Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Espoo valmistautuu oppivelvollisuuden laajentamiseen - toisen asteen opiskelu maksuttomaksi peruskoulunsa keväällä 2021 päättäville

Jaa

Oppivelvollisuus laajeneminen elokuussa 2021 käynnistää kasvatuspolun kokonaisvaltaisen uudelleentarkastelun. Peruskoulunsa keväällä 2021 päättävät pääsevät jo maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Uudistuksen tavoitteena on nostaa koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppilaiden välisiä oppimiseroja sekä lisätä koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Elokuussa 2021 oppivelvollisuus laajenee eli oppivelvollisuusikä nousee koko Suomessa 18 vuoteen. Keväällä 2021 perusopetuksen päättävät oppilaat ovat ensimmäinen ikäluokka, joita uudistus koskee.

Oppivelvollisuuden laajentamisen tavoitteena on nostaa koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppilaiden välisiä oppimiseroja sekä lisätä koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Jatkossa jokaiselle nuorelle taataan toisen asteen tutkinto, ja näin paremmat edellytykset työllistymiseen ja jatkuvaan oppimiseen.

Espoossa on tähänkin asti taattu perusopetuksen jälkeinen opiskelupaikka jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle. Nuori on voinut jatkaa lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa, lisäopetuksessa 10. luokalla tai kartuttaa kieli- ja opiskelutaitoja lukioon tai ammatilliseen valmistavassa koulutuksessa. Nyt nuorten katkeamattomaan kasvatuspolkuun lähdetään Espoossa kuitenkin panostamaan uudella tavalla.

Toinen aste syksyllä 2021 aloittaville nuorille maksuton

Opetus ja ruokailu ovat olleet maksuttomia toisen asteen opiskelijoille tähänkin saakka. Syksystä 2021 alkaen perusopetuksesta toiselle asteelle tai valmistavaan opetukseen siirtyvät nuoret saavat maksutta käyttöönsä välttämättömät oppimateriaalit ja opiskeluun tarvittavat välineet.

Esimerkiksi lukion aloittavat opiskelijat saavat maksutta oppimateriaalit ja tietokoneen lukuvuoden alkaessa. Samaten ammatillisessa koulutuksessa opiskeluvälineet tarjotaan jatkossa ilmaiseksi. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat kuitenkin jatkossakin itse.

Kaupungilla aktiivista valmistelua oppivelvollisuuden laajentamiseksi

Espoossa kaupungin hallinnon ja koulujen henkilökunta sekä ammatillista koulutusta tarjoava Omnia tekevät yhdessä töitä, jotta uudistuksen vaatimat asiat saadaan valmiiksi. Valmistelut esimerkiksi oppimateriaalien ja tietokoneiden hankkimiseksi sekä oppilaanohjauksen päivittämiseksi ovat käynnissä.

Samalla tarkastellaan koko espoolaista oppimisen ja kasvatuksen polkua varhaiskasvatuksesta toisen asteen loppuun. Toimintamalleja kehitetään alueellisessa yhteistyössä Kirkkonummen ja Kauniaisten kanssa. Tutkintoon valmistava TUVA-koulutus korvaa lisäopetuksen, lukioon valmistavan LUVAn sekä ammatilliseen koulutukseen valmistavan VALMAn syksyllä 2022.

Oppivelvollisuusuudistusta tehdään nopealla aikataululla, joten moni asia tulee vielä tarkentumaan. Espoon kaupunki ja Omnia viestivät uudistuksesta yhdessä espoolaisille oppilaitoksille, oppilaille ja huoltajille. Oppilaat saavat tietoa ja ohjausta mm. oppilaan omalta koululta. Lisäksi tietoa tulee olemaan tarjolla Espoon kaupungin verkkosivuilla.

Oppivelvollisuuden laajentamista koskeva laki hyväksyttiin 15.12.2020

Eduskunta hyväksyi oppivelvollisuuden laajentamista koskevan lain 15.12.2020 ja lain on tarkoitus astua voimaan 1.8.2021 alkaen. Elokuussa 2021 oppivelvollisuus laajenee eli oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen tai siihen saakka, kunnes nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon. Nuorella on jatkossa oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin hän täyttää 20 vuotta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut kompensoida täysimääräisesti oppivelvollisuuden laajentamisesta koulutuksen järjestäjille koituvat kustannukset.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö
Tapio Erma
p. 046 877 3216
tapio.erma@espoo.fi

Tavoitettavissa 22.12.2020 sekä jälleen 7.1.2021 alkaen.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

KAMU besökarantal steg till 85 000 besökare under undantagsåret 202014.1.2021 09:56:20 EETTiedote

Det nya årtiondet började fint vad gäller besökarantalet på KAMU Esbo stadsmuseum, då 12 694 besökare bekantade sig med våra utställningar i januari 2020. Under hela året 2020 besöktes KAMUs museer totalt av 84 760 besökare, vilket är ca 18 000 mindre än år 2019. Besökarantalet på Glims gårdsmuseum och Pentala skärgårdsmuseum steg en aning jämfört med besökarantalet år 2019. Det minskade besökarantalet under året orsakades av att KAMUs museer var stängda under ca 4 månaders tid på grund av koronavirusepidemin, först på våren och sedan i slutet av året.

KAMUssa vieraili poikkeusvuonna 2020 lähes 85000 kävijää14.1.2021 09:55:02 EETTiedote

KAMU Espoon kaupunginmuseon uusi vuosikymmen käynnistyi hienosti, sillä kahden ensimmäisen kuukauden aikana näyttelyihin tutustui 12 694 kävijää. Koko vuoden 2020 aikana KAMUn museoissa vieraili yhteensä 84 760 kävijää, joka oli noin 18 000 kävijää vähemmän kuin vuonna 2019. Talomuseo Glimsin ja Saaristomuseo Pentalan kävijämäärät sen sijaan nousivat hieman vuoden 2019 kävijämääristä. Kokonaiskävijämäärien laskun aiheutti se, että KAMUn museot olivat viime vuonna suljettuina yhteensä noin 4 kuukautta koronaviruksen aiheuttaman pandemian takia, ensin keväällä ja toisen kerran vuoden lopulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme