Aluehallintovirasto AVI

Erityishuollon palvelujen saaminen ei edellytä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia - aluehallintoviraston valvontapäätös

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 4.8.2020 antanut Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sotea koskevan valvontapäätöksen. Aluehallintoviraston mukaan kehitysvammalaki ei edellytä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia palvelujen saamiseksi. Lisäksi aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten vammaispalvelujen huomiota päätösten perusteluvelvollisuuteen.

Aluehallintovirastoon saapuneen kantelun mukaan Siun sotessa ei laadita erityishuolto-ohjelmaa tai sen laatimiseksi vaaditaan ainakin selkeä kehitysvammadiagnoosi. Puutteita on koettu olevan myös tiedottamisessa ja asiakkaiden kohtaamisessa. Kantelun mukaan asiakkaalle tai hänen edustajalleen ei tiedoteta tarpeeksi, mitä palveluja tai tukitoimia hänen on mahdollista saada. Myöskään hylkäävien päätösten perustelut eivät ole kantelijan mielestä lain mukaisia.

Aluehallintovirasto on ottanut asian tutkittavakseen sosiaalihuollon valvonta-asiana ja saanut Siun soten vammaispalveluista selvityksen 30.1.2020.

Siun sote on järjestänyt 26.4.2019 asiakkaiden edustajille palaverin. Muistion mukaan tällöin on keskusteltu siitä, että Siun sote ei toimi lain hengessä edellyttäessään kehitysvammadiagnoosia. Tällöin on sovittu, että erityishuolto-ohjelman myöntämisperiaatteet selvitetään syksyyn 2019 mennessä.

Aluehallintovirasto katsoo, että Siun soten 30.1.2020 antamassa selvityksessä on asianmukaisesti kuvattu kehitysvammalain asettamat edellytykset palvelujen myöntämiselle. Siun sotessa on kuitenkin ollut käytänteitä, joiden vuoksi aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten huomiota edelleen siihen, että kehitysvammalain soveltamisalapykälässä eikä lain esitöissä edellytetä älyllistä kehitysvammaa tai erityisesti oppimisen vaikeuksia. Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan riittää, että henkilöllä on vamma tai sairaus, joka vaikuttaa hänen kehitykseensä. Mikäli hänellä on sen vuoksi tarve nimenomaan erityishuollon palveluille, on ne lain ja sen esitöiden valossa hänelle myönnettävä.

Kehitysvammalaki ei jätä erityishuollosta vastuussa olevalle viranomaiselle harkintavaltaa sen suhteen kenelle erityishuolto-ohjelma laaditaan. Laki edellyttää, että erityishuolto-ohjelma laaditaan kaikille erityishuollon tarpeessa oleville henkilöille.

Sosiaalihuoltolaki on sosiaalihuollon palveluihin ensisijaisesti sovellettava yleislaki. Aluehallintovirasto korostaa kuitenkin, että viranhaltijan on aina sosiaalihuoltolain 2 §:n 1 momentin edellyttämällä tavalla sovellettava asiakkaalle edullisinta lakia. Koska sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ovat usein maksullisia ja harkinnanvaraisia, käytännössä vammaisten henkilöiden palvelut järjestetään pitkälti vammaispalvelulain ja kehitysvammalain nojalla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös 4.8.2020 (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ylitarkastaja Taija Liukkonen, p. 0295 016 800 (vaihde),
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto AVI
Aluehallintovirasto AVIAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto AVI

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kiitti Kainuun ripeitä koronatoimia (Pohjois-Suomi)8.9.2020 10:52:42 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 14. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 1.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Valmiustoimikunta kiitti ripeistä ja onnistuneista alueellisten tautipesäkkeiden torjuntatoimista Kainuussa ja Raahessa. Kriisin kestävyydessä onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä meiltä kaikilta. Arjen tilanteissa kuka tahansa voi altistua virukselle. Tartunnan saaneiden syyttely ja leimaaminen voivat vaikeuttaa viranomaisten työtä ja viestinnässä onnistumista.

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisten palvelujen puolesta28.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Tänään 28.8.2020 korona-ajan 6. kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto totesi, että kauppojen tavara- ja ruokahuollossa ja logistiikassa on onnistuttu luomaan mallit, joilla toiminta pystytään varmistamaan sekä mahdollisen COVID-19 aallon että paikallisten tartuntaryppäiden ilmaantuessa alueellamme. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä palvelualoilla runsaasti. Oleellisinta kuitenkin on, että asiakkaiden huomio saadaan pysymään turvallisessa asioinnissa kaupoissa, ravintoloissa ja palveluissa. Varovaisuus on edelleenkin valttia!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme