Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo liittyy kansainväliseen MyData Global -järjestöön

Jaa

Espoo haluaa olla mukana rakentamassa eettisesti kestävää digitaalista yhteiskuntaa ja datataloutta. Niin kutsuttu OmaData-periaate tarjoaa tähän työhön uudenlaisia mahdollisuuksia.

 

Omadatalla (myös MyData) tarkoitetaan ihmiskeskeistä tapaa hallita ja hyödyntää henkilötietoja sekä sellaista henkilötietoa, jonka käyttöä yksilö voi tarkastella ja hallita.

”OmaData-periaate tarkoittaa kaupungin palveluissa esimerkiksi sitä, että asukkailla olisi käytössään digitaalisia työkaluja, joiden avulla he voisivat valita, jaetaanko itseä koskevia tietoja kaupungin eri palveluiden välillä, toiselle kaupungille tai vaikka yrityksen käyttöön”, kuvailee projektipäällikkö Wilhelmiina Griep.

Tällä tavoin lisätään kaupungin toiminnan avoimuutta ja tuetaan asukkaiden osallisuutta. OmaData-periaatteen toteutuessa kaupunkilaiset saavat lisää tietoa siitä, mitä tietoja heistä on kaupungin järjestelmiin tallennettu ja mihin näitä tietoja käytetään. Asukkaat voisivat halutessaan antaa kaupungille luvan hyödyntää tietoja myös alkuperäisen käyttötarkoituksen ulkopuolella, esimerkiksi tutkimuskäytössä ja palveluiden kehittämisessä.

”Asukaskyselymme mukaan ihmisiä kiinnostaisi kovasti mahdollisuus antaa lupa käyttää tietojaan yhteiseen hyvään. Tällainen toiminta edellyttää luottamusta kaupunkiin tietojen käsittelijänä ja on mielestäni erittäin hienoa, että asukkaamme haluavat olla mukana palveluiden kehittämisessä”, Griep jatkaa.

Liittymällä OmaDatan hyödyntämistä maailmanlaajuisesti edistävään MyData Global -järjestöön, Espoo saa tukea periaatteen edellyttämien teknologisten ratkaisujen ja toimintamallien kehittämiseen ja käyttöönottoon. Samalla Espoo osoittaa tukensa järjestön toiminnalle ja pääsee osaksi vertaisoppimisen mahdollistavaa kansainvälistä verkostoa.

Omadata tarjoaa kaupungeille paljon mahdollisuuksia palveluiden kehittämiseen

Espoo on osallistunut vuosina 2020–2021 valtiovarainministeriön rahoittamaan Kaupunki OmaData-operaattorina -projektiin yhteistyössä Helsingin, Turun ja Oulun kanssa. Osana projektia Espoo toteutti selvityksen, jossa löytyi yli 80 sellaista palvelua, joiden vaikuttavuutta voitaisiin parantaa Omadataa hyödyntämällä. Projektin opit vahvistavat ajatusta siitä, että OmaDataa ja siihen pohjautuvaa analytiikkaa hyödyntäen kaupunki voisi tarjota personoidumpia ja asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palveluita.

Elinvoimanäkökulmasta Espoon kaupunki voi OmaData-periaatteita edistämällä luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Mallin edistäminen, niin kaupungin omissa toiminnoissa kuin yhteistyössä kaupungin kumppaneiden kanssa, nopeuttaa alustamaisten ratkaisujen kehitystä ja dataa hyödyntävien ekosysteemien syntymistä.

”Datan sujuvampi liikkuminen organisaatiorajojen yli nopeuttaa palveluprosesseja ja helpottaa yhteistyötä esimerkiksi kaupungin ja tulevan hyvinvointialueen välillä”, jatkaa tietojohtamisen kehittämispäällikkö Piia Wollstén.

Monet suomalaiset kaupungit, yritykset ja tutkimuslaitokset ovat jo liittyneet MyData Globaliin. Espoon läheisistä yhteistyökumppaneista järjestöön kuuluvat muun muassa Helsingin ja Tampereen kaupungit, Aalto-yliopisto sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Yhteensä järjestöllä on jäsenenä yli 100 organisaatiota yli 50 eri maassa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Wilhelmiina Griep
Kaupunki Omadata-operaattorina -projektin projektipäällikkö
wilhelmiina.griep@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 12.5.202212.5.2022 20:02:31 EEST | Tiedote

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa esiteltiin Espoon kaupungin koordinoimaa Future Mentors -ohjelmaa, joka on osa Espoon kesäkuussa järjestämää Eurocities-vuosikonferenssia. Ohjelman tavoitteena on saada nuorten ääni paremmin kuuluviin kestävän kehityksen kysymyksissä. Lisäksi kuultiin esittely Vamos Espoon monipuolisesta palvelukokonaisuudesta ja tavoitteellisesta toiminnasta.

Invitation to the media: Eurocities annual conference brings leaders of Europe’s major cities to Espoo on 8-10/06/2022 to tackle climate change6.5.2022 07:10:00 EEST | Press Invitation

Media representatives are warmly welcome to the annual conference of the Eurocities network organised by the City of Espoo on 8-10/06/2022. The conference is the network’s most important annual event, bringing hundreds of European urban actors, EU decision-makers and officials to Espoo. The meeting will be looking at particularly solutions for large and medium-sized cities to combat climate change. The conference is also a boost for Espoo’s business community.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme