Suomen Akatemia

Epätasainen maasto auttaa juoksijaa irtautumaan arjesta

Jaa

Juoksijan fyysiset tuntemukset vaihtelevat erilaisissa ympäristöissä juostessa. Uuden tutkimuksen mukaan metsäpolkuja pitkin juostessa alustan epätasaisuuden tuomat haasteet auttavat lenkkeilijää irtautumaan arjesta tehokkaasti. Polkujen epätasainen alusta vaatii myönteisellä tavalla juoksijan keskittymistä, minkä vuoksi ajatukset eivät eksy arjen huoliin.

”Se, miltä alusta tuntuu juostessa, vaikuttaa monin tavoin kuntoilijoiden kokemuksiin ja rutiineihin. Se voi tehdä juoksemisesta miellyttävää, tylsää, haastavaa, kevyttä tai raskasta”, kertoo tutkijatohtori Jarkko Bamberg, joka tutkii aihetta Suomen Akatemian rahoituksella.

Polkujuoksusta syntyy myönteinen kokemus yhteydestä luontoon, kun juoksija keskittyy juurakoihin, kiviin ja muihin metsäpolulla vastaan tuleviin luonnonmuotoihin. Sen sijaan tasaisella alustalla juoksun ennakoitavuus voi auttaa löytämään myönteisen henkisen ja tekemisen tilan, jossa ei toisaalta tarvitse ajatella mitään ja jossa toisaalta mielessä pyöriviä asioita tulee ratkottua ilman aktiivista yrittämistä.

Tampereen yliopistossa työskentelevä Bamberg pyrkii tutkimuksellaan hankkimaan uutta tietoa eri juoksuympäristöjen fyysisten kokemusten yhteydestä terveyteen ja hyvinvointiin. Eri fyysisten juoksukokemusten erot tunnetaan huonosti. Aineiston perusteella lähivirkistysmetsissä sekä hoidetuilla kuntoradoilla että tallatuilla metsäpoluilla on oma roolinsa juoksun harrastajille. Tutkimustulosten avulla voidaan luoda otollisempia juoksuympäristöjä lähivirkistysmetsiin ja kannustaa ihmisiä juoksemaan lisää.

Tutkimuksessa on kerätty aineistoa Tampereella Kaupin urheilupuistossa lenkkeileviltä juoksun harrastajilta. Tutkimukseen osallistuvien kanssa tehtiin juoksuhaastattelu; haastateltavat veivät haastattelijan mukanaan heidän tyypilliselle juoksulenkilleen, jonka aikana keskusteltiin haastateltavan juoksukokemuksista ja -rutiineista. Juoksuhaastattelu myös videoitiin ja reitti tallennettiin GPS:n avulla. Kunkin osallistujan kanssa tehtiin tämän jälkeen uusi haastattelu, jossa videota ja juostua reittiä tarkasteltiin yhdessä ja keskusteltiin tarkemmin juoksuhaastatteluissa ilmenneistä asioista.

Lisätietoja:

- Jarkko Bamberg, Tampereen yliopisto, jarkko.bamberg@uta.fi, p. 040 727 1215

Suomen Akatemian viestintä
Jonathan Begley
029 5335 096
jonathan.begley@aka.fi

Kuva: Pond5.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2018 rahoitamme tutkimusta 444 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2018 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen teema vuodelle 2023 päätetty6.10.2022 15:27:14 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto on päättänyt vuonna 2023 käynnistyvien strategisen tutkimuksen ohjelmien teemaksi oikeudenmukaisen vihreän murroksen. Teemasta avattavien ohjelmien läpileikkaava painopiste on resilienssi. Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa pitkäjänteistä ja tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, joka tuottaa ratkaisuja merkittäviin suomalaisen yhteiskunnan haasteisiin. Lisäksi tutkimus palvelee elinkeinoelämän uudistumista ja kilpailukykyä sekä työelämän ja julkisen sektorin kehittämistä. STN:n puheenjohtaja Anu Kaukovirta kertoo, että neuvosto valmistautuu avaamaan nyt päätetystä teemasta kaksi kuusivuotista tutkimusohjelmaa. "Elämme keskellä vihreää murrosta. Pitkäjänteisillä sekä ennakkoluulottomasti eri tieteenaloja ja näkökulmia yhdistävillä monitieteisillä tutkimushankkeilla voidaan rakentaa kauaskantoista tietopohjaa vihreän murroksen siivittämiseksi ja murroksen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi. Tämä koskee niin energiasiir

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekarttaraportti vuosille 2021–2024 on julkaistu5.10.2022 13:05:28 EEST | Tiedote

Kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle (TKI) strategisesti merkittävistä, seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvittavista tutkimusinfrastruktuuripalveluista. Tiekarttaraportissa kuvataan nyt ensimmäistä kertaa myös laajemmin Suomelle tärkeää kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuurikenttää. Edellinen kansallinen tutkimusinfrastruktuurien tiekartta julkaistiin vuonna 2014.

Strategisen tutkimuksen neuvostolta merkittävä rahoitus turvallisuuden sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tutkimukseen13.9.2022 09:23:01 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on myöntänyt rahoitusta kahteen uuteen ohjelmaan yhteensä 28 miljoonaa euroa. Tutkimusohjelmiin valittiin yhdeksän hankekokonaisuutta. Rahoitettavissa konsortioissa korostuu pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja keskeisiin yhteiskunnan haasteisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme