Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo myönsi rakentamisen Hurraa-palkinnon Monikon koulukeskukselle

Jaa

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta sekä ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus ovat antaneet tunnustuksen erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Tänä vuonna Hurraa-palkinnon saa Leppävaarassa sijaitseva koulukeskus Monikko.

Monikko sijaitsee Leppävaarassa osoitteessa Veräjäpellonkatu 4. Se koostuu uudisrakennuksesta ja vanhasta osasta, joka on suojeltu. Kuva: SRV
Monikko sijaitsee Leppävaarassa osoitteessa Veräjäpellonkatu 4. Se koostuu uudisrakennuksesta ja vanhasta osasta, joka on suojeltu. Kuva: SRV

Lautakunta perustelee Monikon valintaa sillä, että kohteessa on onnistuttu hienosti yhdistämään vanha suojeltu osa uuteen rakennukseen. Tuloksena on lautakunnan mukaan viihtyisä kokonaisuus. 

Monikko koostuu uudisrakennuksesta sekä vuonna 1939 valmistuneesta ja sittemmin suojellusta Leppävaaran kansakoulusta, joka on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta. Monikon pääsuunnittelija on Tomi Perko Arkkitehtitoimisto Perko Oy:stä. Rakennuttajana on Espoon kaupungin Tilapalvelut ja pääurakoitsijana toimi SRV Oyj. 

Monikko sijoittuu historiallisesti ja maisemallisesti vaativaan ympäristöön Leppävaaran urheilupuiston ja kirkon läheisyyteen. 

Uudisrakennuksen julkisivumateriaaleina on käytetty kuultokäsiteltyä puuta ja 3D-struksturoitua valkobetonia. Rakennuksessa on erikorkuisia osioita ja kokonaisuus on mittakaavaltaan inhimillinen myös lapselle. Toteutus on sellainen, ettei suojellun osion asema jää alisteiseksi vaan vanha osa näyttäytyy pääosin itsenäisenä rakennuksena. 

Monikko on myös siinä mielessä ainutlaatuinen kouluhanke, että se on ensimmäinen espoolaiskoulu, jossa on koulu- ja päiväkotitilat sekä suomen- että ruotsinkielisille lapsille. Rakennus otettiin käyttöön elokuussa 2021. 

Kunniamaininnat asuinkerrostaloille ja pientaloalueelle 

Kunniamaininnan saivat asuinkerrostalot Vermonniityssä osoitteessa Uuno Kailaan katu 4 ja 6 sekä pientaloalue Perusmäessä. 

Uuno Kailaan kadun asuintalojen pääsuunnittelijat ovat Milla Hannonen ja Mikko Kalkkinen HKP Arkkitehdit Oy:stä. Rakennuttaja on Lumo Kodit Oy. Uuno Kailaan katu 4:n pääurakoitsija on Peab Oy ja  6:n Lujatalot Oy. Lautakunta toteaa, että kyseessä on viihtyisä kokonaisuus, jossa on hyvät pintamateriaalivalinnat ja hienoa vuokra-asuntotuotantoa. 

Paikalla muurattu julkisivu on kadulle päin rapattu ja pihalle näkyy tiililaattaa. Kohde on myös oiva esimerkki hulevesien huomioon ottamisesta piha-alueella. Piharakennukset on verhoiltu puupaneelilla ja niissä on viherkatto.  

Toisen kunniamaininnan sai pientaloalue Perusmäessä. Lautakunnan mukaan alueella on onnistuttu hienosti yhdistämään neljän eri suunnittelijan suunnittelemat rakennukset. Kiitosta saavat myös harjakatto ja räystäät. Pääsuunnittelijat ovat Päivi Kelhä, Lena Grönhage, Rainer Linderborg sekä Kimmo Lehtola. Rakennuttajana ja pääurakoitsijana on Toivo Group Oyj.  

Suunnittelussa on otettu huomioon laadittu korttelisuunnitelma, jossa rakennusten värityksessä on ohjattu käyttämään voimakkaita maanläheisiä sävyjä. Alue on esimerkki tehokkaasta ja tiiviistä pientalorakentamisesta. 

Palkinto jaettu 2014 lähtien 

Hurraa-tunnustuspalkinto on espoolainen hatunnosto ajankohtaiselle, erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Palkinto on jaettu vuodesta 2014 lähtien. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Christel Schalin
kaupunkikuva-arkkitehti
Espoon kaupunki
043 8270 874
christel.schalin@espoo.fi

Kuvat

Monikko sijaitsee Leppävaarassa osoitteessa Veräjäpellonkatu 4. Se koostuu uudisrakennuksesta ja vanhasta osasta, joka on suojeltu. Kuva: SRV
Monikko sijaitsee Leppävaarassa osoitteessa Veräjäpellonkatu 4. Se koostuu uudisrakennuksesta ja vanhasta osasta, joka on suojeltu. Kuva: SRV
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Felaktiga uppgifter om coronabegränsningar sprids i Esbo stads namn20.1.2022 16:12:59 EET | Tiedote

Det har skickats felaktiga uppgifter om coronabegränsningar till evenemangsarrangörer från en Gmail-adress som skapats i Esbo stads namn. Meddelanden har skickats åtminstone till arrangörer av vinteridrottstävlingar och de innehåller flera felaktiga påståenden. Åtminstone en del av meddelandena har undertecknats av ”Espoon koronaviruksen ennaltaehkäisytiimi” (”Esbos team för förebyggande av coronaviruset”).

Nuori Espoo kutsuu kaikki espoolaiset nuoret kulttuurin ja taiteen harrastajat osallistumaan Nuori Kulttuuri On Air -taidetapahtumaan: videohaku auki 1.-18.2.2022, pääkaupunkiseudun livetapahtuma Suvilahden Tiivistämöllä lauantaina 7.5.202220.1.2022 16:11:13 EET | Tiedote

Nuori Kulttuuri On Air on monipaikkainen nuorten taidetapahtuma. Tapahtuma käynnistyy videokatselmuksella, jonka hakuaika on 1.-18.2.2022. Kaikki hakuajan puitteissa lähetetyt teokset pääsevät Digistagelle Nuori Kulttuuri -alustalle. Tapahtuma huipentuu On Air -päivänä 7.5.2022, joka koostuu kuudesta eri puolilla Suomea järjestettävästä satelliittitapahtumasta. On Air -päivän iltana nuoret ympäri Suomen yhdistyvät livestriimillä omista tapahtumistaan yhdeksi juhlivaksi kokonaisuudeksi parin tunnin ajaksi.

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan päätöksiä 19.1.202219.1.2022 21:30:44 EET | Tiedote

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan keskiviikkona 19.1.2022 muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden toimialan tulosyksiköiden käyttösuunnitelmat, järjestö- ja kohdeavustukset vuodelle 2022 sekä Länsi-Uudenmaan yhteiset ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen asiakkuuskriteerit. Lisäksi lautakunta kuuli ajankohtaiskatsaukset kuljetuspalvelujen tilanteesta, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perustamisesta ja erityisesti sen ICT-valmistelun tilanteesta sekä koronatilanteesta Espoossa.

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 19.1.202219.1.2022 20:52:48 EET | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta antaa lausunnon Tapiolan päiväkodin peruskorjauksen hankesuunnitelmasta Kasvun ja oppimisen lautakunta toteaa lausuntonaan Tapiolan päiväkodin teknisen peruskorjauksen hankesuunnitelmasta, että hankesuunnitelmassa otetaan huomioon näkemys hyvästä varhaiskasvatusympäristöstä eikä suunnitelmaan ole huomauttamista. Keskeisellä paikalla sijaitseva kulttuurihistoriallisesti merkittävä päiväkoti halutaan säilyttää nykyisessä toiminnassa. Rakennus on suojeltu kulttuurihistoriallisten sekä rakennustaiteellisten tai kaupunkikuvallisten arvojen vuoksi, eikä sitä saa purkaa. Suojelutarve vaikuttaa merkittävästi myös korjausten suunnitteluun. Varhaiskasvatuksen palveluverkon näkökulmasta päiväkoti on tarpeellinen säilyttää alueella. Varhaiskasvatusikäisen väestön määrä kasvaa lähialueella vuoteen 2030 mennessä noin 200 lapsella ja Otaniemen puolella noin 480 lapsella. Lähialueella on myös pieniä tiloja, joista pyritään mahdollisuuksien mukaan luopumaan. Lähistölle ei

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme