Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Erityishuollon palvelujen saaminen ei edellytä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia - aluehallintoviraston valvontapäätös

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 4.8.2020 antanut Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sotea koskevan valvontapäätöksen. Aluehallintoviraston mukaan kehitysvammalaki ei edellytä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia palvelujen saamiseksi. Lisäksi aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten vammaispalvelujen huomiota päätösten perusteluvelvollisuuteen.

Aluehallintovirastoon saapuneen kantelun mukaan Siun sotessa ei laadita erityishuolto-ohjelmaa tai sen laatimiseksi vaaditaan ainakin selkeä kehitysvammadiagnoosi. Puutteita on koettu olevan myös tiedottamisessa ja asiakkaiden kohtaamisessa. Kantelun mukaan asiakkaalle tai hänen edustajalleen ei tiedoteta tarpeeksi, mitä palveluja tai tukitoimia hänen on mahdollista saada. Myöskään hylkäävien päätösten perustelut eivät ole kantelijan mielestä lain mukaisia.

Aluehallintovirasto on ottanut asian tutkittavakseen sosiaalihuollon valvonta-asiana ja saanut Siun soten vammaispalveluista selvityksen 30.1.2020.

Siun sote on järjestänyt 26.4.2019 asiakkaiden edustajille palaverin. Muistion mukaan tällöin on keskusteltu siitä, että Siun sote ei toimi lain hengessä edellyttäessään kehitysvammadiagnoosia. Tällöin on sovittu, että erityishuolto-ohjelman myöntämisperiaatteet selvitetään syksyyn 2019 mennessä.

Aluehallintovirasto katsoo, että Siun soten 30.1.2020 antamassa selvityksessä on asianmukaisesti kuvattu kehitysvammalain asettamat edellytykset palvelujen myöntämiselle. Siun sotessa on kuitenkin ollut käytänteitä, joiden vuoksi aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten huomiota edelleen siihen, että kehitysvammalain soveltamisalapykälässä eikä lain esitöissä edellytetä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan riittää, että henkilöllä on vamma tai sairaus, joka vaikuttaa hänen kehitykseensä. Mikäli hänellä on sen vuoksi tarve nimenomaan erityishuollon palveluille, on ne lain ja sen esitöiden valossa hänelle myönnettävä.

Kehitysvammalaki ei jätä erityishuollosta vastuussa olevalle viranomaiselle harkintavaltaa sen suhteen kenelle erityishuolto-ohjelma laaditaan. Laki edellyttää, että erityishuolto-ohjelma laaditaan kaikille erityishuollon tarpeessa oleville henkilöille.

Sosiaalihuoltolaki on sosiaalihuollon palveluihin ensisijaisesti sovellettava yleislaki. Aluehallintovirasto korostaa kuitenkin, että viranhaltijan on aina sosiaalihuoltolain 2 §:n 1 momentin edellyttämällä tavalla sovellettava asiakkaalle edullisinta lakia. Koska sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ovat usein maksullisia ja harkinnanvaraisia, käytännössä vammaisten henkilöiden palvelut järjestetään pitkälti vammaispalvelulain ja kehitysvammalain nojalla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös 4.8.2020 (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 800 (vaihde),
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme