Lapin ELY-keskus

Ennuste: Viileä sää hidastaa kevättulvien tuloa

Jaa

Vesistöennusteiden mukaan useimpien Lapin jokien tulvahuiput ajoittuvat toukokuun loppupuolelle tai jopa kesäkuun alkuun.

Kevättulvien ennustetaan olevan suuruudeltaan pääosin keskimääräisiä tai sitä hieman pienempiä. Tästä poikkeuksena on Tornionjoki, jossa keskimääräistä hieman suurempi tulva näyttää melko todennäköiseltä. Tornionjoen alueella lunta on hiukan keskimääräistä enemmän. Muiden Lapin jokien alueilla lumen vesiarvot ovat keskimääräistä tasoa tai hieman sitä pienempiä.


Epävarmuudet ovat kuitenkin suuria. Tulvien lopulliset suuruudet riippuvat voimakkaasti sulamisajan säästä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensiviikolla on luvassa voimakasta lämpenemistä Etelä-Suomen alueelle, mutta sen leviäminen Lapin alueelle on tässä vaiheessa hyvin epävarmaa. Kunnat ovat varautuneet tulviin normaaliin tapaan, ja säännöstelijät ovat tehneet säännösteltyihin järviin varastotilaa, joka loiventaa virtaamahuippua.


Jäät ovat monissa jokivesistöissä jo lähes sulaneet ja siten jäiden ei oleteta aiheuttavan haittaa tänä keväänä.


Seuraava tiedote laaditaan 10.5.2021, jolloin ennustetun lämpöaallon etenemisestä on tarkempaa tietoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, puh. 0295 037 282
Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391
Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh. 0295 037 406
Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354

Lapin ELY-keskuksen tulva-asioiden sähköpostiosoite: tulvat.lappi(at)ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme