Esikoisrunoteoksen väkevä naisvoima jättää lukijaan jäljen
“Nainen lähettää viestin toiselle, joka soittaa kolmannelle. Naaraat vuodattavat kyyneliä. Jokaiselle pienelle vartalolle, jota he odotushuoneissa kantoivat ennen kuin pakon edessä päästivät irti. Jokaiselle tuhatasteisessa uunissa poltetulle ruumiille, jonka kangistuneet jäsenet he pukivat mekkoon. Jokaiselle silinneelle otsalle, joka oli eläessään empien rypistynyt. Jokaiselle hippuselle, jolle laskettiin kukat ennen kuin elämä alkoi. Jokaiselle moottoritielle ruhjoutuneelle pikkueläimelle ja loppuun hiipuneelle äidille, jonka ääni kaikuu yhä korvissa. Taas ovat luurangot paljaat ja kohdut uhmakkaat. “Ei se niin kauheaa ole!” kuolleet laulavat ja he jatkavat.”
Teoksen minä on maailmaa nähnyt, menestynyt nainen, joka putoaa. Maskuliinisen mallin mukaiset “nopeat tärkeä askeleet” vievät “hautaan”. “Talo halkeaa”, “aviosänky puretaan akkuporakoneella” ja äidin ruumista poltetaan. Kirvonneista sidoksista avautuu tyhjä tila – “valkoinen luola jonne kuolet josta synnyt”. Paljaaksi riisutusta ytimestä punoutuu uusia säikeitä, joissa eletyt suhteet, unenomaiset näyt ja arkiset esineet yhdistyvät. Elämä etenee sykleissä, nainen “kerää joutomaalta luut ja unet yhteen / ja syöksee vaurioituneista keuhkoista tulta” Teoksen yhteiskuntakriittinen ulottuvuus nousee kristillisten rukousten muotoon kirjoitetuista rukouksista, joissa isän ja pojan sijaan kutsutaan äitiä, sisaria, villinaista ja noitaa. Runojen kieli on värikylläistä, symbolista ja pelkistettyä. Väkevä ilmaisu jättää lukijaan jäljen.
Kaisa Kuurne
Helsingissä asuva Kaisa Kuurne (s. 1977) on täynnä kiehtovia vastakkaisuuksia. Hän on inhimillisiä sidoksia ja synnytyskulttuuria tutkiva sosiologian dosentti, joka ohjaa rummulla sisäisiä matkoja alitajuntaan ja arkkityyppisten voimien äärelle. Nainen, joka saattoi nuorena kuolevia, kun ikätoverit kasvattivat jälkikasvua. Elämän murtumien tutkija, joka kirjoitti isänsä kanssa henkisen kirjan sisäisen orvon viisaudesta. Menestynyt tiedenainen, joka tekee vähemmän ja toisin. Ensin Kuurneen elämä tyhjeni ja sitten täyttyi: uusperheestä, koirista ja lopulta pienestä tyttärestä, joka saapui 16 vuoden odotuksen jälkeen. Hän joogaa, kulkee lähimetsissä, hengittää ja rakastaa elämän elävää voimaa. Koska emme voi tietää, emmekä hallita, on parasta ELÄÄ!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pike Hilakari
pike@basambooks.fi
+358 40 532 4783
Kaisa Kuurne
kaisa.kuurne@gmail.com
+358 40 705 1243
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Helsinkiläinen erikoiskustantamo Basam Books on palannut juurilleen filosofian, kaunokirjallisten klassikkojen, runojen ja suurten hahmojen elämäkertojen pariin. Vanha kunnon Basam Books jatkaa tutulla laadusta tinkimättömällä linjallaan ja kustantamon puikkoihin on palannut yli 20 vuotta alalla toiminut kustannusjohtaja Batu Samaletdin. Jatkossa kustannusohjelmaamme kuuluvat vahvasti myös äänikirjat, tavoitteena on tuoda kaikki Basam Booksin mestariteokset kuunneltavaksi myös äänikirjoina!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
Runoteos rehtorista2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Petri Vartiaisen "Rehtorin Runnoelma" ottaa pihteihinsä kehitysintoisen rehtorin, joka muutosvimmassaan on tuhota sen vähänkin sivistyksen, jota koulusta vielä löytyy. Samalla teos kasvaa vertauskuvaksi nykyajan työelämästä.
"Unelmien työn arkkitehti" – kirja, joka ravistelee työelämää pintaa syvemmältä24.6.2025 13:13:00 EEST | Tiedote
Johtamista, työhyvinvointia ja työkulttuuria on kehitetty vuosikymmeniä, mutta moni työpaikka kamppailee yhä samojen ongelmien kanssa. Kati Rautio ja Niko Leppänen osoittavat kirjassaan "Unelmien työn arkkitehti", miten arjen muutoksilla voidaan rakentaa hyvinvoivaa ja tuottavaa työpaikkaa – ilman aikaa, rahaa ja voimavaroja syövää kehittämishypetystä.
Satiiri vai varoitus? "Meillä sitä ei voi tapahtua" paljastaa demokratian haavoittuvuuden17.6.2025 17:27:28 EEST | Tiedote
Voiko demokratia murentua huomaamatta? Sinclair Lewisin jo vuonna 1935 kirjoittama romaani Meillä sitä ei voi tapahtua näyttää, miten karismaattinen, kansan suosion saavuttanut poliitikko voi ohjata kansakunnan kohti diktatuuria. Teos on sekä terävä satiiri että vakava varoitus siitä, kuinka helposti pelkoja ja katkeruutta voidaan käyttää vallan välineinä. Sen viesti on ajankohtaisempi kuin koskaan. Teoksen on suomentanut Antti Immonen. Lisätietoja: Anita Salo, anita@basambooks.fi.
Kuka sinut hoitaa? - "Selma" kertoo, miten käy, jos ei kukaan29.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kuka sinut hoitaa, kun et enää jaksa? Ja mitä tapahtuu, jos kukaan ei tule? Selma kohtasi tämän kysymyksen, kun hänen aviomiehensä sairastui muistisairauteen. Hän ei saanut tarvitsemaansa apua, eikä suostunut ottamaan harteilleen hoivavelvollisuutta yksin. Lopulta hän joutui vastaamaan teostaan oikeudessa – syytettynä heitteillepanosta, ihmiskaupasta ja jopa naapurin miehen taposta. Virva Muotkan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva romaani Selma paljastaa, mitä saattaa tapahtua, kun hyvinvointivaltio jättää ihmiset yksin järjestelmän painon alle.
Pastori Johannes Corneliuksen painajaismainen matka hengellisyydestä maagiseen realismiin15.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Sami Marten (srk-pastori, TM) pienoisromaani vie lukijansa painajaismaiselle matkalle, jossa Johannes-papin uhkaavat ilmestykset raottavat verhoa tuonpuoleiseen ja sekoittavat unen ja valveen maailmat. Kirja tutkii kiellettyä rakkautta, mystisiä kohtaamisia ja syvää uupumusta maagisen realismin keinoin. Espoon keskiaikaisen kirkon kiehtova miljöö tarjoaa näyttämön sekä kauhun kuristavalle pimeydelle että rakkauden ikuiselle valolle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme