Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo panostaa kaupunkiluonnosta saataviin terveyshyötyihin ja haastaa muut kaupungit tekemään samoin

Jaa

Espoon kaupunki osallistuu kansainväliseen hankkeeseen, jossa etsitään keinoja viheralueiden terveyshyötyjen lisäämiseen. Vasta julkaistu suunnitteluohje kertoo Olarin terveysluontopolun suunnittelusta ja toteutuksesta ja tarjoaa vinkkejä uuden terveysluontopolun suunnitteluun.

Kuva: Janne Ketola.
Kuva: Janne Ketola.

Verenpaine laskee, stressitaso laskee, mieliala paranee… Luonnossa liikkumisella on todistetusti ihmisille monia positiivisia vaikutuksia. Jo kasvillisuutta sisältävän valokuvan katselun on todettu lievittävän henkistä uupumusta ja laskevan stressiä. Viheralueiden terveysvaikutukset korostuvat etenkin kaupunkiympäristössä, jossa asukkaat kokevat enemmän terveyshaittoja kuin taajamien ulkopuolella asuvat.

Espoo haluaa panostaa asukkaidensa hyvinvoinnin edistämiseen ja osallistuu kansainväliseen URBACT Health&Greenspace-hankkeeseen vuosina 2019–2022. Hankkeessa laaditaan toimintasuunnitelma kaupungin viher- ja virkistysalueiden ja kasvillisuuden tarjoamien terveyshyötyjen turvaamiseksi.

Viher- ja virkistysalueiden suunnittelussa painotetaan jatkossa niitä kasvillisuuden ja ympäristön ominaisuuksia, jotka lisäävät ihmisten hyvinvointia. Esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa panostetaan entistä enemmän kävelyreittien viihtyisyyteen ja sujuvuuteen. Myös neuvontapalveluita, kuten liikuntaneuvontaa voidaan tarjota ulkona esimerkiksi lähimetsässä tai ulkokuntosalilla. Espoolaiset päiväkotiryhmät ja koululaiset retkeilevät jo nyt paljon luonnossa, ja ulkona tapahtuvaan toimintaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

Terveysluontopolulta avaimet hyvinvointiin

Olariin perustettiin vuonna 2019 terveysluontopolku onnistuneessa yhteistyössä paikallisen Olari-seuran, Espoon kaupungin ja lukuisten lähialueella toimivien järjestöjen ja asukasyhdistysten kesken. Nyt menestyksekkään hankkeen hyvät käytännöt on koottu yksiin kansiin Olarin terveysluontopolun suunnitteluohjeeseen.

Suunnitteluohje esittelee luonnon terveysvaikutuksia, terveysluontopolun yleisiä suunnitteluperiaatteita, Olarin terveysluontopolun onnistunutta vuorovaikutusprosessia sekä polun rakenteiden teknistä toteutusta.

Suunnitteluohjeen kautta Espoon kaupunki kannustaa myös muita kaupunkeja ja asukasyhdistyksiä toteuttamaan oman terveysluontopolkunsa, jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan luonnon terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Olarin terveysluontopolun suunnitteluohje on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Terveysluontopolkuun pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti hyödyntäen 360-asteen valokuvia, jotka on otettu terveysluontopolun rastipisteiltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Lundgren, ympäristöasiantuntija ja projektipäällikkö, Health&Greenspace
Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus
p. 043 825 7184, laura.lundgren@espoo.fi

Anna Hakala, projektityöntekijä, Health&Greenspace
Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus
p. 040 6368759, anna.hakala@espoo.fi

Kuvat

Kuva: Janne Ketola.
Kuva: Janne Ketola.
Lataa
Kuva: Janne Ketola.
Kuva: Janne Ketola.
Lataa
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Health&Greespace-hanketta hallinnoi ympäristönsuojelun palvelualue, joka on osa Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskusta.

Ympäristönsuojelun palvelualue edistää ympäristövastuullisuutta Espoossa vaalimalla ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemällä ja korjaamalla ympäristöhaittoja sekä lisäämällä ympäristötietoisuutta ja kannustamalla vaikuttamaan.

URBACT Health&Greenspace sosiaalisessa mediassa

Facebook: @urbacthealthgreenspace

Instagram: @healthgreenspace

Twitter: @HGreenspace

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus: Uusi esityssali Espoon kulttuurikeskukseen20.9.2021 18:36:05 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus päätti, että Espoon kulttuurikeskukseen suunnitellaan uusi esityssali tarvittavine oheistiloineen toiminnallisesti kiinteäksi osaksi nykyistä kulttuurikeskusta tavoitteena kulttuurikeskuksen toimintojen monipuolistaminen, tilojen käytön tehostaminen sekä kulttuurikeskuksen vetovoiman ja kulttuuripalvelujen saavutettavuuden lisääminen. Pääkäyttäjänä uudessa esityssalissa toimii Espoon kaupunginteatteri ja uusi esityssali korvaa Espoon kaupunginteatterin käytössä nyt olevan Revontulihallin.

Epoossa vanhenevat Moderna-annokset ohjataan 2. annoksiin, immuunipuutteisille sekä sote-henkilökunnan käyttöön17.9.2021 13:18:34 EEST | Uutinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on vanhenemassa suuri erä Modernan koronarokotteita. Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä HUS päätti yhdessä kuntien kanssa käynnistää ennen rokotusasetuksen voimaan tuloa kolmansien koronavirusrokoteannosten antamisen välittömästi, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saadaan hyödynnettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme