Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Ennätysmäärä uusia metsiensuojelualueita Kaakkois-Suomeen vuonna 2020

Jaa

METSO-ohjelma tuotti 560 hehtaaria uusia metsiensuojelualueita Kaakkois-Suomeen vuonna 2020.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus perusti metsänomistajien hakemuksesta 33 yksityistä luonnonsuojelualuetta yhteensä 400 hehtaarille. Lisäksi ELY-keskus osti valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin 77 hehtaaria metsää 8 metsänomistajalta, ja 12 metsänomistajan kanssa ELY-keskus teki sopimuksen yhteensä 83 hehtaarin määräaikaisesta suojelusta. Suojelusta maksettiin metsänomistajille korvauksia 4,4 miljoonaa euroa.

Suurimpia suojelijoita olivat metsäyhtiö UPM 77 hehtaarilla ja Tornator Oyj 47 hehtaarilla. Kouvolan kaupunki suojeli metsiään 50 hehtaarin verran.

Yksityiset metsänomistajat suojelivat pinta-alaltaan pienempiä alueita, keskimäärin alle 10 hehtaaria. Suurin yksityisen metsänomistajan omistama suojelualue, 29 hehtaaria, perustettiin Kouvolan Jaalaan.

METSO-ohjelman tavoitteena on metsäluonnon monimuotoisuuden taantumisen pysäyttäminen. Ohjelma tarjoaa metsänomistajille mahdollisuuden suojella metsää vapaaehtoisesti. Kaakkois-Suomessa tavoitteena on saada uusia metsiensuojelualueita 6800 hehtaaria vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteesta on nyt saavutettu 4600 hehtaaria.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen resurssit METSO-ohjelman toteutukseen ovat hyvät ja ympäristöministeriöltä on tulossa ohjelmaan riittävä rahoitus myös vuodelle 2021. Suojeluun toivotaan erityisesti lahopuustoisia ja iäkkäitä metsiä sekä lehtoja, mutta myös monenlaiset muut monimuotoisuuden kannalta merkittävät metsät täyttävät suojelukriteerit.

ELY-keskus aloitti viime vuonna myös vapaaehtoisen soidensuojelun edistämisen. METSO-ohjelman lisäksi suojeltiin 182 hehtaaria soita, joista suurin oli 93 hehtaarin suoalue Ruokolahdella. Soidensuojelua jatketaan vuonna 2021. Tavoitteena on suojella ensisijaisesti jo aiemmin vuosina 2013-2014 kartoitettuja ja inventoituja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita soita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diplomi-insinööri Paula Mattila, paula.mattila@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 258

Metsätalousinsinööri Pekka Jokinen, pekka.jokinen@ely-keskus.fi
puh. 0295 029 240

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Miten turvataan luonnon monimuotoisuus – Helmi-ohjelmassa tehtiin töitä lajikirjon suojelemiseksi16.2.2021 14:02:37 EETTiedote

Ympäristöministeriön käynnistämässä Helmi-elinympäristöohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpiin syihin ja tehdään töitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Helmi-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan maanomistajien suostumuksella. Vuonna 2020 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella selvitettiin kunnostustarpeessa olevia metsäisiä elinympäristöjä, tehtiin lajistoselvityksiä lintuvesikunnostuksiin liittyen ja niitettiin lintuvesien ruovikoita, suojeltiin soita ja inventoitiin perinnebiotooppeja. Tänä vuonna Helmi-ohjelman toimijajoukko ja toiminta-alueet laajenevat myös suojelualueiden ulkopuolelle. Helmi-ohjelman on suunniteltu jatkuvan vuoteen 2030 asti. Tässä kooste siitä, mitä Kaakkois-Suomessa tehtiin vuonna 2020.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, joulukuu 202028.1.2021 08:19:24 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa joulukuun 2020 lopussa 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi 134 prosentilla vuoden 2019 joulukuusta. Kevään 2020 luvuista lomautettujen määrä on laskenut, mutta kääntynyt loppuvuotta kohden nousuun. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 15 prosentin verran vuoden takaisesta. Alle 20-vuotiaiden työttömyys kasvoi 34 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden joulukuusta 41 prosenttia ja on nyt noususuunnassa. Avoimia työpaikkoja oli 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

ELY-keskus rahoittaa vesihuollon turvaamista poikkeusoloissa - Kouvolan haja-asutusalueen vesiosuuskuntien yhteishanke käynnistyy22.12.2020 08:50:47 EETTiedote

Valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea suunnataan erityisesti hankkeisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa vesihuollon palvelujen turvaaminen epidemia- ja muissa erityistilanteissa vesihuoltolaitosten yhteistyönä. Kaakkois-Suomessa käynnistyi ensimmäinen yhteishanke, jota vetää Kouvolan vesiosuuskunnat ry. Hankkeen tavoitteena on turvata haja-asutusalueen vesihuoltopalvelu myös poikkeusoloissa. Valtaosa Kouvolan vesiosuuskunnat ry:n 32 jäsenosuuskunnista on jo hankkeessa mukana. - Hankkeella tavoitellaan maantieteellisesti erittäin suuren, keskustaajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen yksittäisten ja juridisesti itsenäisten vesitoimijoiden yhteistoimintaa kaikissa äkillisissä poikkeustilanteissa. Koordinoidulla ja jatkuvasti päivittyvällä yhteistoiminnalla turvataan puhtaan veden saanti kaikissa tilanteissa,korostaa Kouvolan vesiosuuskuntien puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola. Hankkeella on kaksi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme