Lapin ELY-keskus

Epävarmuudesta huolimatta näkymät Lapissa varovaisen positiivisia

Jaa
Teollisuuden ja matkailun näkymät ovat Lapissa lähitulevaisuudessa hyvät ja Lapissa on myös monipuolinen energiatuotantokapasiteetti. Tuulivoimarakentaminen jatkuu voimakkaana. Hyvien säätöominaisuuksiensa ansiosta vesivoimalla on tärkeä rooli sähköntuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.
Tuulivoimaa Ajoksessa Kemin kaupungissa. Kuva Lapin materiaalipankki, Nina Susi
Tuulivoimaa Ajoksessa Kemin kaupungissa. Kuva Lapin materiaalipankki, Nina Susi

Globaali epävarmuus heijastuu myös Lapin elinkeinoelämään. Suomen kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden näkökulma sekä pohjoisen strategisen merkityksen kasvu tulee näkyä selvemmin valtakunnallisissa investointiohjelmissa.

Muutokset luovat myös uutta suuntaa

Rakennemuutokset ja erilaiset kriisit ja ovat vahvistaneet ELY-keskusten roolia ja kykyä reagoida ketterästi toimintaympäristön yllättäviin muutoksiin ja tarjoamaan varsin laajasti eri välineitä, jotka vastaavat asiakkaiden ja kohderyhmien tarpeita.

Lapin ELY-keskus on saanut rahoitusta ulkoministeriöltä Barentsin läntisen alueen liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien selvitysten toteuttamiseen. Hankekokonaisuudessa selvitetään vaihtoehtoisten energiamuotojen käyttöpotentiaalia, kapasiteettitarvetta ja saatavuutta sekä vaadittavaa infrastruktuuria. Tärkeimmät toimenpiteet kohdistuvat esiselvityksiin ja analyyseihin liittyen sähkölatauskapasiteettiin ja -tarpeeseen sekä infrastruktuuriin, vaihtoehtoisien käyttövoimien hyödyntämiseen, poikittaiseen sähköiseen lentoreitti- ja lentoasemaverkostoon.

Työvoiman saatavuus edelleen haasteena

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan laaja-alaisine vaikutuksineen toi viime vuonna uuden epävarmuustekijän työmarkkinoille. Vaikutukset työllisyyteen ja työttömyyteen ovat kuitenkin jääneet pelättyä vähäisemmiksi. Työvoiman kysyntä on jatkunut vilkkaana. Viime vuonna TE-palveluihin ilmoitettiin avoimia työpaikkoja ennätyksellinen määrä. Matkailijoiden määrän kasvu ja matkailukauden pidentyminen näkyy positiivisena kehityksenä työllisyydessä ja työttömyyden vähenemisenä.

Teollisuuden vihreä siirtymä ja Pohjoiskalotille suunnitellut ja toteutumassa olevat suurinvestoinnit tarvitsevat tuhansia uusia työntekijöitä ja yhteisiä toimenpiteitä kansainvälisessä osaajamarkkinoinnissa työvoiman saatavuuden varmistamiseksi pohjoisilla alueilla.

Työvoiman saatavuus nähdään kaikkien toimialojen ja toimijoiden yhteiseksi haasteeksi. Työvoiman saatavuus kytkeytyy vahvasti myös omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen.

Tutustu alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023 -katsaukseen Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivulla https://tem.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-327-830-1
> Lapin osuus sivuilla 187-198

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote https://tem.fi/-/alueiden-toimialojen-ja-yritysten-tulevaisuuden-nakymissa-merkittavia-eroja

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: strategiapäällikkö Heino Vasara, puh. 0295 039 689 ja ylijohtaja Jaakko Ylinampa, puh. 0295 037 199.


Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tuulivoimaa Ajoksessa Kemin kaupungissa. Kuva Lapin materiaalipankki, Nina Susi
Tuulivoimaa Ajoksessa Kemin kaupungissa. Kuva Lapin materiaalipankki, Nina Susi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kesän päällystystyöt painottuvat Lapissa valta- ja kantateille31.5.2023 09:44:09 EEST | Tiedote

Päällystystyöt ovat käynnistyneet Lapissa ja ne valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Tänä kesänä päällystämme mm. Enontekiöllä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Posiolla. Huonokuntoisia päällysteitä uusitaan vain 95 km kilometrin matkalta ja kävely- ja pyöräilyteitä noin 6 kilometriä. Kilometrejä vähentävät sekä kustannustason jyrkkä nousu että rakenteenkorjausten määrän kasvu. Korjausvelka maantieverkolla kasvaa tänäkin vuonna.

Lapissa tuotetaan palveluja ja tuotteita, joille on globaalia kysyntää31.5.2023 08:00:17 EEST | Tiedote

Lapin suhdannekatsauksen mukaan kehitys jatkui positiivisena vuonna 2022. Koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta on toivuttu. Liikevaihdon vuosimuutos jatkui positiivisena kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Eniten liikevaihto kasvoi matkailupalveluissa ja majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja vähiten kaupassa. Henkilöstömäärän, mukaan lukien julkinen sektori, vuosimuutos jäi liikevaihtoa vaisummaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme