Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo stad ingick ett förlikningsavtal i en asfaltkartelltvist

Dela

Esbo stad och YIT Abp (tidigare Lemminkäinen Abp), som dömts för att ha deltagit i en asfaltkartell, har avtalat att YIT betalar Esbo ett förlikningsbelopp på 2 708 112,82 euro och båda drar tillbaka sin ansökan om besvärstillstånd från högsta domstolen.

”I det avseendet välkomnar jag slutresultatet att 2,7 miljoner euro av det överpris som betalats på grund av kartellen återbetalades till skattebetalarna. Beträffande att det tar 10 år att fastställa skadans storlek i vårt rättssystem och hur hög beviströskeln för skadans storlek är, saknar jag en förbättring av vårt rättssystem", konstaterar Esbos stadssekreterare Jouni Majuri.

År 2009 dömde högsta förvaltningsdomstolen sju bolag i asfaltbranschen för deltagande i en kartell som omfattade hela Finland och som åtminstone var i funktion åren 1994–2002. Bolagen i kartellen delade bland annat områden och kunder mellan sig och avtalade på förhand om anbudspriserna, det vill säga påverkade på ett osunt sätt marknadens funktion.

Esbo stad, liksom tiotals andra kommuner och finska staten, stämde asfaltbolagen och krävde skadestånd. Huvudföremålet för Esbos talan var avtalsparten Lemminkäinen Abp (nuvarande YIT Abp). Esbo krävde ett skadestånd på 5,3 miljoner euro plus ränta.

År 2013 avgjorde tingsrätten de flesta av de rättsliga frågorna till Esbos och de övriga kommunernas fördel, men minskade skadeståndsbeloppet till 3,7 miljoner euro. Hovrätten minskade skadeståndsbeloppet till 3,3 miljoner euro. Högsta domstolens beslut att slopa ersättningen till kommunerna för mervärdesskatten skulle ha minskat Esbos skadeståndsbelopp till cirka 2,7 miljoner euro.

Esbo stad beslutade godkänna YIT Abp:s förlikningsanbud och avtalade samtidigt också med de andra asfaltbolagen (NCC Industry Oy, VLT Trading Oy konkursbo, Asfalttimix Oy och Skanska Oyj) att parterna drar tillbaka sina besvär från högsta domstolen och svarar för sina egna kostnader.

 

Mer information:

stadssekreterare Jouni Majuri, tfn 050 526 2173

E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Nyckelord

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Ison Omenan palvelutorin asiakasmäärä kohosi yli 1,5 miljoonaan23.1.2020 13:58:44 EETTiedote

Ison Omenan palvelutori saavutti vuonna 2019 jälleen uuden kävijäennätyksen. Palvelutorilla tilastoitiin yhteensä 1 546 133 asiakaskäyntiä. Kasvua edellisvuoteen oli noin kuusi prosenttia. Palvelutorin asiakaskäyntimäärä on kasvanut koko ajan siitä lähtien, kun se avattiin elokuussa 2016. Arkipäivisin Palvelutorilla vierailee jopa 5 000–6 000, viikonloppuisin keskimäärin 2 000 asiakasta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum