Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Espoon Otsolahteen hulevesien laatua parantava biosuodatusrakenne

Jaa

Tapiolaan Otsolahdenniitylle toteutetaan biohiileen perustuva biosuodatusmenetelmä, jonka tavoitteena on Otsolahteen johdettavien hulevesien laadun parantaminen. Tarkoitus on puhdistaa hulevettä ravinteista ja haitallisista aineista luonnonmukaisin menetelmin ennen sen päätymistä vesistöön.

Kuva: Paula Wuokko
Kuva: Paula Wuokko

Biohiilisuodattimen suunnittelu ja toteutus Otsolahteen on osa Kaupunkivesistöt kuntoon -hanketta, jolle ympäristöministeriö on myöntänyt hallituksen kärkihankerahaa.

Hulevettä on kovilta pinnoilta kertyvä sadevesi ja lumen sulamisvesi, joka ei pääse imeytymään maaperään. Heikkolaatuiset kaupunkialueiden hulevedet kuormittavat ja rehevöittävät kaupunkivesistöjä, puroja ja merenlahtia. Hulevesien mukana kulkeutuvat ravinteet ja haitta-aineet ovat peräisin muun muassa eroosiosta, liikenteestä ja erilaisista pinnoitteista.

Otsolahti on Tapiolassa sijaitseva matala, lähes suljettu merenlahti, joka on vuosien saatossa mataloitunut ja rehevöitynyt siten, että se heikentää virkistyskäyttöä. Otsolahden tilaan vaikuttaa alueen rakentaminen ja maankäyttö. Kokeiltavalla biosuodatinratkaisulla pyritään parantamaan Otsolahden hulevesien laatua, mikä lisää alueen viihtyvyyttä. Menetelmä vähentää ravinteiden, haitta-aineiden ja hienoaineksen määrää ja samalla hidastaa virtaamaa.

Biohiili sitoo haitta-aineita

Biosuodatusrakenne toteutetaan Otsolahdenniityn hulevesiviemärin yhteyteen. Vanha hulevesiviemäri säilytetään ja rinnalle rakennetaan biohiileen perustuva biosuodatusrakenne, jonka läpi suurin osa hulevesistä ohjataan. Ennen biosuodatusrakennetta vedestä poistetaan hiekanerottimella kiinteää ainesta, mikä estää biosuodattimen tukkeutumisen.

Suodatusrakenteen materiaalina toimii biohiilen ja hiekan sekoitus. Biohiili soveltuu huokoisuutensa, kestävyytensä ja suuren ominaispinta-alansa vuoksi hyvin hulevesien käsittelyyn, sillä se pidättää vettä ja haitta-aineita.

Rakenteen toimivuutta tullaan seuraamaan säännöllisesti. Nykytilanteen veden laatua ja määrää on jo seurattu näytteenotolla ja virtaamamittauksin, ja seurantaa jatketaan myös biosuodattimen asennuksen jälkeen. 

Tuttu puistomaisema säilyy

Biosuodatusrakenteen rakentaminen Otsolahteen toteutetaan elo-syyskuussa 2018. Rakentamisaikaa lukuun ottamatta lopulliset maisemavaikutukset Otsolahdenniitylle ovat vähäiset, sillä suodatusrakenne toteutetaan maan alle, ja näkyviksi osiksi jäävät vain tarkastus- ja näytteenottokaivojen kannet.

Alueen nurmikenttä pyritään säilyttämään alkuperäisen näköisenä, eikä rakentamisen yhteydessä kaadeta puita. Puistoraitti säilyy rakentamisen aikana jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisena yhteytenä.

Hulevesiratkaisuihin liittyvästä suunnittelusta ja hulevesien laadun tarkkailusta vastaa Vahanen Environment Oy.

Yhteyshenkilöt

Ympäristötekniikkainsinööri
Virpi Nikulainen
virpi.nikulainen@espoo.fi
+358 46877 2511
Espoon kaupunki/ Kaupunkitekniikan keskus

Limnologi
Eeva Nuotio
eeva.k.nuotio@espoo.fi
+358 46877 3846
Espoon kaupunki/ Ympäristökeskus

Kuvat

Kuva: Paula Wuokko
Kuva: Paula Wuokko
Lataa
Biosuodatusrakenteen tuleva sijainti.
Biosuodatusrakenteen tuleva sijainti.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Pentala skärgårdsmuseums placering i tävlingen Årets europeiska museum 2020 delges i maj22.4.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Pentala skärgårdsmuseum valdes i slutet av år 2019 med i tävlingen Årets europeiska museum 2020 (European Museum of the Year 2020 / EMYA.) Evenemanget där resultatet av tävlingen delges förflyttades på grund av coronapandemin till år 2021 och därför delges vinnarna i tävlingen år 2020 och 2021 i maj 2020. Pentala skärgårdsmuseums placering i tävlingen får vi veta den 6.5.2021 i evenemanget som ordnas av European Museum Forum.

Saaristomuseo Pentalan sijoitus Vuoden eurooppalainen museo 2020 -kilpailussa ratkeaa toukokuussa22.4.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Saaristomuseo Pentalan valittiin loppuvuodesta 2019 ehdokkaaksi kovatasoiseen Vuoden eurooppalainen museo 2020 -kilpailuun (European Museum of the Year 2020 / EMYA.) Kilpailun tulosten julkistaminen siirtyi koronapandemian takia vuoteen 2021, joten toukokuussa paljastetaan kerralla vuoden 2020 ja 2021 voittajat. Saaristomuseo Pentalan sijoitus ratkeaa 6.5.2021 European Museum Forumin järjestämässä online-tilaisuudessa.

Tiedote opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnasta 21.4.202121.4.2021 21:55:51 EEST | Tiedote

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalta lausunto Niipperin koulun hankesuunnitelmasta Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti antaa lausunnon 12.3.2021 päivätystä Niipperin koulun siirtokelpoisen liikuntasalin hankesuunnitelmasta: Hankkeen tulee toteutua tilaohjelman mukaisena. Tilaohjelman mukainen liikuntasalirakennus tekee opetussuunnitelman toteuttamisen mahdolliseksi, turvaa alueellisen asukas- ja harrastustoiminnan ja vastaa Espoon koulujen ja sisäliikuntatilojen tilasuunnittelutavoitteisiin. Toiminta-avustuksia ei peritä takaisin koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti, ettei taiteen perusopetuksen oppilaitoksille ja muille taiteen perusopetuksen oppilaitoksille vuodelle 2022 myönnettyjä toiminta-avustuksia peritä takaisin, mikäli avustusperiaatteiden noudattamatta jättäminen johtuu koronaviruksen vuoksi opetus- ja harrastustoiminnalle asetetuista virallisista rajoituksista. Lautakunta myös päätti, että vuoden 2022 toim

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme