Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo myy Microsoftille maata Hepokorvesta datakeskusta varten

Jaa
Espoon kaupunki myy noin 21,6 hehtaarin suuruisen maa-alueen Hepokorvenkalliosta Högnäsistä Microsoft 3465 Finland Oy:lle datakeskushankkeen toteuttamista varten. Datakeskus tukee Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Microsoft 3465 Finland Oy ja Fortum Power and Heat Oy ovat toimittaneet Espoolle yhteisen hakemuksen, jolla Microsoft hakee myyntipäätöstä kiinteistökaupan toteuttamiseksi datakeskushanketta varten. Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päättää kaupasta kokouksessaan maanantaina 3.10. 

Datakeskus rakennetaan Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Fortum rakentaa datakeskuksen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. 

Kaupan kohteena olevat alueet on asemakaavassa osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueiksi. Espoon valtuusto on hyväksynyt Hepokorvenkallion asemakaavan, mutta valituksesta johtuen myytävien alueiden asemakaava ei ole tullut voimaan. Lopullisen kauppakirjan allekirjoittaminen vaatii sen, että asemakaava on tullut lainvoimaiseksi. 

Kauppahinta on noin 26,6 miljoonaa euroa. 

Datakeskusten hukkalämmöllä lämmitetään rakennuksia 

Espoo pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä ja tässä tavoitteessa Hepokorven datakeskushanke on ilmastovaikutusten arvioinnin perusteella keskeinen tekijä. Fortum on sitoutunut tuottamaan Espoon kaukolämmön hiilineutraalisti viimeistään vuonna 2029.  

Datakeskuksen tietokoneissa sähkö muuttuu lämmöksi, jota voidaan hyödyntää kaukolämpöverkon kautta rakennusten lämmitykseen. Kaupunkialueella datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen on yksi ekologisimmista tavoista tuottaa kaukolämpöverkkoon hiilineutraalia energiaa. 

Microsoft aikoo rakentaa datakeskuksen myös Espoon naapuriin Kirkkonummelle sekä Vihtiin. Fortum kierrättää Espoon ja Kirkkonummen datakeskusten palvelimien jäähdytyksessä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.  

Valmistuessaan datakeskusten avulla saavutetaan asteittain 400 000 tonnin pysyvä vuotuinen hiilidioksidipäästöjen vähennys. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta. 

Datan määrä, digitalisaatio ja pilvipalvelut kasvavat maailmanlaajuisesti. Sen vuoksi tarvitaan yhä enemmän palvelinkeskuksia, joille operaattorit etsivät sopivia sijoituspaikkoja. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme