Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kestävä talous kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina

Jaa

Espoon kaupunginhallitus käsittelee ensi maanantaina talousasioita: kaupungin talous- ja investointikehystä, ensi vuoden veroprosentteja sekä Taloudellisesti kestävä Espoo – tuottavuus- ja sopeutusohjelmaa. Kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen asiat etenevät valtuustoon.

”Konsernin velkojen ja vastuiden määrä oli korkea jo ennen koronakriisiäkin, ja nyt haasteet tulevat olemaan vielä vakavampia. Toimintamenoja ja investointiohjelmaa on tarkistettava vastaamaan kaupungin tulopohjaa ja koko maan talouden suhdanteita”, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. ”Sama talouden sopeuttaminen ja tuottavuuden parantaminen on käynnissä kaikissa suurissa kaupungeissa”, Mäkelä jatkaa.

Kehysehdotuksen pohjana on valtuuston neuvottelutoimikunnan enemmistön hyväksymä neuvottelutulos Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmasta, jonka tavoitteena on käyttötalouden kasvun hidastaminen 147 miljoonalla eurolla vuoden 2025 loppuun mennessä sekä investointitason lasku 10 prosentilla hankkeiden toteutustapaa, laajuutta ja kustannuksia tarkastamalla.

Koronavuoden 2020 verotuotot ovat ennakoitua paremmat. Taustalla ovat viime vuoden verotuksen oikaisut ja valtion päätökset yhteisöveron jako-osuuden nostosta, minkä lisäksi valtio on kompensoinut kuntien koronakustannuksia ja veromenetyksiä lisäämällä valtionosuuksia. Nämä tulolisäykset ovat nostamassa Espoon kuluvan vuoden tuloksen jopa positiiviseksi.

Vuonna 2021 Espoon verotulojen arvioidaan kasvavan yhteensä 2,2 prosenttia. Valtionosuudet laskevat, kun kuluvan vuoden mittavat koronakompensaatiot jäävät pois.

Ensi vuodelle on tulossa nosto yleiseen kiinteistöveroprosenttiin ja rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosenttiin. Esitys ei koske vakituisten asuinrakennusten kiinteistöverotusta.

Voimakkaasti kasvavan kaupungin investointien rahoitus edellyttäisi vahvasti positiivista tilikauden tulosta. Vuoden 2021 tuloksen arvioidaan kuitenkin jäävän negatiiviseksi, jolloin velkaantumista ei saada taittumaan.

Kaupungin 10 vuoden investointiohjelma on vahvasti etupainotteinen ja edellyttää mittavaa lainarahoituksen käyttöä kehyskaudella. Vuonna 2021 kaupungin lainamäärä lisääntyy noin 203 miljoonalla eurolla ja vuosina 2022–2023 lainakanta kasvaa yhteensä 320 miljoonalla eurolla.  Kaupungin lainamäärä vuoden 2023 lopussa on jo 1 633 miljoonaa euroa, 5 278 euroa asukasta kohden.

”On selvää, että kaupungin taloutta on sopeutettava niin, että velkaantuminen saadaan taitettua ja että menot ja tulot vastaavat toisiaan”, Mäkelä sanoo. ”Minusta Espoon tarkastuslautakunnan linjaus siitä, että kaikkien luottamushenkilöiden ja virkamiesten tulee sitoutua talouden tasapainottamiseen, on erittäin hyvä ja perusteltu.”

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

En ny bok med temat Esbo skapas i ett färggrant samarbete mellan en konstnär och förskolebarn – under arbetet bollar barnen också med idéer kring framtidens Esbo30.10.2020 10:01:18 EETTiedote

Grupperna i förskoleundervisningen har bjudits in för att delta i illustrationsarbetet för bilderboken Kika in i Esbo. Syftet med boken är att beskriva staden på ett mångsidigt sätt och att inspirera barnen att själva berätta berättelser med Esbotema. Barnens tankar hörs även i samband med uppdateringen av Berättelsen om Esbo, stadens strategi.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän talousarvioehdotus 2021: Espoo turvaa palvelut kuntalaisille, vaikka korona tuo merkittäviä haasteita  29.10.2020 17:00:00 EETTiedote

Koronaviruspandemia on heikentänyt työllisyystilannetta sekä kunnallis- sekä yhteisöveron tuotto-odotuksia samalla, kun erityisesti sosiaali- ja terveystoimen palvelutarve on kasvanut. ”Kaupunki turvaa espoolaisten palvelut myös haastavana aikana. Henkilöstö on kehittänyt uusia digitaalisia palveluja, omaksunut uudet etätyötavat ja pystynyt nopeasti vastaamaan espoolaisten tarpeisiin. Palvelujen kehittämistä ja digitalisointia jatketaan tulevina vuosina”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Stadsdirektör Jukka Mäkeläs budgetförslag 2021: Esbo säkrar tjänsterna för invånarna trots de utmaningar coronapandemin medför29.10.2020 17:00:00 EETTiedote

Sysselsättningsläget har försämrats på grund av coronaviruspandemin. Likaså försämras avkastningen av kommunal- och samfundsskatterna, samtidigt som behovet av tjänster ökar, speciellt inom social- och hälsovårdssektorn. ”Staden säkerställer att Esboborna har tillgång till tjänster också i svåra tider. Personalen har utvecklat nya digitala tjänster, tillägnat sig nya sätt att arbeta på distans och snabbt svarat på Esbobornas behov. Vi fortsätter att utveckla och digitalisera tjänster under de kommande åren”, säger stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Mayor Jukka Mäkelä’s budget proposal for 2021: Espoo will secure services for residents, in spite of major challenges posed by the coronavirus29.10.2020 17:00:00 EETPress release

The coronavirus pandemic has weakened the employment situation and the expected local income tax and corporation tax revenues, while especially the need for social and health services has increased. “The city will secure services for its residents even in these challenging times. Our personnel have developed new digital services, adopted new remote work methods and been able to respond quickly to the needs of our residents. The development and digitalisation of services will continue in the coming years,” says Jukka Mäkelä, Mayor of Espoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme