Erityisesti nuorilla naisilla kohdunkaulansyövän esiastemuutokset paranevat usein itsestään
Ihmisen papilloomavirus, HPV, on hyvin yleinen, ja lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Monesti tartunta on täysin oireeton, ja suurin osa paranee itsestään ilman jälkiseurauksia. Osa HPV-infektioista voi kuitenkin johtaa syöpään.
Erityisen merkittävä rooli HPV:llä – varsinkin virustyypeillä HPV16 ja 18 – on kohdunkaulansyövässä. Suuri osa näistäkin HPV-tartunnoista ja jopa syövän esiasteista paranee itsestään, mutta yksittäisen muutoksen etenemistä ei pystytä tällä hetkellä ennustamaan. Havaitut kohdunkaulan esiastemuutokset poistetaan kirurgisesti. Hoidolla on erinomainen teho syövän ehkäisyssä, mutta sen tiedetään lisäävän riskiä ennenaikaiseen synnytykseen tulevissa raskauksissa.
Yli kymmenen vuoden ajan on ollut saatavilla rokote HPV16- ja HPV18-virustyyppejä vastaan. Lapsuusiässä ennen HPV:lle altistumista rokotteen saaneilla tytöillä HPV-infektioita ja kohdunkaulansyövän esiastemuutoksia ei esiinny juuri lainkaan. Väestötason rokottamisen vaikutuksia syövän esiintymiseen joudutaan kuitenkin odottamaan vielä vuosikymmeniä.
LL Karoliina Aron väitöstutkimus paljasti selvän ikään liittyvän jakauman HPV-tyypeissä. Tutkimukseen osallistui 1 279 naista, jotka oli lähetetty kohdunsuuntähystykseen solumuutoksen vuoksi. Näistä 503 naisella todettiin kudosnäytteessä vaikea-asteinen muutos.
– Kahdella kolmasosalla alle 30-vuotiaista naisista muutokset liittyivät HPV16/18-virustyyppeihin, kun taas yli 45-vuotiaista naisista vain kolmasosalla muutos liittyi näihin virustyyppeihin. Vanhempien naisten vaikeissa esiastemuutoksissa muut korkean riskin virustyypit ja HPV-negatiivisuus olivat tavallisempia, Aro kertoo.
Väitöstutkimuksensa toisessa osassa Aro teki meta-analyysin hoitamattomien keskivaikeiden kohdunkaulansyövän esiasteiden luonnollisesta kulusta. Hän havaitsi, että 50 prosentissa tapauksista muutokset paranivat kahdessa vuodessa ja 18 prosentissa tapauksista muutokset etenivät. Alle 30-vuotiaiden naisten ryhmässä 60 prosenttia muutoksista parani ja vain 11 prosenttia eteni.
– Kaiken kaikkiaan muutosten eteneminen syöväksi oli harvinaista, vain puoli prosenttia – 15 kaikista 3 160 tapauksesta – eteni syöväksi, Aro toteaa.
Väitöstutkimuksen seuraavassa osatyössä Aro selvitti 149 nuoren (18-30-vuotiaan) naisen joukossa tutkimuskäytössä olevan DNA:n metylaatioluokittelijan toimivuutta keskivaikean hoitamattoman kohdunkaulansyövän esiastemuutoksen etenemistä tai paranemista ennakoivana tekijänä. Metylaatioluokittelija pystyi itsenäisesti ennustamaan muutoksen etenemistä naisen iästä, lähtötilanteen solunäyteluokasta, tupakoinnista tai HPV-tyyppilöydöksestä riippumatta.
LL Karoliina Aro väittelee 25.10.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Cervical and vaginal high-grade cancer precursors - age dependence of human papillomavirus genotypes and alternative management strategies". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa HUS Naistenklinikka, Seth Wichmann -luentosali, Haartmaninkatu 2. Vastaväittäjänä on professori Margaret Cruickshank, University of Aberdeen, UK, ja kustoksena on professori Pekka Nieminen. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot:
karoliina.aro@helsinki.fi
************************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme