Enontekiön kunta

Enontekiön kunta harkitsee kuntaliitosta Nurmijärven kanssa

Jaa
Suomen kolmanneksi suurin kunta, käsivarren Lapissa sijaitseva Enontekiö miettii kuntaliitosta Suomen väkirikkaimman kunnan, Helsingin seudulla sijaitsevan Nurmijärven kanssa. Enontekiön tulos on viime vuosina tehtyjen muutosten johdosta kääntynyt voimakkaasti ylijäämäiseksi. Mahdolliset tulevaisuusskenaariot ohjaavat nyt kuntaa miettimään poikkeuksellisiakin vaihtoehtoja kuntalaisten palveluiden turvaamiseksi.
Kuva: Jari Rantapelkonen
Kuva: Jari Rantapelkonen

Enontekiön talouden hyvä nykytila on antanut mahdollisuuden miettiä tulevaa uusien näkökulmien kautta. Tulevaisuuden positiiviset mahdollisuudet kuten ympäristöajattelu, etätyöskentelyn lisääntyminen ja tämän mahdollistava digitalisaatio antavat tulevaisuuden suunnittelulle liikkumatilaa. Toisaalta myös tiedossa olevat haasteet, kuten lähitulevaisuudessa häämöttävät investointipaineet ja kaupungistumisen aikaansaamat väestörakenteen muutokset ohjaavat kunnan päättäjiä pohtimaan uusia tapoja kunnan talouden ja elinvoimaisuuden kasvun ruokkimiseksi. Tiedot vaikuttavat myös Enontekiön lähitulevaisuuden näkymiin ja asettavat osaltaan paineita poikkeuksellistenkin ratkaisuiden etsimiseen.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimenpiteitä

Enontekiö on selvinnyt korona-ajasta poikkeuksellisen hyvin. Kunnan alueella ei ole koronapotilaita, mutta valtakunnalliset toimet ovat silti vaikuttaneet myös Enontekiön arkeen. Enontekiötä voi kuitenkin hyvällä syyllä pitää koronavapaana vyöhykkeenä ja siksikin eräänlaisena turvasatamana. 

Muuttovirtaa ja tulopohjaa pyritään kääntämään entistä positiivisemmaksi muun muassa puhtauden ja pääkaupunkiseudulle suunnatun jo toteutetun ”Vithuttaako"-kampanjan avulla. Varmistaakseen sujuvat yhteydet maailmalle kunta osti viime vuonna Finavialta Enontekiön lentokentän liiketoiminnot. Edellä mainituilla varsin poikkeuksellisillakin toimilla on kaikessa hiljaisuudessa pyritty varmistamaan menestymisen mahdollisuudet kaikkein merkittävimmälle tapahtumalle – vielä kunnanjohtajan pöydällä olevalle kuntaliitossuunnitelmalle.  Päällimmäiseksi puheissa yhdistymiskunnaksi on noussut Nurmijärvi, joka sijaitsee aivan eteläisimmässä Suomessa Helsingin seudulla.

– Kuntaliitoksen voisi toteuttaa myös muun kuin naapurikunnan kanssa. Yhteinen fyysinen raja ei ole edellytys onnistumiselle. Näkisimme saavutettavat synergiaedut esimerkiksi Nurmijärven kanssa merkittävinä. Erilaiset palvelutuotannon hallinto- ja organisointikulut tippuisivat roimasti ja yhteinen kokonaisveroasteemme voisi jopa laskea, kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen kuvailee.

– Maakunta- ja soteuudistusten aikatauluepäselvyyksien johdosta kuntaliitos on eräs harkittavista mahdollisuuksista. Mikäli yhdistyminen Nurmijärven kanssa mahdollisesti joskus tapahtuisi, tuloksena olisi kertaheitolla Suomen sekä maantieteelliseltä alueeltaan, että väkiluvultaan rikkain kunta, jossa yhdistyisivät tunturilappi, kolmen maan raja sekä pääkaupunkiseudun läheisyys ja mahdollisuus kaupunkimaiseen asumiseen, jatkaa Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen

Matkailukunta Lapissa, vai kasvava kehyskunta Etelä-Suomessa, Enontekiö vai Nurmijärvi

Yhdistymisajatus on syntynyt käsivarren Lapissa, Enontekiön kunnantalolla. Enontekiö on etelässä tunnettu lähinnä Kilpisjärven Saanasta ja kolmen valtion rajasta, mutta tuntureiden lisäksi kunta on myös poronhoitoaluetta, vilkas liikenteellinen keskus ja 2000 kuntalaisen koti. Nurmijärvi on Helsingin seudulla sijaitseva 43000 asukkaan kunta, jossa on monipuolista kaupunkimaista sekä maaseutumaista asutusta.

Virallisia keskusteluja yhdistymisestä Nurmijärven kanssa ei ole avattu.

Yhteyshenkilöt

Jari Rantapelkonen
Kunnanjohtaja
jari.rantapelkonen@enontekio.fi
+358 400 694945

Kuvat

Kuva: Jari Rantapelkonen
Kuva: Jari Rantapelkonen
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Enontekiön kunta
Enontekiön kunta
Ounastie 165
99400 Enontekiö

0400 694 945http://www.enontekio.fi

Enontekiö sijaitsee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla. Kunta on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin. Sen alueella sijaitsee yli 60 % Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1000-metriset huiput. Tunnetuimmat niistä ovat Saana ja Halti Kilpisjärvellä. Enontekiö tunnetaan laajoista, omaleimaisista, erämaa-alueista ja se onkin luontomatkailijoiden suosima käyntikohde.

Matkailu on Enontekiön kärkitoimiala, sen vanavedessä kehittyvät poro- ja luontaiselinkeinot, palvelut ja pienimuotoinen jalostustoiminta sekä tieteellinen tutkimus.

Enontekiön nimi juontuu paikasta, jossa eno eli joki saa alkunsa. Ounasjoki saa alkunsa Ounasjärvestä, jonka rannalla sijaitsee Enontekiön kaunis kirkonkylä Hetta. Hetassa on noin 800 asukasta. Yhteensä Enontekiöllä on noin 1900 asukasta. Suurimmat kylät Hetan lisäksi ovat Peltovuoma, Kilpisjärvi, Karesuvanto, Vuontisjärvi, Leppäjärvi ja Palojoensuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Enontekiön kunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme