Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Esittävän taiteen viikko värittää Kallion kevättä

Jaa

Helsingin työväenopiston kevätkausi päättyy esittävän taiteen viikkoon 2.–8.5., jolloin Kallion Opistotalossa nähdään lähes 50 ohjelmanumeroa. Yleisö voi heittäytyä perinteisestä näkijän ja kuulijan roolista kokijaksi ja tekijäksi.

Kuva: Gage Walker, Unsplash
Kuva: Gage Walker, Unsplash

Työväenopiston kevätlukukausi päättyy jo viidettä kertaa esittävän taiteen viikkoon. Opistotalossa nähdään 2.–8.5. muun muassa teatteriesityksiä, kirjallisuuskeskusteluja, esikoisrunoilijoita, klovneja ja tanssijoita. 

Esitysten seuraamisen lisäksi yleisö pääsee kokeilemaan improvisaatiota, tekstin luontia, tanssia ja vaikkapa klovnin nenää.

Kokeellista teatteria ja metsärokkia

Teatterilavalla nähdään työväenopiston ja Kehitysvammatuki 57 ry:n yhteisen Tunneteatterin Metsä rokkaa! -esitys. Kaikki esityksen hahmot, kohtaukset ja tarina ovat tunneteatterilaisten yhdessä ideoimia.

Studionäyttämön Runar ja Kyllikki pohjautuu Jussi Kylätaskun samannimiseen klassikkotekstiin, joka käsittelee vuonna 1953 tapahtunutta Kyllikki Saaren murhaa. Esityksen teksti on sovitettu sukupuolirajoja murtaen, jolloin vallan ja kivun teemat nousevat sekä yhteisön rakenteiksi että yksilön tragedioiksi.

Teatteri Mellun Päällystakki-esitys perustuu Nikolai Gogolin novelliin, ja on tragikomedia ihmisyydestä työelämän historian pyörteissä. Päällystakki nähdään Kurkimäen korttelitalossa.

Yleisö pääsee viikon aikana seuraamaan teatteriryhmien työskentelyä avoimissa harjoituksissa. Työpajoissa voi kokeilla, mitä on improvisaatio tai miltä tuntuu pukeutua klovniksi. Tarjolla on myös improvisaatioteatteria sekä Klovni Varieté, jossa kurkistetaan klovnerian maailmaan.

Tanssin monet rytmit ja kuviot

Kattavan kuvan työväenopiston tanssitunneista saa tanssin kevätnäytöksestä: ohjelmassa on senioreiden rivitanssia, balettia, show- ja jazztanssia, afrikkalaista tanssia, argentiinalaista tangoa, nykytanssia, itämaista tanssia, reggaetonia ja twerkiä sekä katutanssia.

Tanssiin voi tutustua myös lukuisilla eri kokeilutunneilla. Valikoimasta löytyy muun muassa aikuinen–lapsi-tanssia, FolkJamia, BalletFitiä sekä takavuosien musiikkivideoilla nähtyä Commercial Dance -tanssia. Työpajassa kokeillaan, miten improvisaatiotanssi ja rentoutusharjoitukset muuntuvat teksteiksi.

Tanssista ja viihdemusiikista pitäviä hellitään Maunula-talon Iloisilla iltamilla, jossa iltaa tahdittamassa ovat Tanssiorkesteri Rubato, Viihdeorkesteri Haavekuva sekä Lauluyhtye Luna.

Uutisista runoja, muistoista tarinoita

Sanataide, runous ja kirjallisuus ovat esillä pitkin viikkoa. Haastateltavina ovat kirjailija Anja Erämaja uunituoreen Imuri-kirjansa kanssa sekä vuoden 2019 esikoiskirjailijat Suvi Ratinen, Emma Kantanen ja Pertti Saloheimo.

Lauantain Esikoiset esiin -tapahtuma on omistettu kokonaisuudessaan kirjoittajille ja kirjailijan työstä kiinnostuneille. Runoutta kuullaan niin opiston runoryhmäläisten kuin esikoisrunoilijoiden esittämänä.

Kollaasirunopajassa muovataan uutisteksteistä runoja. Avoimilla kirjoittajatreffeillä puolestaan kirjoitetaan annetuista aiheista.

Tarinankerrontaa harjoitellaan työpajassa, jossa haetaan jutun juurta tarinoihin sukeltamalla kertojan oman elämän muistoihin. Halukkaat voivat etukäteen ilmoittautua lukemaan omia tekstejään Open mic -tilaisuudessa – ja yleisö luonnollisesti on tervetullut kuuntelemaan!

Opistotalo
Helsinginkatu 26

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy. Ennakkovarauksia ei oteta vastaan.

Koko ohjelma aikatauluineen löytyy työväenopiston nettisivuilta hel.fi/tyovaenopisto > Esittävän taiteen viikko

Esittävän taiteen viikko Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/321818738531108/ 

Lisätiedot:

Satu Luomajoki
koulutuspäällikkö, taideaineet
puh. 09 310 88656
satu.luomajoki@hel.fi

Opistotalo, opistoisännät
puh. 09 310 88536

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Kuva: Gage Walker, Unsplash
Kuva: Gage Walker, Unsplash
Lataa
Klovnit. Kuva: Helena Leminen
Klovnit. Kuva: Helena Leminen
Lataa
Tanssiorkesteri Rubato.
Tanssiorkesteri Rubato.
Lataa
Tanssin kokeilutunti. Kuva: Marja Väänänen
Tanssin kokeilutunti. Kuva: Marja Väänänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

  • varhaiskasvatus ja esiopetus
  • perusopetus
  • lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
  • ruotsinkieliset palvelut
  • hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week valtaa taas pääkaupungin marraskuussa17.4.2019 07:20:00 EESTTiedote

Helsinki Education Week järjestetään toista kertaa 4.–8.11.2019. Tapahtumakokonaisuus tekee näkyväksi helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää työtä. Viime vuonna viikon aikana järjestettiin yli 120 oppimiseen liittyvää tapahtumaa ympäri kaupunkia. Suuri osa ohjelmasta järjestetään yhdessä kansainvälisten oppimisen asiantuntijoiden ja kehittäjien kanssa.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 16.4.201912.4.2019 11:44:58 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 16. huhtikuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-asiakirja?year=2019&ls=11&doc=Kasko_2019-04-16_Kklku_5_El verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa toimialan toimintakertomus vuodelta 2018. Toimintakertomuksessa kuvataan toimialan ensimmäistä kokonaista toimintavuotta, asetettujen tavoitteiden saavuttamista, taloutta ja henkilöstöä. Vuoden 2018 aikana jatkettiin kasvatuksen ja opetuksen uudistamista uusien varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien sekä kaupunkistrategian mukaisesti. Helsingin kasvu ja kansainvälistyminen näkyivät kasvatuksessa ja koulutuksessa. Asiakasmäärät kasvoivat niin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, työväenopistoissa kuin ammatillisessa koulutuksessa. Varhaiskasvatuksen kysyntä kasvoi kaikissa ikäryhmissä. Syksyllä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme