Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ensimmäinen OmaStadin äänestys oli menestys

Jaa
OmaStadin äänestysvaihe päättyi lokakuun lopussa. Mukana oli 69 284 kirjautunutta osallistujaa. Äänestäneitä henkilöitä oli 49 705. Äänestysprosentti nousi liki kahdeksaan. Kyseessä oli suurin julkisen sektorin järjestämä sähköinen äänestys Suomessa.
Kuva: Minna Alanko.
Kuva: Minna Alanko.

Äänestettävänä olleista 296:sta suunnitelmasta toteutukseen äänestettiin 44 suunnitelmaa. Alueilla äänestyksessä läpi menneet OmaStadi 2019 suunnitelmat ovat täällä

Eniten ääniä saaneet suunnitelmat alueittain:

Eteläinen: Vehreä kaupunki 57 000 euroa, ääniä 2052.
Itäinen: Lisää siisteyttä Itä-Helsinkiin 113 000 euroa, ääniä 1755.
Kaakkoinen: Selvitys Aino Acktén huvilan kunnostuksesta 100 00 euroa, ääniä 2727.
Keskinen: Tekonurmikenttä Arabian peruskoulun viereiselle kentälle 435 000 euroa, ääniä 2870.
Koillinen: Liikuntaa ja hyvinvointia tukevia palveluita ikäihmisille Koillis-Helsinkiin – Lähelle kotia 50 000 euroa, ääniä 1182.
Läntinen: Urbaanit nuotiopaikat 120 000 euroa, ääniä 1272.
Pohjoinen: Kesätöitä ja apua kesäaskareisiin 83 000 euroa, ääniä 833.
Koko kaupunki: Puita lisää Helsinkiin 35 000 euroa, ääniä 9234.

”Äänestäminen konkreettisista paikallisista hankkeista on tuonut uuden osallisuuden kokemuksen kymmenille tuhansille helsinkiläisille. Erittäin monessa äänestetyssä ehdotuksessa on ollut kyse maailman toimivimman kaupungin edistämisestä käytännössä. Kiitos kaupunkilaisten, olemme monta askelta lähempänä strategista tavoitettamme”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingissä OmaStadin äänestysprosentti on liki kahdeksan prosenttia. OmaStadin ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti kipusi kansainvälisesti verrattuna hyvälle tasolle. Maailmalla äänestysprosentit ovat olleet useamman osallistuvan budjetoinnin toteutuskierroksen jälkeenkin noin 2–10 prosentin luokkaa.

OmaStadi sai helsinkiläiset keskustelemaan yhdessä alueiden asioista

”OmaStadi toi ihmiset yhteen ja innosti keskustelemaan aivan uudella tavalla kaupunginosien asioista ja niiden kehittämisestä. Tällaista ei aiemmin ole tapahtunut koko kaupungin mittakaavassa samanaikaisesti. Kaupungin seitsemän stadiluotsia ovat upealla tavalla viestineet OmaStadista alueilla ja innostaneet kaupunkilaisia mukaan tekemään ehdotuksia ja äänestämään”, sanoo kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.

Helsinkiläiset olivat ensimmäisenä osallistuvan budjetoinnin vuotena sitoutuneita kehittäjiä. Ehdotuksia jätettiin 1 273, joista hyväksyttiin 839 kappaletta. Ehdotuksista hiottiin 296 äänestettävää suunnitelmaa. 

Äänestystuloksen määräytyminen tapahtui sen mukaan, miten paljon kukin ehdotus sai ääniä ja mitkä suunnitelmat mahtuivat alueen budjettiin. Ensimmäiseksi toteutettavaksi suunnitelmaksi valikoitui alueella eniten ääniä saanut suunnitelma. Sen jälkeen katsottiin, mikä suunnitelma oli saanut seuraavaksi eniten ääniä ja mahtuiko se vielä saman alueen budjettiin. Jos toiseksi eniten ääniä saanut suunnitelma ylitti jäljellä olevan määrärahan, siirryttiin kolmanneksi eniten ääniä saaneeseen suunnitelmaan. Jos tämä mahtui jäljellä olevaan määrärahaan, valittiin se toteutettavaksi. Jos ei mahtunut, siirryttiin seuraavaan suunnitelmaan. Tämä laskentatapa mahdollisti myös pienempien ja vähemmän ääniä saaneiden suunnitelmien etenemisen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vahvistaa äänestystuloksen tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelmien toteutuksen valmistelu alkaa ensi vuonna. Omastadi.hel.fi -palvelussa voi seurata vuoden 2020 kuluessa suunnitelmien toteutuksen valmistelua ja etenemistä.

Osallistuvaa budjetointia toteuttava OmaStadi-malli on tullut jäädäkseen. Helsinki kutsuu kaupunkilaiset taas ensi vuonna tekemään ehdotuksia OmaStadiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsi Verkka, kehittämispäällikkö, kaupunginkanslia, osallisuus ja neuvonta, puh. 040 336 2281, e-mail: kirsi.verkka(at)hel.fi


Titta Reunanen, alueosallisuuspäällikkö, kaupunginkanslia, osallisuus ja neuvonta, puh. 040 5781428, e-mail: titta.reunanen(at)hel.fi


Viestinnän yhteyshenkilö:
Nina Rintala, viestintäasiantuntija, kaupunginkanslia, viestintä, puh. 040 685 76 90, e-mail: nina.rintala(at)hel.fi

Kuvat

Kuva: Minna Alanko.
Kuva: Minna Alanko.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye