Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo hyväksyi maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen

Jaa

Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin seudun ja valtion välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen (MAL-sopimuksen) 2020-2031. Sopimukseen sisältyy Espoon kaupunkiradan Leppävaara-Kauklahti toteuttamisen käynnistäminen ratasuunnitelman mukaisesti. Valtion rahoitusosuus hankkeen toteuttamiskustannuksista on 50 %, enintään 137,5 miljoonaa euroa.

Kuntien rahoitusosuus hankkeen toteuttamiskustannuksista on 50 %, enintään kuitenkin 137,5 miljoonaa euroa. Toteutuspäätöksen yhteydessä valtio ja kunnat tekevät kustannustenjakosopimuksen. Muita Espoon kannalta merkittäviä ovat lähijunaliikenteen uuden varikon sijoittuminen Rantaradan suunnassa ja suunnitelmien laatimien varikon toteuttamiseksi sekä metron kapasiteetin nostohanke.

MAL-sopimuksessa Helsingin seudun kuntien kaavoitustavoite on yhteensä 6 miljoonaa kerrosneliömetriä, josta Espoon osuus on 1,2 miljoonaa kerrosneliömetriä. Espoon asuntotuotantotavoite on 3300 asuntoa vuodessa, josta valtion tukeman korkotukituotannon osuus on yhteensä 30 prosenttia. Kaupunginhallitus päätti lisäksi kehottaa kaupunginjohtajaa ja teknisen toimen toimialajohtajaa valmistelemaan kaupunginhallituksen päätettäväksi lokakuun loppuun mennessä tarvittavat jatkotoimenpiteiden priorisoinnit ja muut linjaukset koskien MAL-sopimuksen täytäntöönpanoa.

Kaupunginhallitus julisti sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtajan viran haettavaksi, koska viran nykyinen haltija jää eläkkeelle. Valittavan henkilön kanssa tehdään johtajasopimus, jossa mm. sovitaan siitä, millaisia vaikutuksia sote-uudistuksella ja organisaatio 2021 -uudistuksella on viran kestoon ja hoitamiseen. Perusturvajohtajan tehtävä täytetään 1.1.2021 alkaen tai sopimuksen mukaan. Valtuusto valitsee uuden perusturvajohtajan. Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto ohjaa prosessia siihen asti, kunnes kärkiehdokkaat tulevat valtuustoryhmien haastateltaviksi. Kaupunginjohtaja informoi kaupunginhallitusta haun tilanteesta ja ehdottaa kutsuttavat toiselle haastattelukierrokselle.

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa, että valtuusto merkitsee tiedoksi vuoden 2020 toisen osavuosikatsauksen ja konserniraportin sekä vuoden 2019 arviointikertomuksessa esitettyihin huomioihin annetut selvitykset sekä vuoden 2020 talousarvioon liittyvät pöytäkirjamerkinnät.

Kaupunginhallitus päätti lausunnosta Uudenmaan Liiton Hiilineutraali Uusimaa 2035 -ilmastotiekartan painopisteistä ja toimintalinjauksista. Lausuntoon päätettiin lisäyksiä Kestävä Espoo -ohjelman ja kaupungin ilmastotyön kokemusten pohjalta.

Kaupunginhallitus päätti, että Espoon kaupunki tekee Helsingin kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen metron kapasiteetin ja luotettavuuden lisäämistä koskevasta valmistelusta ja suunnittelusta. Taustalla on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) liikenne-ennuste, jonka mukaan Kivenlahdesta tulevan linjan matkustajamäärät ylittävät metron maksimikapasiteetin Kivenlahden haaralla vuoteen 2030 mennessä alueen maankäytön voimakkaan kehittymisen vuoksi. Viime vuonna tehtiin esiselvitys metron kapasiteetin ja luotettavuuden lisäämisestä yhteistyössä HKL:n, Länsimetro Oy:n, Espoon kaupungin ja HSL:n kesken.

Espoon hulevesiohjelma 2020 palautettiin lautakuntien lausuntoja varten.

Kaupunginhallitus jätti yksimielisesti viikoksi pöydälle Espoon lausunnon esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lopullisen kannan uudistukseen päättää valtuusto 14.9.

Pöydälle seuraavaan kokoukseen jätettiin myös poikkihallinnollisten kehitysohjelmien seuranta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon valtuusto hyväksyi kriittisen sote-lausunnon15.9.2020 08:19:37 EESTTiedote

Valtuusto päätti 14.9. lausunnosta, jonka mukaan esitetyn sote-uudistuksen taloudelliset vaikutukset Espoon kaupungille ovat kestämättömiä. Esitys leikkaa suoraan ja perusteettomasti kaupungin rahoitusta ja muuttaa rahoituksen rakennetta vahingollisesti. Tulojen puolitus, velkojen jääminen kaupungille, omaisuuden vastikkeeton siirto ja verorahoituksen korvautuminen valtionosuuksilla heikentävät kaupungin investointikykyä. Investointitarve ei sen sijaan juurikaan vähene.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme