Etelä-Savon ELY-keskus

Enonkosken Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia selvitetään

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus selvittää yhdessä Enonkosken kunnan ja kaivosyhtiö Outokumpu Mining Oy:n kanssa Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia.

Selvityksessä tutkitaan mm. kaivoksen rikastushiekka-altaan rakenteiden kuntoa, rikastushiekan hapettumista sekä lähivesistöjen tilaa. Tavoitteena on saada selvyys rikastushiekka-altaan rakenteiden ja lähivesistöjen kunnostustarpeista. ELY-keskus laatii vesistöjen tutkimussuunnitelman.

Aiempi toiminta Laukunkankaan kaivosalueella

Laukunkankaalla sijaitsee Outokumpu Oy:n vanha kaivosalue. Alueella toimi kupari-nikkelikaivos ja rikastamo vuosina 1984-1994. Rikastusprosessissa malmi jauhettiin hienoksi ja metallikiisumineraalit erotettiin kivijauheesta. Jäljelle jäänyt hienojakoinen kiviaines, eli rikastushiekka, pumpattiin moreenipadon ympäröimään altaaseen. Rikastushiekka-altaan vedet johdettiin laskeutusaltaiden kautta Sortavalanjärveen ja edelleen Saimaan Haukiveteen. Rikastushiekka-allas sijaitsee osittain Enonkosken kunnan ja osittain Savonlinnan kaupungin alueella.

Toiminnan päätyttyä vuonna 1995 rikastushiekka-allas peitettiin 0,5 m:n moreenikerroksella ja kasvitettiin. Tavoitteena on ollut estää hapen kulkeutumista ilmasta rikastushiekkakasaan. Sulfidipitoisen kiviaineksen hapettuessa voi muodostua ns. hapanta valumaa.

Kaivoslain mukainen kaivospiiri on edelleen voimassa. Kaivoslain mukaisena valvontaviranomaisena (kaivosviranomainen) toimii Tukes.

Vesistöjen tilaa on seurattu

Kaivosalueen vesistöjen tilaa on seurattu ja tutkittu sekä kaivoksen toiminnan aikana että toiminnan lopettamisen jälkeen. Seurantaa ja tutkimuksia ovat tehneet mm. ELY-keskus, Savonlinnan kaupunki, Enonkosken kunta, GTK ja toiminnanharjoittaja. Havaintopaikkoja on sekä purkualueen lähtöuomissa että ulompana sijaitsevissa vesistöissä, mm. Saimaan Haukiveden Tevanlahdella.

Tevanlahden velvoitetarkkailu on lopetettu vuonna 2002. Etelä-Savon ELY-keskuksella on alueen vesien tilasta vain yksittäisiä näytteenottoja kaivostoiminnan vaikutuspiiriin kuuluvalta Sortavalanjärveltä (2008), Tevanjoesta (2010) sekä Särkijärveltä (2018)

Velvoitetarkkailutulosten perusteella Tevanlahdesta ei ole todettu merkittävää metallipitoisuuksien nousua eikä pH:n alenemista. Sortavalanjärven on todettu olevan syvimmiltä osiltaan käytännössä hapeton. Alusveden metallien taustapitoisuudet ovat luonnonvesiä selvästi suuremmat, mutta ei hälyttävällä tasolla. Kohonneita raskasmetallipitoisuuksia ei havaittu. Särkijärvessä on todettu voimakas pH alenema sekä sulfaattipitoisuuden nousu. Sama käy ilmi myös tämän vuotisesta Savonlinnan kaupungin teettämästä selvityksestä.

Koska osa vesien tilan tiedoista on huomattavan vanhoja, on Etelä-Savon ELY-keskus laatimassa laajempaa tutkimussuunnitelmaa Laukunkankaan kaivosalueen vesistöjen nykytilan selvittämiseksi. Laukunkankaan vesientilaselvityksissä Etelä-Savon ELY-keskus tekee yhteistyötä Outokumpu Mining Oy:n ja Enonkosken kunnan kanssa. Selvityksien tulosten perusteella voidaan lähteä suunnittelemaan mahdollisia alueen jatkokunnostustoimia. Tilaselvitykseen kuuluu myös aikaisemman tiedon kokoaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Marjukka Kilpeläinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 187, marjukka.kilpelainen(at)ely-keskus.fi

Johtava asiantuntija Eira Luokkanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 037 485, eira.luokkanen(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon lettoinventoinnin maastotyöt loppusuoralla22.9.2021 09:58:42 EEST | Tiedote

Suoluontotyypeistä rehevimpiä ja harvinaisimpia lettosoita on inventoitu tänä kesänä Etelä-Savon potentiaalisilla lettokohteilla. Kesän aikana inventoitiin noin 90 kohdetta, joista letoiksi, lettorämeiksi tai lettokorviksi on voitu varmistaa noin 30 kohdetta. Osa soista on jokseenkin luonnontilaisia, toiset ovat ojitettuja ja osittain muuntuneita. Löydetyt letot ovat tyypillisesti hyvin pieniä, lähteisissä maaston painanteissa tai rantaluhtien yhteydessä. Syksyn mittaan tehdään vielä joitain maastokäyntejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme