Espoolaiset kertoivat ahkerasti toiveitaan kaupungin tulevaisuudesta
Ensimmäisinä asioina espoolaisille tulevat kotikaupungistaan mieleen lähiluonto, vehreys ja metsät. Luonnon merkitys korostuu erityisesti 35-65 -vuotiailla vastaajilla. Myös merellisyys ja saaristo ovat ihmisten ajatuksissa Espoosta puhuttaessa. Espoon ajatellaan olevan viihtyisä ja kaunis asuinpaikka ja koti. Tämän suhteen espoolaisten ajattelu ei ole muuttunut viime vuosina. Tuloksista on nähtävissä viitteitä, että turvallisuus näkyy vastauksissa vähemmän, kun taas kasvu ja kehitys on noussut aikaisempaa enemmän esille.
Kaupungin palvelujen toimivuus tärkeintä
Kuntalaiset toivovat kaupungin keskittyvän toiminnassaan sen peruspalveluihin, asukaslähtöisyyteen ja rakentamiseen. Unohtamatta kuitenkaan hyvinvointia, tasavertaisuutta, luontoa, turvallisuutta ja kestävää kehitystä ja talouden tasapainoa. Kestävä kehitys korostuu erityisesti alle 45-vuotiaiden vastauksissa, kun taas taloudellista tasapainoa pidettiin sitä tärkeämpänä mitä vanhempi vastaaja oli kyseessä.
Kehityskohteina esiin nousivat kaupungin palvelut, mutta sen lisäksi rakentaminen ja joukkoliikenne koettiin merkittävinä kehityksen paikkoina. Joukkoliikennettä korostettiin erityisesti 35-54 -vuotiaiden joukossa. Koululaiset nostivat kehittämisen painopisteiksi muita vastaajia useammin alueiden kunnossapidon, viheralueet ja esimerkiksi jätehuollon.
Valtaosa suosittelisi Espoota asuinpaikkana
Pääsääntöisesti espoolaiset suosittelisivat kotikuntaansa tuttavillensa asuinpaikaksi varauksetta. Noin 15% vastaajista olivat varauksellisia asuinpaikan suosittelun suhteen. He nostivat syiksi mm. asumisen korkean hintatason, huonot palvelut ja hallitsemattoman kasvun. Toisaalta Espoota suosittelevien yhtenä perusteena nousi esiin nimenomaan palveluiden hyvä taso. Erityisesti nuoret ja englanniksi kyselyyn vastanneet suhtautuivat positiivisesti Espoon suosittelemiseen asuinpaikkana.
Mun tulevaisuuden Espoo -kyselyssä esitettiin Espoota koskevia väittämiä, joihin vastaajat suhtautuivat varsin myönteisesti. Erityisesti palveluiden digitaalinen saavutettavuus ja kaupunkilaisten rooli kunnan voimavarana saivat hyviä pisteitä kuntalaisten arvioissa. Suurimpana ongelmakohtana, ja toisaalta eniten epätietoisuutta aiheuttavana asiana, nousi esiin Espoon taloudellinen tasapaino.
Tulevaisuudessa kuntalaiset toivoisivat Espoon olevan luonnonläheinen, turvallinen ja rauhallinen kaupunki, jossa viihtyisää ja mukava olla. Espoon tulisi asukkaiden mielestä myös olla hyvinvoiva, elinvoimainen kehittyvä kaupunki, joka toimii asukaslähtöisesti.
Karttakyselyn tulokset vaikuttavat kaupunkisuunnitteluun
Mun tulevaisuuden Espoo -kyselyn kanssa samaan aikaan toteutettiin Mun Espoo kartalla -kysely, jossa espoolaiset kertoivat, miltä Espoo näyttää ja tuntuu kaupunkilaisten arjessa. Kyselyyn vastasi noin 6 600 espoolaista, jotka merkitsivät digitaaliselle kartta-alustalle lähes 70 000 itselleen merkityksellistä paikkaa ja kehittämisideaa.
Karttakyselyn tuloksia hyödynnetään Espoo-tarinan päivityksessä sekä kaupunkisuunnittelussa, jossa asukkaiden näkemykset toimivat pohjatietona kaavoitukselle. Karttakysely toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Aineiston analysointi on alkanut Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksessa ja Aalto-yliopiston NordGreen-hankkeessa, jossa selvitetään mm. lähiympäristön hyvinvointivaikutuksia. Aineisto ei vanhene nopeasti vaan palvelee sekä tutkimusta että suunnittelua useiden vuosien ajan.
Lisätiedot
strategiajohtaja Jorma Valve, p. 046 877 2055, jorma.valve@espoo.fi
Mun Espoo kartalla -kysely: suunnittelupäällikkö Johanna Palomäki, p. 040 849 0890, johanna.palomaki@espoo.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.
Kaupunginhallitus: Espoontorin asemakaavan muutos mahdollistaa asemanseudun kehittämisen16.6.2025 19:55:34 EEST | Tiedote
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Espoontorin kauppakeskuksen laajentaminen hypermarketilla, lisätä asuntorakentamista sekä kehittää asemanseutua joukkoliikenteen solmukohtana.
Konserni- ja tilajaosto kokoontui ensimmäistä kertaa16.6.2025 14:06:20 EEST | Tiedote
Konserni- ja tilajaosto tukee kaupunginhallitusta kaupungin tytäryhteisöjen johtamisessa sekä muiden yhteisöjen ohjauksessa ja seurannassa.
Stadsträdgårdens trädbank hjälper Esbo att anpassa sig till klimatförändringen12.6.2025 11:19:59 EEST | Pressmeddelande
Den globala uppvärmningen kommer inom en snar framtid att leda till liknande väderförhållanden i Esbo som i Centraleuropa. Därför bereder sig staden på och anpassar sig till klimatförändringen genom ett nytt försök, där trädslag importeras från sydliga länder och odlas som framtida gatuträd.
Kaupunginpuutarhan puupankki auttaa Espoota sopeutumaan ilmastonmuutokseen12.6.2025 11:19:59 EEST | Tiedote
Ilmaston lämpeneminen tuo lähitulevaisuudessa Espooseen Keski-Euroopan olosuhteet. Siksi kaupunki varautuu ja sopeutuu ilmastonmuutokseen uudella kokeilulla, jossa etelästä tuotuja puulajeja kasvatetaan tulevaisuuden katupuiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme