Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo använder 100 000 euro till innovations- och delaktighetsverksamhet för barn och unga

Dela

Esbo stad placerade sig 2020 bland de sex bästa i tävlingen om innovationshuvudstad, iCapital, som ordnades av Europeiska kommissionen. Med vinstsumman stöder staden innovations- och delaktighetsverksamhet för barn och unga i samarbete med ungdomar. Samtidigt som staden uppfyller de ungas önskemål inom helheten iCapital skapas det kring dem hållbara verksamhetsmodeller för framtida verksamhet.

”De ungas röst ska höras genuint inom tjänster och beslutsfattande riktade till dem. För oss är det viktigt att planerna bygger på önskemål som kommer från de unga", berättar sektorchefen för fostran och lärande i Esbo stad Harri Rinta-Aho.

Följ utvecklingen i sociala medier #iCapitalAwards

Användningen av vinstpengarna från iCapital 2020 fördelas i mindre helheter, som alla genomförs tillsammans med de unga i slutet av året. Under hösten kan du läsa mer om vad man fått till stånd i sociala medier med hashtaggen #iCapitalAwards och under Nyheter på esbo.fi. Helheterna är:

ManiMiitti+

Modellen för delaktig budgetering ManiMiitti utvidgas, och alla unga i åldern 13 till 19 från Esbo kan delta i ett pilotprojekt som inleds i början av september.

ManiMiitti+ innebär utkast till idéer som man redan fått av de unga. Av dessa kan man välja tre som vidareutvecklas till en konkret realisering. I höstens enkät kan de unga påverka planeringen och genomförandet av tjänster och verksamhet riktade till dem.

Hållbar framtid – en gemensam studieperiod inom Esbos gymnasieutbildning

Som stöd för studieperioden Hållbar framtid görs en databank för läromedel och ett nätverk för medarbetare, som kan användas av alla ämneslärare i Esbo. På så sätt sammanställs undervisningen inom hållbar utveckling bättre i enlighet med ungdomsfullmäktiges önskemål. Studieperioden erbjuds från och med denna höst vid alla Esbos gymnasier.

Få ordning på återvinningen

Det finns ingen fungerande återvinning för närvarande i alla skolor. Inom denna helhet ser vi till att alla Esbos gymnasier och så många grundskolor som möjligt får åtminstone en centraliserad uppsamlingsplats för återvinning.

Responskanal för ungdomar

Mer kännedom om Esbo stads egen responskanal för ungdomar.

Rundabord-verksamhetsmodell för Esbos ungdomsfullmäktige och högstadiernas elevkårer

Till Esbos ungdomsfullmäktige hör 40 ungdomar från Esbo som förenas av en vilja att påverka i frågor som gäller de unga.

Ungdomsfullmäktige vill i fortsättningen arbeta aktivt tillsammans med skolornas elevkårer. På så sätt kan de ungas tankar och idéer bättre höras inom stadens beslutsfattande.

Delaktighetsutbildning för Esbo stads anställda

För stadens anställda planeras och genomförs en utbildningshelhet om ungas delaktighet. Staden värdesätter de ungas åsikter och vill förbättra deras påverkningsmöjligheter. De ungas välbefinnande och en hållbar framtid är viktiga för Esbo.

Den här nyheten är en del av en serie som publiceras under hösten. I den får du läsa om hur vinstpengarna från tävlingen om Europas innovationshuvudstad används. Med vinstsumman stöder Esbo särskilt innovations- och delaktighetsverksamhet för barn och unga för att stärka en hållbar framtid. Du hittar texterna med hashtaggen #iCapitalAwards

Nyckelord

Kontakter

Koordinator Marianne Julkunen, marianne.julkunen@espoo.fi, 040 554 3606

Koordinator för ungdomsarbete Mira Honkaniemi, mira.honkaniemi@espoo.fi, 040 636 8832

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus: Uusi esityssali Espoon kulttuurikeskukseen20.9.2021 18:36:05 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus päätti, että Espoon kulttuurikeskukseen suunnitellaan uusi esityssali tarvittavine oheistiloineen toiminnallisesti kiinteäksi osaksi nykyistä kulttuurikeskusta tavoitteena kulttuurikeskuksen toimintojen monipuolistaminen, tilojen käytön tehostaminen sekä kulttuurikeskuksen vetovoiman ja kulttuuripalvelujen saavutettavuuden lisääminen. Pääkäyttäjänä uudessa esityssalissa toimii Espoon kaupunginteatteri ja uusi esityssali korvaa Espoon kaupunginteatterin käytössä nyt olevan Revontulihallin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum