Gummerus

Ennakkotiedote: Miten Pohjola reagoi Venäjän uhkaan? Itämeren turvatarkastus ilmestyy Venäjän suurhyökkäyksen vuosipäivänä 24.2.2023

Jaa
Itämeren turvatarkastus – Kun sodan uhka palasi (Gummerus) on reportaasikirja siitä, miten Itämeren alueen turvallisuustilanne mullistui sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa seuraavien toimittajien Kaja Kunnaksen ja Marjo Näkin tietokirja ilmestyy suurhyökkäyksen vuosipäivänä.

Miten sota Ukrainassa on vaikuttanut Itämeren alueen asukkaiden turvallisuudentunteeseen? Miten kunkin maan historia ja naapurisuhteet selittävät tapaa, jolla maat reagoivat uhkaan? Millaiset jäljet johtavat Hansaliitosta Natoon? Ulkopolitiikkaan erikoistuneet toimittaja-tietokirjailijat Kaja Kunnas ja Marjo Näkki huomauttavat, että Itämeri on yhdistänyt sen rantavaltioita kautta aikojen.
 
Hansaa  on  totuttu  pitämään  kaupankäynnin verkostona, mutta se oli myös varhainen puolustusliitto, joka suojeli laivojaan merirosvoukselta. Suomen ja Ruotsin pyrkiessä Naton jäseniksi alettiin puhua Pohjolan linnakkeesta, ja ajatus Itämeren merkityksestä ja alueen yhtenäisyydestä vahvistui. Samoin tarkentui kuva yhteisestä vihollisesta. Itämeren alueen ainoa uhka oli Venäjä”, Kunnas ja Näkki kirjoittavat.
 
Hakkereita ja sotilaita
 
Itämeren turvatarkastus auttaa ymmärtämään turvallisuuspolitiikan uutta aikakautta valottamalla muun muassa hybridivaikuttamista, energiakriisiä, kyberiskuja ja aseellista varustautumista. Kunnas ja Näkki haastattelivat kirjaansa Itämeren rantavaltioiden asukkaita ja kiersivät kohteissa, joissa jännitteet ovat kireimmillään. Miten vuoden 2022 tapahtumat näyttäytyvät virolaiselle hakkerille, eläköityneelle venäläisupseerille Latviassa, saksalaiselle millenniaalitutkijalle tai Suomessa asuville venäläisille?
 
Vaikka Itämeri yhdistää Suomen kahdeksaan muuhun sisämeren rantavaltioon, tiedämme lopulta hyvin vähän toistemme valinnoista ja niihin vaikuttavista kansallisista tarinoista ja historiallisista kokemuksista.”
 
Tallinnassa asuva Kaja Kunnas (s. 1968) on kirjoittanut Baltian maista muun muassa Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen ja Ulkopolitiikka-lehteen. Marjo Näkki (s. 1976) on työskennellyt Itämeren-, Baltian- ja Venäjän-kirjeenvaihtajana Ylellä, STT:llä ja MTV3:lla. Hän juontaa Yle Radio 1:n Ykkösaamua ja Pääministerin haastattelutuntia. Kunnas ja Näkki tarkastelivat Venäjän Ukrainaan kohdistaman aggression vaikutuksia myös vuonna 2016 ilmestyneessä ensimmäisessä yhteisessä teoksessaan Suomenlahden suhdekirja – Uudet vaaran vuodet (Kosmos).
Kaja Kunnas ja Marjo Näkki: Itämeren turvatarkastus – Kun sodan uhka palasi


252 sivua

Ilmestyy myös e- ja äänikirjana 26.3.2023, lukija: Anna Paavilainen
 
Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Yli puoli miljoonaa yliannostuskuolemaa – Kivun valtakunta on pysäyttävä tietokirja opioidikriisin salailluista syistä20.3.2023 09:49:33 EET | Tiedote

Vahvojen kipulääkkeiden yliannostukseen on Yhdysvalloissa kuollut 2000-luvulla yli puoli miljoonaa ihmistä. Kriisi alkoi, kun lääkemarkkinoille rynnisti OxyContin-niminen kipulääke. Kertovan tietokirjallisuuden mestari ja huipputoimittaja Patrick Radden Keefe kertoo uutuuskirjassaan Kivun valtakunta – Suku joka rikastui lääkeriippuvuudella (Gummerus), kuinka OxyContinin kehittänyt yritys Purdue Pharma ja sen omistava Sacklerien perhe on vältellyt vastuutaan kriisissä, terveysviranomaisten avustuksella.

Miesten syvimmät salaisuudet -suomennos ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajaksi15.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen ovat ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajiksi Mohamed Mbougar Sarrin romaanin Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) suomennoksesta. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) ja Suomen Kirjasäätiö myöntävät palkinnon tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta.

Sensei viitoitti Minna Eväsojan tien tiedon vuorelle – Tarinallinen tietokirja piirtää kuvan arvoituksellisesta mutta inhimillisestä japanilaisesta opettajasta14.3.2023 11:51:30 EET | Tiedote

Minna Eväsoja asui vuosia Japanissa opiskellen taiteentutkimusta yliopistossa ja teetaidetta Urasenken vanhassa teekoulussa. Kirjassaan Sensei – Oppilaana Kiotossa (Gummerus) hän kertoo opettajastaan ja kuvaa, miten poikkeuksellisen vahva side kunnianarvoisan taiteentutkijan ja hänen ensimmäisen ja ainoan länsimaisen oppilaansa välille vuosikymmenten aikana muodostui. Samalla lukija saa kiehtovan perehdytyksen vanhaan japanilaiseen maalaustaiteeseen, nō-teatteriin, teetaiteeseen ja puutarhojen salattuihin merkityksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme