Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo perusti kolme uutta luonnonsuojelualuetta – Perusmäessä suojellaan metsää ja lehtoa, Siikajärvellä suota

Jaa
Arvokkaat luontokohteet Liselott, Niipperinpellon rinnelehto ja Soidensuo liittyivät Espoon yli sadan luonnonsuojelualueen joukkoon. Kolmikko sijaitsee kaupungin mailla. Espoo perustaa lähivuosina paljon uusia luonnonsuojelualueita.
Liselott
Liselott

Espoon kaupunginhallitus päätti edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista kokouksessaan 9.1.2023. Luontoarvojen vaaliminen maankäytön suunnittelussa on osa Espoo-tarinaa eli kaupungin strategiaa. Suojelualueita perustamalla Espoo myös edistää Euroopan unionin biodiversiteettistrategiaa.

“Arvokkaat luontokohteet ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Niiden suojelu takaa lajien elinympäristöjen säilymisen. Suojelualueiden tarjoamat ekosysteemipalvelut, kuten luonnossa virkistäytyminen, hyödyttävät myös lähiseudun asukkaita. Heillä on paikka, jonne mennä virkistäytymään ja rauhoittumaan”, Espoon kaupungin ympäristöasiantuntija Ari Turula sanoo.

Espoon uusilla luonnonsuojelualueilla kulkee polkuja, mutta niillä ei ole opasteita eikä retkeilyrakenteita. Alueilla saa virkistäytyä jokamiehenoikeuksien mukaisesti. Niille voi siis suunnata esimerkiksi sieneen ja marjaan.

Nyt perustetut luonnonsuojelualueet ovat pieniä mutta arvokkaita

Uusista luonnonsuojelualueista kaksi on Perusmäen kaupunginosassa.

Asuinalueiden välissä sijaitseva Liselott (2,4 hehtaaria) on arvokas metsäalue, jolla kasvaa haapoja ja kuusia. Liselotissa on paljon monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta, ja alueelta on löydetty liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Liselott on ollut yksityinen määräaikainen suojelualue, jonka rauhoitusmääräys on purkautunut. Maanomistaja on vaihtunut Espoon kaupungiksi, ja nyt alue suojellaan uudelleen. Uusi suojelualue on suurempi kuin aiempi: näin kaupunki sai mukaan entistä enemmän arvokasta luontoa.

Lähellä Liselotia sijaitsevassa Niipperinpellon rinnelehdossa (1,4 hehtaaria) kasvaa haapoja, raitoja, kuusia, koivuja, tuomia, tammia sekä kookkaita metsälehmuksia. Lehtoa halkoo luonnontilainen noro, ja kulkija kohtaa täällä myös saniaisia ja kieloja. Liito-orava viihtyy Niipperinpellon rinnelehdon siimeksessä.

Soidensuo (5,9 hehtaaria) puolestaan sijaitsee Espoon ja Kirkkonummen rajalla, Siikajärven ja Kolmperän tienoilla. Tällä valta- ja maakunnallisesti arvokkaalla keidassuolla on erittäin uhanalaista ruohokorpea. Suon keskellä virtaa luonnontilainen puro, ja kasveista täällä viihtyvät esimerkiksi suomuurain ja suopursu. Metsien ympäröimä Soidensuo on yksi harvoista Espoon kaupungin mailla sijaitsevista soista. Suurin osa Soidensuosta sijaitsee Kirkkonummen puolella yksityismaalla, ja suojelualue koskee vain Espoon osuutta.

Lähivuosina Espoo aikoo perustaa 23 uutta luonnonsuojelualuetta lisää – myös vedenalaisen luonnon suojelualueita suunnitteilla

Liselotin, Niipperinpellon rinnelehdon ja Soidensuon suojelualueiden perustamisen jälkeen Espoossa on yli sata luonnonsuojelualuetta. Ne kattavat 13 prosenttia Espoon maapinta-alasta ja 7,5 prosenttia koko kaupungin pinta-alasta, kun merialueetkin lasketaan mukaan.

Tulevaisuudessa tavoitteena on saada uusia suojelualueita myös Espoon vedenalaiselle luonnolle. Uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen on yksi käynnissä olevan valtuustokauden tavoitteista.

“Lähdimme uusien suojelualueiden perustamisessa liikkeelle helposti suojeltavista kohteista. Espoo on kattavassa selvityksessään luontonsa monimuotoisuudesta määritellyt myös 23 muuta kohdetta, joista on tarkoitus tehdä luonnonsuojelualueita vuoteen 2030 mennessä, kolmen alueen vuosivauhtia. Useampikin alue on tervetullut – myös yksityiset maanomistajat voivat perustaa suojelualueita”, ympäristöasiantuntija Marika Rönnberg sanoo.

Kaikkiin kuviin merkitään kuvaajatiedoksi Ari Turula/Espoon kaupunki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marika Rönnberg, ympäristöasiantuntija, Espoon kaupunki
puh. 043 825 2829, marika.ronnberg@espoo.fi

Kuvat

Liselott
Liselott
Lataa
Liselott
Liselott
Lataa
Niipperinpellon rinnelehto
Niipperinpellon rinnelehto
Lataa
Niipperinpellon rinnelehto
Niipperinpellon rinnelehto
Lataa
Soidensuo
Soidensuo
Lataa
Soidensuo
Soidensuo
Lataa
Soidensuo
Soidensuo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Investointina ihminen - Tervetuloa Elinkeinofoorumiin 18.4.202329.3.2023 07:43:00 EEST | Kutsu

Kuinka ihmisiin investoiminen avaa tien menestykseen? Miten houkutella osaavia työntekijöitä, ja pitää heistä kiinni? Ratkaiseeko raha henkilöstön pysyvyyden? Olet lämpimästi tervetullut Elinkeinofoorumi 2023 -tapahtumaan. Tilaisuuden mielenkiintoista teemaa on avaamassa muun muassa futuristi, keksijä ja tietokirjailija Perttu Pölönen. Tapahtumassa julkistetaan myös Vuoden espoolainen yrittäjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme