Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon päästötön työmaapilotti Lukutori on valmis

Jaa

Suurpellon asukkaat saavat vihdoin käyttöön odotetun, uuden keskustorinsa. Henttaan kaupunginosan uusi torialue katuineen toteutettiin päästötön työmaa -konseptin pilottikohteena. Työmaalla edistettiin päästövähennysten aikaansaamista ja kiertotaloutta osana EU-rahoitteista Hiiilineutraalit ja Resurssiviisaat Yritysalueet HNRY -hanketta.

Lukutori joulukuussa 2020 (kuva: Iina Kallio)
Lukutori joulukuussa 2020 (kuva: Iina Kallio)

Espoo aikoo olla hiilineutraali vuonna 2030, joten myös rakennustyömaiden päästöjä on merkittävästi vähennettävä. ”Keskeisiä päästölähteitä työmailla ovat työkoneet ja logistiikan kuljetukset, betonin kuivatus ja rakennusten lämmitys” kertoo Espoon kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare. ”Kaupunki voi toimia edelläkävijänä fossiilittomasti tuotettujen käyttövoimien hyödyntämisessä ja vähäpäästöisempien työtapojen ja resurssiviisauden edistämisessä” hän jatkaa. ”Kaupunki toteutti myös uusia tapoja edistää kehitystä vuokraamalla urakoitsijan käyttöön 4.2t, vihreää sähköä käyttävän pyöräkuormaajan ja antoi urakoitsijalle bonusta vähäpäästöisten työmaakoneiden käytöstä.”

Urakkakilpailutuksella alkuun

Lukutorin pilottityömaan suunnittelu aloitettiin viime keväänä pidetyllä markkinavuoropuhelutilaisuudella, jotta urakkakilpailutukseen saatiin tiukat, päästövähennyksiä tuottavat, mutta samalla myös realistiset hankintakriteerit urakoitsijoiden toimintaedellytykset varmistaen. ”Tässä onnistuttiin ja saimme motivoituneen urakoitsijan, jonka kanssa olemme yhteistyössä saaneet hyvää tietoa tulevien työmaiden päästövähentämis-kehityksen seuraaviin steppeihin”, kertoo Espoon kaupungilla hanketta koordinoiva Iina Kallio. ”HNRY-hankekumppani VTT tekee päästölaskentaa ja toimenpiteiden vaikuttavuudesta saamme lisätietoa laskelmien valmistuttua.”

Espoo mukana Päästöttömät Työmaat -yhteistyössä

Espoo allekirjoitti julkisten hankintojen Päästöttömät Työmaat -green dealin Ympäristöministeriön ja muiden isojen kaupunkien kanssa syyskuussa 2020. Lukutorin pilottityömaa toteutti jo sitoumuksen kriteereitä niiltä osin kuin se on mahdollista. Green deal yhteistyössä valmistellaan päästötön työmaa -konseptia, josta julkaistaan opas keväällä 2021.

Yhdenmukaiset urakkahankinnan kriteerit toimivat yli kaupunkirajojen ja antavat yrityksille varmuutta ja jatkuvuutta siihen, että investointeja kannattaa tehdä ja niillä varmistetaan yrityksen kilpailukyky jatkossa. Laajempi yhteisrintama on myös tehokas keino vaikuttaa markkinoihin, esimerkiksi vähäpäästöisten työkoneiden ja kuljetuskaluston saatavuuteen ja hinnoitteluun. ”Tahtoa ja asennetta ilmastopositiivisuuteen sekä innovatiivisia ratkaisuja löytyy jo hienosti ja lisää tulee koko ajan”, iloitsee Kallio. ”Ympäristövaikutus arvon huomioiminen hankintakriteereissä antoi myös mahdollisuuden valita Lukutorille kotimaiset luonnonkivet kiinalaisten kiveyskivien sijaan. Tässä saimme toteutettua kestävän kehityksen periaatteita ja resurssiviisautta.”

Kaupungin asukkaat hyötyvät kehityksen myötä puhtaamman ilman lisäksi myös melun ja pölyn vähenemisestä. Päästötön työmaa on mukavampi myös työntekijöille. Siisti ja turvallinen ympäristö muuttaa suhtautumista työmaihin, joita kasvavassa kaupungissa tulee väistämättä olemaan jatkossakin.

Lukutorin päästötön työmaa -pilotti haastoi tilaajia, urakoitsijoita sekä muita sidosryhmiä uudenlaisiin toimintatapoihin, joilla rakennetaan hiilineutraalia ja parempaa tulevaisuutta. Lisäksi Suurpeltolaiset saavat kauniin keskustorin Muusa ja Pegasos -pronssipatsaineen ja kotimaisine kiveyskivineen, joiden arvo ja kestävyys kantaa pitkälle.

HNRY – Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet 
 
HNRY-hankkeessa tuetaan yritysalueiden ja niiden yritysryhmien kehittymistä vähähiilisiksi ja resurssiviisaiksi toimijoiksi energiatehokkuutta parantavien ja kiertotalouden mukaisten ratkaisujen kautta.  https://6aika.fi/project/hnry-hiilineutraalit-ja-resurssiviisaat-yritysalueet/ 

6Aika  
 
6Aika on Suomen kuuden suurimman kaupungin – Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun – yhteinen kestävän kaupunkikehittämisen strategia. Sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto –ohjelmasta. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2021. 6Aika: https://6aika.fi/mika-6aika/ 

Green deal

Green deal on vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän tai kuntien välillä. Tavoitteena on yhdessä edistää kestävän kehityksen tavoitteita etsimällä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. https://ym.fi/green-deal-sopimukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Iina Kallio
Hankesuunnittelija, hiilineutraalit rakennustyömaat
Kiertotalousasiantuntija
Espoon kaupunki / Tekninen ja Ympäristötoimi
040 509 6323
iina.kallio@espoo.fi

Kuvat

Lukutori joulukuussa 2020 (kuva: Iina Kallio)
Lukutori joulukuussa 2020 (kuva: Iina Kallio)
Lataa
Lukutorin työmaa (kuva: Suvi Suovaara)
Lukutorin työmaa (kuva: Suvi Suovaara)
Lataa
Lukutorin pronssiveistos Muusa ja Pegasos, kuvanveistäjä Kari Juva (kuva: Iina Kallio)
Lukutorin pronssiveistos Muusa ja Pegasos, kuvanveistäjä Kari Juva (kuva: Iina Kallio)
Lataa
Lukutorin päästötön työmaa -koulutus urakoitsijalle kouluttajana Iina kallio (kuva: Suvi Suovaara)
Lukutorin päästötön työmaa -koulutus urakoitsijalle kouluttajana Iina kallio (kuva: Suvi Suovaara)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme