Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Erotelluille pyöräteille pysäköinti tarkempaan seurantaan

Jaa

Helsingin kaupunki valvoo tällä viikolla tehostetusti pyöräteille- ja kaistoille pysäköintiä. Tehokampanjassa painotetaan erityisesti uudenlaisia eroteltuja pyöräteitä- ja kaistoja. Kaupunki ryhtyy samalla seuraamaan järjestelmällisen puuttumisen vaikutuksia pitkällä aikavälillä.

Kuva: Roni Rekomaa.
Kuva: Roni Rekomaa.

Uudenlaisiin liikenneratkaisuihin tottuminen vie aikansa

Kaupungin tavoitteena on luoda liikennejärjestelmä, joka palvelee tasapuolisesti kaikkia liikenteenkäyttäjiä. Viime vuosina rakennettujen rakenteellisesti eroteltujen pyöräteiden- ja kaistojen myötä sekä pyöräilijöiden että jalankulkijoiden olosuhteet ja liikenneturvallisuus paranevat, kun jokaiselle liikennemuodolle on osoitettu selkeästi oma paikkansa.

Uudenlaiset liikenneratkaisut ja niihin liittyvät säännöt eivät välttämättä ole kuitenkaan vielä kaikille tuttuja.

”Tieliikennelain mukaan moottoriajoneuvon saa hetkellisesti pysäyttää erotellulle pyörätielle mikäli muita sopivia paikkoja ei ole, pysäyttämiseen on pakottavia syitä eikä pysäyttäminen aiheuta kohtuuttomasti haittaa pyörätiellä kulkemiseen. Uudenlaisilla erotelluilla pyöräteillä, kuten Hämeentiellä, nämä ehdot eivät täyty, eli tällöin pyörätielle pysäköinti ei ole pakon sanelemaa ja se aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Esimerkiksi Hämeentiellä jalkakäytävän reunaan on toteutettu huoltopysäköintitaskuja ja jalkakäytävä muutenkin mitoitettu niin leveäksi, että hetkellinen pysähtyminen siellä on mahdollista. Tämä on tavoitteena myös muilla kaduilla, joilla toteutetaan samanlaisia liikenneratkaisuja”, kertoo pyöräilykoordinaattori Oskari Kaupinmäki.

Kampanjassa puututaan myös virheelliseen jalkakäytävälle pysähtymiseen. Jalkakäytävällä pysähtymisessä tulee jäädä purku- ja lastaustilanteessa sen verran tilaa, että ajoneuvon pystyy kiertämään myös lastenrattailla ja pyörätuolilla jalkakäytävän puolella. Jalkakäytävälle saa pysähtyä vain silloin, kun lähistöllä ei ole vapaata pysäköinti- tai lastauspaikkaa ja ajoradalle pysähtyminen on kielletty. Sekä jalkakäytävälle että pyörätielle pysähtyessä tulee pysyä ajoneuvon läheisyydessä.

Valvonnan vaikuttavuus tarkempaan seurantaan

Tehokampanja on lähtölaukaus valvonnan vaikuttavuuden tarkempaan seurantaan. Pysäköinninvalvonta puuttuu virheellisiin pyörätiepysäköinteihin myös perusvalvonnan puitteissa. Esimerkiksi vuonna 2020 annettiin 2600 pysäköintivirhemaksua pyörätielle pysäköinnistä. Kaupungin tarkoituksena on tarkkailla aiempaa järjestelmällisemmin, kuinka valvonta muuttaa liikennekulttuuria toivottuun suuntaan pitkällä aikavälillä.

”On hyvä huomioida, että tunnettujen pyöräilykaupunkien kuten Kööpenhaminan ja Amsterdamin liikennekulttuurikaan ei syntynyt tyhjästä. Myös näissä kaupungeissa koettiin samoja ongelmia, kun erotellut pyörätiet- ja kaistat tulivat kaupunkikuvaan. Liikennesäännöt alkoivat juurtua valvonnan ja muutoksesta viestimisen myötävaikutuksesta”, jatkaa Kaupinmäki.

Kööpenhamina on toiminut Helsingin mentorina EU-hankkeessa, jossa kehitetään kymmenen eurooppalaisen kaupungin pyöräliikennettä Kööpenhaminan, Amsterdamin ja Münchenin opeilla. Handshake-niminen hanke käynnistyi syksyllä 2018, ja kestää tämän vuoden kevääseen asti.

Muokattu 14.6. klo 11.40: Muutettu Kaupinmäen sitaatista jalkakäytävällä hetkellinen pysäköinti jalkakäytävällä hetkelliseksi pysähtymiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oskari Kaupinmäki
Pyöräilykoordinaattori
Kaupunkiympäristön toimiala
Liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 09 310 22589
oskari.kaupinmaki@hel.fi

Kuvat

Kuva: Roni Rekomaa.
Kuva: Roni Rekomaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 30.6.202230.6.2022 18:30:11 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 30.6.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 25.8.2022.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 29.6.202229.6.2022 18:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 29.6.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.8.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme