Vaasan kaupunki - Vasa stad

Eskari muuttui sirkukseksi: taidekasvatus on Vaasassa tärkeä osa opetussuunnitelmia

Jaa

Hularengas, hernepussit ja tasapainolauta: siinä eskarilaisten aamupäivän työvälineet, sillä nyt kokeillaan sirkustekniikoita! Vaasassa kaikille kaupungin esikouluryhmille sekä ala- ja yläkoululaisille tarjotaan suunnitelmallisesti kulttuurikasvatusta.

Taikonin sirkustaiteen opettaja Florentin Tzvetkov opettaa Alma Ojalaista pyörittämään hulavannetta kädestä toiseen. Kuva: Susanna Saari
Taikonin sirkustaiteen opettaja Florentin Tzvetkov opettaa Alma Ojalaista pyörittämään hulavannetta kädestä toiseen. Kuva: Susanna Saari

Pikku Kasarmin päiväkodin Mymmelit-ryhmä on päässyt tänä keväänä kokeilemaan eri sirkustekniikoita ja -lajeja sekä oppimaan samalla motorisia perustaitoja. Ohjaajana on toiminut Taikonin sirkustaiteen opettaja Florentin Tzvetkov.

Alma Ojalainen (7) pyörittää hulavannetta aidon sirkustaiteilijan elkein kädestä toiseen kävellen samalla eteenpäin.

- Helpointa oli hulavanteen pyörittäminen kädeltä toiselle ja vaikeinta ehkä jonglööraaminen, kertoo eskaria käyvä Alma.

Vaasan kaupungin opistoihin kuuluva Taikon tarjoaa taiteen perusopetusta 4-18-vuotiaille kuvataiteessa, teatteritaiteessa, käsityössä, nykytanssissa, sirkuksessa ja mediataiteessa.

Osana kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa kaikille Vaasan esikouluryhmille on tarjottu neljän oppitunnin opetusjakso eri taideaineissa. Päiväkodit ovat itse saaneet toivoa tiettyä Taikonin tarjoamaa taideainetta ryhmälleen. Opetus tapahtuu esikoulupäivän aikana.

- Kevään aikana taideopetusta on saanut yhteensä noin 500 vaasalaista eskarilaista. Myös tokaluokkaisille tarjoamme taideopetusta osana kulttuurikasvatussuunnitelmaa, kertoo apulaisrehtori Mia Wiik.

Kakkosille keramiikkaa, kolmosille kirjavinkkausta, nelosille konsertti

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa kulttuurikasvatusta ollaan suuntaamassa kaikille ikäryhmille, ei vain eskareille.

- Kulttuurikasvatusta totta kai toteutetaan jo nyt päiväkodeissa, mutta johdonmukaisesti etenevän mallin avulla pystymme laajentamaan kulttuuritarjontaa ja takaamaan monipuolista kulttuuriopetusta kaikille, kertoo kulttuuripedagogi Sanna Asikainen.

Vaasan kaupungin perusopetuksessa kulttuurikasvatussuunnitelma ollut toiminnassa jo vuodesta 2016 saakka. Suunnitelmassa pyritään turvaamaan tietty määrä kulttuurikasvatusta jokaiselle vaasalaiselle peruskoululaiselle. 

Yhteistyökumppaneita ovat mm. kirjasto, kaupunginorkesteri, teatterit, museot sekä muut kulttuuritoimijat. Kulttuurikasvatus voi olla kouluissa esimerkiksi kirjavinkkausta, konsertti tai museo- tai teatterivierailu.

Esimerkiksi jokainen vaasalainen nelosluokkalainen pääsee kaupunginorkesterin kevätkonserttiin, kuutosluokkalaiset tutustumaan maailmanperintökohteeseen Merenkurkussa.

Kulttuurikasvatus perusopetuksessa:

  • 1. luokka: kirjasto-opastus, museomatkalaukku ja museopedagogi saapuvat koululle
  • 2. luokka: taiteen perusopetus (valittavissa teatteri, kuvataide, käsityö, mediataide, tanssi, sirkustaide, keramiikka)
  • 3. luokka: maailmanperintökohde Svedjehamn tai Sommarön linnake, kirjavinkkaus (Vaasan kaupunginkirjasto), luonnon- ja kulttuurimaisemaan ja kulttuuriperintöön tutustuminen koulun lähiympäristössä
  • 4. luokka: kierros teatterissa, teatterinäytös tai työpaja (Vaasan kaupunginteatteri tai Wasa teater), Vaasan kaupunginorkesterin kevätkonsertti
  • 5. luokka: elokuva- ja mediakasvatus: elokuvan katsominen koulussa tai elokuvateatterissa, tiedonhaun opetus (Vaasan kaupunginkirjasto)
  • 6. luokka: maailmanperintökohde Svedjehamn tai Sommarö, luonnon- ja kulttuurimaisemaan ja kulttuuriperintöön tutustuminen koulun lähiympäristössä
  • 7. luokka: museovierailu, Amazing library race (Vaasan pääkirjasto)
  • 8. luokka: maailmanperintökohde Svedjehamn tai Sommarö, kirjavinkkaus (Vaasan kaupunginkirjasto), luonnon- ja kulttuurimaisemaan ja kulttuuriperintöön tutustuminen
  • 9. luokka: kierros teatterissa, teatterinäytös tai työpaja (Vaasan kaupunginteatteri tai Wasa teater), Vaasan kaupunginorkesterin kevätkonsertti, rakennettuun ympäristöön ja kulttuurimaisemaan tutustuminen

Yhteyshenkilöt

apulaisrehtori (Taikon) Mia Wiik, puh. 0400 256 961, mia.wiik@vaasa.fi
kulttuuripedagogi Sanna Asikainen, puh. 040 182 2702, sanna.asikainen@vaasa.fi

Kuvat

Taikonin sirkustaiteen opettaja Florentin Tzvetkov opettaa Alma Ojalaista pyörittämään hulavannetta kädestä toiseen. Kuva: Susanna Saari
Taikonin sirkustaiteen opettaja Florentin Tzvetkov opettaa Alma Ojalaista pyörittämään hulavannetta kädestä toiseen. Kuva: Susanna Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Coronavaccineringarna utvidgas till 12-15 åriga vasabor som tillhör riskgrupp23.6.2021 16:13:05 EEST | Tiedote

Tidsbokningen till vaccinering mot coronaviruset för 12-15 åringar som hör till riskgrupp öppnas torsdagen 24.6.2021 kl. 12.00. De 12-15-åringar som på grund av sin grundsjukdom hör till riskgruppen vaccineras enligt samma principer som de 16 år fyllda som hör till riskgruppen. THL har gjort upp en lista över riskgrupper och dessa riskgrupper är de samma som för 16 år fyllda.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme