lyhentyminen ja energiamittauksen resoluution muutos nykyisestä tunnin aikajaksosta 15 minuutin aikajaksoon tuo muutostarpeita tasevastaavien ja reservitoimittajien ehtoihin. Energiavirasto on 17.2.2023 vahvistanut ehtomuutokset, jotka astuvat voimaan samanaikaisesti varttitaseen käyttöönoton kanssa eli 22.5.2023 klo 01.00. Samassa yhteydessä ehtoihin tulee myös muita kuin varttitaseen käyttöönottoon liittyviä muutoksia.
Tasevastaavien ehdot ja edellytykset
Keskeiset muutokset:
- Tuotantosuunnitelmat toimitetaan taseselvitysjaksokohtaisesti 15 minuutin aikasarjoina uuden siirtoaluejaon mukaisesti.
- Tasepoikkeaman volyymimaksu netotetaan tunnin taseselvitysjaksojen osalta.
- Lisätty aikaa tasevastaavan kiinteiden toimitusten raportointiin.
- Lisätty tehoreservin ajoon oton vaikutus tasepoikkeaman hintaan.
22.5.2023 voimaantulevat ehdot:
- Tasevastaavien ehdot ja edellytykset: Liite 1, osa 1 Fingrid Oyj:n yleiset tasehallinnan ehdot
- Tasevastaavien ehdot ja edellytykset: Liite 1, osa 2 Fingrid Oyj:n yleiset taseselvityksen ehdot
- Tasevastaavien ehdot ja edellytykset: Liite 2, Maksukomponentit ja maksujen määräytyminen
Reservitoimittajien ehdot ja edellytykset
Keskeiset muutokset:
15 minuutin taseselvitysjakson käyttöönottoon liittyen taajuuden vakautusreservin (FCR) ja manuaalisen (mFRR) ja automaattisen taajuudenpalautusreservin (aFRR) ehtoihin ja edellytyksiin on lisätty reservien aktivoitumisesta aiheutuvan säätöenergian laskenta 15 minuutin jaksoissa. Kaikilla reservimarkkinoilla (kapasiteetti- ja energiamarkkinoilla) kaupankäyntijakso on kuitenkin toistaiseksi vielä tunti.
Lisäksi kaikkien reservituotteiden ehtoihin on sisällytetty muutoksia liittyen sanktioiden harmonisointiin, osuusvoimalaitoksen osallistumista on tarkennettu manuaalisen (mFRR) ja automaattisen taajuudenpalautusreservin (aFRR) ehtoihin. Automaattisen taajuudenpalautusreservin (aFRR) ehdoissa on mahdollistettu reservitoimittajille reservikohteiden tarjoaminen useasta eri tasevastuusta.
Taajuuden vakautusreservin (FCR) uusien ehtojen myötä rajallisen aktivointikyvyn reservikohteista vaaditaan normaalitilan varaustason hallinnan (NEM) ja hälytystilan varaustason hallinnan (AEM) tilatiedot. Taajuuden vakautusreservin reservitarjouksessa vaadittavasta pakollisesta reservikohdetiedosta luovutaan, sillä reservikapasiteetin selvitys ja aktivoituneen reservin energiakäsittely tehdään reaaliaikatietona toimitetun ylläpidetyn reservikapasiteetin perusteella.
Tämän lisäksi manuaalinen taajuudenpalautusreservin (mFRR) ehtoihin on lisätty uusi siirtoaluejako. Jatkossa säätösähkö- ja säätökapasiteettimarkkinalle osallistuvat reservikohteet eritellään kolmeen siirtoalueeseen (etelä/keski/pohjoinen) nykyisen kahden sijaan.
22.5.2023 voimaantulevat ehdot:
- Ehdot ja edellytykset manuaalisen taajuuden palautusreservin (mFRR) toimittajalle
- Ehdot ja edellytykset automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) toimittajalle
- Ehdot ja edellytykset taajuuden vakautusreservin (FCR) toimittajalle
- Ehdot ja edellytykset nopean taajuusreservin (FFR) toimittajalle
Lisätietoja:
- Tasevastaavien taseselvityksen ehdot: Jani Piipponen, Fingrid, jani.piipponen[at]fingrid.fi
- Tasevastaavien tasehallinnan ehdot: Anders Lundberg, Fingrid, anders.lundberg[at]fingrid.fi
- Reservitoimittajien ehdot: Otso-Ville Rinne, Fingrid, otso-ville.rinne[at]fingrid.fi
Energiaviraston päätös (sisältää vahvistetut ehdot ja edellytykset) >
Aiempi tiedote aiheesta:
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Itämeren alueen kantaverkkoyhtiöt julkaisevat tiekartan, joka yhdistäisi maat tehokkaalla ja kestävällä meriverkolla13.5.2025 15:31:44 EEST | Tiedote
Itämeren alueen EU-maiden kantaverkkoyhtiöt ovat kehittämässä yhteistä tiekarttaa, jossa maat yhdistettäisiin tehokkaalla ja kestävällä meriverkolla. Itämerellä arvioidaan olevan potentiaalia jopa 93 gigawatille merituulivoimaa. Turvallisuus ja suojaus ovat keskeisessä asemassa meri-infrastruktuuria suunnitellessa.
Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan kohteet valittu kaudelle 7/2025 – 202613.5.2025 13:03:14 EEST | Tiedote
Energiaviraston päätöksen mukaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmäsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Nykyinen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid on kevään kuluessa järjestänyt tarjouskyselyn 1.7.2025 alkaen OL3-järjestelmäsuojaan osallistuvista kohteista. Ylläpitoon heinäkuun alusta vuoden 2026 loppuun on valittu seuraavat osapuolet: Kemira Chemicals Oy Metsä Board Oyj Neoen Storage Finland 1 Oy Sappi Finland Operations Oy Stora Enso Oyj Teollisuuden Voima Oyj UPM Communication Papers Oy Lisäksi uusia kohteita on suunniteltu liittyvän OL3:n järjestelmäsuojaan syksyn 2025 aikana, mikäli tarvittavien tiedonsiirtoyhteyksien toteutus osoittautuu mahdolliseksi. OL3:n järjestelmäsuojaan kytkettävä kokonaismäärä kasvaa 530 megawattiin (aiemmin 475 megawattia). Kohteiden päivittäinen käyttötilanne vaikuttaa siihen, millä teholla ne pystyvät kulloinkin osallistumaan ylläpitoon. Ylläpitoon valitaan kullekin vuorokau
Uusi pääsiirtolinja vahvistaa länsirannikon siirtokapasiteettia13.5.2025 11:00:05 EEST | Tiedote
Fingrid rakentaa Kristiinankaupungista Nokialle uuden 400 kilovoltin kantaverkon pääsiirtolinjan, joka edistää länsirannikolle voimakkaasti keskittyneen tuulivoimatuotannon sähkön siirtämistä eteläiseen Suomeen. Vuonna 2029 valmistuva Åback - Nokia -siirtoyhteys mahdollistaa uusia asiakasliityntöjä kantaverkkoon, parantaa koko sähköjärjestelmän käyttövarmuutta ja helpottaa siirtokeskeytyksiä.
aFRR-energian kaupankäynti PICASSO-kauppapaikalla Suomen ja Viron välillä alkoi8.5.2025 14:00:20 EEST | Tiedote
Kaupankäynti eurooppalaisella aFRR-reservin PICASSO-kauppapaikalla Suomen ja Viron välillä on alkanut. Suunniteltuna käyttöönottopäivänä 6.5. kaupankäynnin aloitusta jouduttiin lykkäämään tietojärjestelmien teknisten ongelmien takia. Korjaustöiden jälkeen kaupankäynti aloitettiin 7.5. klo 10.15. aFRR-energian kaupankäynti käyttää Estlink 1-tasasähköyhteyttä. PICASSO-kauppapaikalle ei varata siirtokapasiteettia, vaan kauppapaikalle annetaan käyttöhetkellä vapaana olevan siirtokapasiteetti tasasähköyhteyksien ohjausjärjestelmien tekniset rajoitteet huomioiden. Tällä hetkellä ohjausjärjestelmien rajoitteet mahdollistavat 30 MW vienti- ja tuontikapasiteettia aFRR-energialle. Lisätiedot: Tuomas Mattila, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4180
Sähköjärjestelmän toimintaa siirtokeskeytystilanteissa todennetaan verkkokokeilla länsirannikolla2.5.2025 13:55:57 EEST | Tiedote
Fingrid järjestää toukokuussa länsirannikolla verkkokokeita, joilla todennetaan sähköjärjestelmän luotettavaa toimintaa suuntaajavaltaisen alueen eri käyttötilanteissa ja etenkin siirtokeskeytystilanteissa. Verkkokokeilla varmistetaan, että edellytykset verkon käytön vaatimien toimenpiteiden suunnittelulle ja määrittämiselle ovat mahdollisimman hyvät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme