Espoon koululaiset saavat avukseen nettikiusaamiseen ja -häirintään puuttuvan Someturva-palvelun
Espoon kouluissa puututaan tulevana lukuvuotena uusin keinoin netissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään.
Sosiaalinen media, erilaiset pelialustat ja koululaisten käyttämät viestintäsovellukset saattavat välillä aiheuttaa ongelmia koululaisten arjessa. Tästä syystä Espoon kaupunki ottaa käyttöön syksyllä 2022 Someturva-palvelun, josta saa apua matalalla kynnyksellä netin ikäviin tilanteisiin.
– Haluamme varmistaa, että espoolaiset lapset ja nuoret saavat kulkea koko opinpolkunsa läpi turvallisesti ja oppimiseen keskittyen, ilman huolia verkossa tapahtuvasta häirinnästä ja siitä selviytymisestä. Myös opetushenkilökunnallemme voi olla vaikeaa tietää miten verkossa tapahtuvaan häirintään tai kiusaamisen pitäisi puuttua, toteaa kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho Espoon kaupungilta.
– Tarjoamme näin työkaluja paitsi lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa tueksi, myös siihen, miten opetushenkilökunta käsittelee oppilaiden kanssa verkossa tapahtuneita kiusaamistilanteita, Rinta-aho jatkaa.
Palvelu on tulossa käyttöön 1.–9. luokka-asteille sekä opetushenkilöstölle ja oppilashuollolle.
– Yli 30 000 espoolaista oppilasta saa käyttöönsä palvelun, josta saa apua nettimaailmassa kohdattuihin ikäviin tilanteisiin, kuten somekiusaamiseen ja ahdisteluun, kertoo opetuksen kehittämisen päällikkö Asko Lippo suomenkielisen perusopetuksen tulosyksiköstä.
– Näemme tärkeänä, että voimme tukea oppilaitamme myös verkossa tapahtuvissa tilanteissa, lisää ruotsinkielisten sivistyspalveluiden opetuspäällikkö Outi Saloranta-Eriksson.
Tekoälyn takaa löytyy moniammatillista osaamista
Someturva-palvelu on Suomessa kehitetty innovaatio, joka hyödyntää myös tekoälyä. Palvelussa lapsille, nuorille ja aikuisille vastaavat kuitenkin ihan oikeat ihmiset.
Somessa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään puuttumiseen saatetaan tarvita monenlaisia työkaluja ja ohjeita. Someturvassa espoolaisia peruskoulujen oppilaita sekä koulujen henkilökuntaa auttavat someen erikoistuneet juristit, sosiaalipsykologit ja psykologi.
– Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan lasten ja nuorten kokema kiusaaminen sekä seksuaalinen ahdistelu on yleistynyt yhä nuorempien käyttäessä eri someja ja pelejä. Someturvan avulla voimme varmistaa, että oppilaat saavat osaavaa asiantuntija-apua eivätkä jää tilanteiden kanssa yksin, taustoittaa Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski.
Uskin mukaan somehäirintää tai -kiusaamista kokevilla henkilöillä on korkea kynnys pyytää apua. Kouluterveyskyselyn mukaan noin kolme neljäsosaa alaikäisistä ei ole kertonut aikuiselle verkossa kohtaamastaan seksuaalisesta ahdistelusta.
Someturva-palvelun avulla voidaan lisätä myös koulujen aikuisten valmiuksia auttaa oppilaita vaikeissa tilanteissa ja näin mahdollistaa turvallisempi kouluympäristö kaikille oppimisyhteisön jäsenille.
Espoolaiset koulut saavat palvelun käyttöön syksyllä
Someturva on perustettu vuonna 2017 ja on auttanut tuhansia 7–75-vuotiaita somehäirintää kokeneita henkilöitä.
Someturva auttaa verkkosovelluksella, jonka käyttöön vaaditaan koulukohtainen koodi. Oppilas kirjautuu Someturvaan ja kuvailee tilanteensa sovelluksen esittämien kysymysten perusteella. Tämän jälkeen Someturvan asiantuntijat diagnosoivat tilanteen ja lähettävät vastauksen käyttäjälle sovelluksen kautta. Vastaus sisältää arvion tilanteesta sekä toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi.
Koulukohtainen koodi jaetaan ja somehäirinnästä kertovat oppitunnit pidetään espoolaisissa kouluissa syksyllä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Asko Lippo, opetuksen kehittämisen päällikkö, Espoon kaupunki, asko.lippo@espoo.fi
Suvi Uski, Someturvan toimitusjohtaja, suvi.uski@someturva.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote heinäkuu 20221.7.2022 18:11:00 EEST | Tiedote
Espoon väestö oli vuoden 2022 toukokuun lopussa ennakkotietojen mukaan 299 800 asukasta. Työttömien osuus Espoon työvoimasta 8,2 %.
Monikielisten lasten oppimispolkua eheyttänyt hanke vahvisti ammattilaisten osaamista ja perheiden valmiuksia tukea lapsen oppimista30.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote
Monikielisen lapsen eheä oppimispolku -hankkeessa on kehitetty aktiivisesti keinoja tukea monikielisten lasten oppimista ja toisen kielen kehitystä.
Espoo now has 300,000 residents29.6.2022 15:32:31 EEST | Press release
Espoo’s population will exceed 300,000 during the summer. According to preliminary data, there were 299,800 residents in Espoo at the end of May. In recent years, June has been a month of population increase, meaning that we can quite confidently say that we will reach a new milestone in the middle of the summer.
Nu finns det 300 000 Esbobor29.6.2022 15:31:45 EEST | Tiedote
Esbos invånarantal överskrider 300 000 på sommaren. Enligt de preliminära uppgifterna fanns det 299 800 Esbobor i slutet av maj. Under de senaste åren har juni varit en månad då antalet invånare har ökat, så vi kan med ganska stor sannolikhet säga att folkmängden uppgår till 300 000 på högsommaren.
Espoolaisia on nyt 300 00029.6.2022 15:31:13 EEST | Tiedote
Espoon asukasmäärä ylittää kesällä 300 000 asukkaan rajan. Toukokuun lopussa espoolaisia oli ennakkotietojen mukaan 299 800 henkilöä. Kesäkuut ovat viime vuosina olleet kasvukuukausia, joten voidaan varsin luotettavasti sanoa, että siirtyminen kolmosella alkaville luvuille osuu keskikesään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme