Gummerus

Ennakkotiedote: Kirjailijatytär Milja Kaunisto kertoo iskelmälaulajaisänsä tarinan – tunteikas ja rehellinen elämäkerta Pasi Kaunistosta ilmestyy 4.9.

Jaa

Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu (Gummerus) on kirjailija Milja Kauniston taiteilijaelämäkerta isästään, 1960- ja 1970-lukujen suosikki-iskelmälaulajasta, Toivo Kärjen suojatista Pasi Kaunistosta, jonka tunnetuimpia hittejä ovat Koskaan et muuttua saa ja Sanat eivät riitä kertomaan. Kirja ilmestyy 4.9.

Ponnistaminen maalaiskylän pojasta laulajatähteyteen vanhempien vastustuksesta huolimatta, Syksyn sävel -voitto ja nuoren perheenisän kamppailu alkoholismin kanssa. Yllättäen elämään ilmestynyt hautauspalveluyrittäjyys sekä tasapainottelu iskelmän ja kirkkomusiikin välillä. Kirjailija, muusikko Milja Kaunisto kirjoittaa rehellisesti isänsä Pasi Kauniston tarinan. Hän kuvaa satumaisen suosion lisäksi myös keikkaelämän varjopuolia – konkurssia pois jättämättä.

Milja tuskaili ensin pitkään, olisiko mahdollista, että juuri hän kirjoittaa oman isänsä elämäkerran. Päätöksessä kuitenkin auttoi isän ja tyttären poikkeuksellisen avoin suhde.

- Minusta tuli muusikko ja laulaja, koska isä luotti muusikonkykyihini niin varhain ja vanhempani onnistuivat rohkaisemaan tunneyliherkän lapsen sulkeutuneen kuoren sisältä ulos sen mikä minusta oli tuleva: taiteilijan, Kaunisto kirjoittaa.

- Minä olen isäni tytär, mutta myös isäni pitkäaikainen työtoveri. Aikanaan minusta tuli myös kirjailija. Siksi päätin tarttua tämän kirjan kirjoittamiseen.

Pasin elämäntarinan ohella Elävän laulajan sielu piirtää kiehtovan ajankuvan rakennemuutoksessa kamppailevasta Suomesta ja sen henkisestä ilmapiiristä sekä musiikkibisneksen kulisseista 1950-luvulta 2000-luvulle. Samalla Milja kuvaa kauniisti vanhempiensa Pasin ja kuvataiteilijana tunnetun Irmeli Kauniston lähes 60-vuotisen rakkaustarinan.

Uutuussingle Elämäkerta

Elävän laulajan sielun ilmestymisen yhteydessä Pasi Kaunistolta julkaistaan myös Elämäkerta-niminen kappale. Teksti on Milja Kauniston kynästä ja sävellyksen Milja teki yhdessä puolisonsa, muusikko Petteri Parviaisen kanssa, joka soitti myös kappaleen bassot ja komppikitarat. Viulut soittaa Pasin vanhin tytär Verna Kaunisto, kuorot ovat Milja Kauniston äänialaa. Kappale on tehty yhteistyössä Yö-yhtyeen soittaja-säveltäjä-tuottajan Mikko Kangasjärven kanssa.

Milja Kaunisto (s. 1976) on Etelä-Ranskassa asuva kirjailija ja musiikintekijä. Hänet on tunnettu erityisesti historiallisista romaaneistaan. Muusikkona hän on tehnyt yhteistyötä isänsä kanssa jo 40 vuoden ajan.

Milja Kaunisto: Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu
303 sivua. Teos sisältää kuvaliitteen.

Ilmestyy kovakantisena 4.9., sekä e-kirjana ja äänikirjana 10.10., lukija: Lauri Kortelainen

Kirjan julkistamista vietetään Tampereen Komediateatterissa isän ja tytärten yhteisessä juhlakonsertissa 11.9. https://www.komediateatteri.fi/ohjelmisto/pasi-kaunisto/

Elämäkerta säv. Petteri Parviainen ja Milja Kaunisto, san. Milja Kaunisto, sov. Mikko Kangasjärvi, Petteri Parviainen, Milja Kaunisto

Virallinen soittolista Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu, sisältää kirjassa mainitut kappaleet. Koonnut: Milja Kaunisto

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauliina Pietilä
Tuottaja
pauliina.pietila@gummerus.fi
040 7792942

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Jussi Adler-Olsenin huippusuosittu Osasto Q -sarja jatkuu – Tanskan ykkösdekkaristin uutuutta myytiin kuukaudessa 100 000 kappaletta kirjailijan kotimaassa10.8.2022 13:54:17 EEST | Tiedote

Jussi Adler-Olsenin Natriumkloridissa (Gummerus) jahdataan sarjamurhaajaa, joka naamioi murhia onnettomuuksiksi ja itsemurhiksi. Osasto Q:ta ja Carl Mørckiä hidastavat paitsi koko Tanskaa riepotteleva koronavirus myös menneisyydestä nouseva uhka. Jussi Adler-Olsenin teoksia on käännetty noin 40 kielelle ja myyty yhteensä noin 27 miljoonaa kappaletta.

Täydellinen rantaromaani – Menestyskirjailija Taylor Jenkins Reidin Juhlat Malibussa on kuuma ja nostalginen kertomus kasaribileistä22.6.2022 08:14:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalaiskirjailija Taylor Jenkins Reidin Juhlat Malibussa (Gummerus) on yhden yön bileromaani Malibun paratiisirannan eeppisistä kesäkauden päättäjäisistä ja kuuluisien sisarusten vaietusta menneisyydestä. Kirjan TV-sarjaoikeudet on myyty, ja se on kirjailijan kahden muun viimeisimmän romaanin tavoin noussut myyntihitiksi ja valittu lukuisille vuoden parhaiden kirjojen listoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme