Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo ja Turku kehittävät robottibussiliikennettä yhdessä kumppanien kanssa

Jaa

Milloin robottibussit kulkevat kaupungeissa? Robottibusseja on testattu Suomessa kaupunkiympäristössä jo useiden vuosien ajan ja tulevaisuuden tavoitteena onkin tehdä robottibusseista pysyvä osa kaupunkien joukkoliikennettä. Espoon kaupunki ja Turun kaupunki selvittivät yhteistyössä, miten automaattinen joukkoliikenne voisi toimia osana joukkoliikennejärjestelmää.

Robottibussia pilotoitiin Keran kaupunginosassa Espoossa vuonna 2019. Kuva Janne Ketola / Summit Media Oy.
Robottibussia pilotoitiin Keran kaupunginosassa Espoossa vuonna 2019. Kuva Janne Ketola / Summit Media Oy.

Selvityksen tuloksia esitellään tänään 24.8. klo 10–12 järjestettävässä webinaarissa.

Sitowisen toteuttamassa selvityksessä tarkasteltiin automaattisen liikenteen tulevaisuuden kehitysnäkymiä Suomessa ja kansainvälisesti. Kehitysnäkymien pohjalta laadittiin toimenpidesuosituksia kaupungeille. Lisäksi selvitettiin minkälaisia vaatimuksia robottibussiliikenne asettaa esimerkiksi kaupunkisuunnitteluun. Robottibussien tullessa laajemmin käyttöön kaupungeissa on arvioitava erilaisia näkökulmia, kuten turvallisuus, pysäkkijärjestelyt, latausasemien sijainti, etäohjaus häiriötilanteissa, palvelun saavutettavuus ja esteettömyys.

Automaattisen ajamisen ja robottibussien laajemman käyttöönoton ajankohdasta on olemassa erilaisia arvioita. Ajoneuvovalmistajien näkemysten mukaan on mahdollista, että noin vuodesta 2025 alkaen ollaan teknisesti täysin valmiita toimimaan muun liikenteen seassa.

Todennäköisimmin automaattisen joukkoliikenteen voi odottaa olevan jo melkoisen vakiintunutta vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteena on, että robottibussit toimisivat osana joukkoliikennettä ja tarjoaisivat joustavan liityntäliikenteen esimerkiksi junan ja metron käyttäjille.

Espoon kaupunki toimii aktiivisesti kumppaneiden kanssa kestävien ratkaisujen edistämisessä. Automaattiseen ajamiseen liittyvät toimenpiteet tulisi toteuttaa yhteistyönä, johon osallistuvat Suomesta kaikki ne kaupungit, joilla on suunnitelmia ja näkemyksiä automaattiliikenteen ja automaattisten bussien käyttöönottoon liittyen. Kehittämistyötä tehdään yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Kaupunkien rooli on edesauttaa robottibussien kokeilemista aidossa kaupunkiympäristössä sekä varmistaa katuympäristön kehittäminen siten että robottibusseilla ajaminen on mahdollista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupunki, kehittämispäällikkö Mari Päätalo, puh. 040 639 4550, mari.paatalo@espoo.fi

Turun kaupunki, kehittämispäällikkö Topias Pihlava, puh. 040 182 5842,
topias.pihlava@turku.fi

Turun kaupunki, asiantuntija Juho Taavetinkangas, puh. 040 141 7543,
juho.taavetinkangas@turku.fi

Kuvat

Robottibussia pilotoitiin Keran kaupunginosassa Espoossa vuonna 2019. Kuva Janne Ketola / Summit Media Oy.
Robottibussia pilotoitiin Keran kaupunginosassa Espoossa vuonna 2019. Kuva Janne Ketola / Summit Media Oy.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tartunnanjäljityksen tilanne helpottanut Espoossa24.9.2021 16:00:10 EEST | Tiedote

Espoon tartunnanjäljityksen pitkäjänteisen työn ja saatujen lisäresurssien ansiosta viive tartunnanjäljityksessä on pienentynyt huomattavasti. Viimeisen viikon aikana sairastuneiden tartunnanjäljitys on pystytty aloittamaan pääsääntöisesti 1-2 vuorokauden kuluessa positiivisesta testituloksesta. Tavoittelemme edelleen aktiivisesti myös niitä sairastuneita, joiden positiivinen testitulos on saatu syyskuun alkupuolella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme