Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon nimissä on levitetty haittaohjelmia

Jaa

Espoon kaupungin tiedossa on tapauksia, joissa kaupungin tai sen työntekijöiden nimissä on levitetty haittaohjelmia sähköpostiviestien välityksellä. Espoon ICT-ympäristöön ei ole murtauduttu, vaan viestit ovat lähetetty väärentämällä lähettäjänimi.

Mahdollisesti ainakin osassa tapauksia kyseessä on sama Emotet-haittaohjelma, josta Kyberturvallisuuskeskus tiedotti aiemmin elokuussa.

Käytännön vinkkejä turvallisen sähköpostin käyttöön:

  1. Suhtaudu varauksella sähköposteihin etenkin, jos ne tulevat pyytämättä ja yllättäen ja sisältävät liitteitä.
  2. Ota sähköpostiohjelmassasi käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen.
  3. Vältä klikkaamasta sähköposteissa olevia suoria linkkejä. Kirjoita mieluummin osoite selaimeen itse ja navigoi haluttuun paikkaan verkkosivuilla.
  4. Pyri välttämään Microsoft Office -perheen tuotteissa makrojen käyttö. Makro on komentojen ja ohjeiden sarja, jotka yhdistetään yhdeksi komennoksi tehtävän automaattista suorittamista varten.
  5. Pidä tietokoneesi ja älylaitteittesi käyttöjärjestelmä, virustorjunta ja ohjelmat päivitettyinä viimeisimpään versioon.

Haittaohjelman tavoitteena voi olla varastaa tietoja ja mahdollisesti tunkeutua syvemmälle ja käynnistää kiristyshaittaohjelma. Sähköposteilla voidaan myös pyrkiä varastamaan käyttäjän tunnukset ja salasana, joita hyödynnetään muihin rikoksiin.

Jos saat Espoon kaupungin nimissä epäilyttäviä viestejä, ilmoitathan siitä meille sähköpostitse osoitteeseen tietoturva@espoo.fi tai Traficomin Kyberturvallisuuskeskukseen sähköisen palvelun kautta. Jos epäilet rikosta, ilmoitathan siitä poliisille.

Lisätietoja turvallisesta verkkopalvelujen käytöstä löydät kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoturvapäällikkö Matti Parviainen, Espoon kaupunki, puh. 043 827 0246, matti.parviainen@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon valtuusto hyväksyi kriittisen sote-lausunnon15.9.2020 08:19:37 EESTTiedote

Valtuusto päätti 14.9. lausunnosta, jonka mukaan esitetyn sote-uudistuksen taloudelliset vaikutukset Espoon kaupungille ovat kestämättömiä. Esitys leikkaa suoraan ja perusteettomasti kaupungin rahoitusta ja muuttaa rahoituksen rakennetta vahingollisesti. Tulojen puolitus, velkojen jääminen kaupungille, omaisuuden vastikkeeton siirto ja verorahoituksen korvautuminen valtionosuuksilla heikentävät kaupungin investointikykyä. Investointitarve ei sen sijaan juurikaan vähene.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme