Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava tulee nähtäville   

Jaa

Yleiskaava sovittaa yhteen tavoitteita ja luo raamit tulevaisuuden kaupungille. Espoolaisilla on mahdollisuus tutustua Espoon pohjois- ja keskiosien tulevaan yleiskaavaan, kun kaavaehdotus tulee nähtäville 7.9.2020.

Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta.  Kuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Kuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.

Espoolaisilla on mahdollisuus tutustua Espoon pohjois- ja keskiosien tulevaan yleiskaavaan, kun kaavaehdotus tulee nähtäville 7.9.2020.  

Yleiskaava luo raamit tulevien sukupolvien kaupunkiympäristölle ja hyvinvoinnille. Setavoitteena on suunnata pitkän aikavälin kehitystä siten, että väestönkasvu, kaupungistuminen ja hiilineutraalius voidaan sovittaa yhteen. Alueen tarkempi suunnittelu toteutuu asemakaavoilla lähivuosikymmenten aikana. 

Luonto ja palvelut lähellä asukasta
 

Tulevaisuuden Pohjois- ja Keski-Espoossa asukas voi valita asuinpaikkansa joko tiiviimmästä keskuksesta tai uudelta kaupunkipientaloalueelta. Keskukset voivat turvata palveluiden saatavuuden, sillä palvelut edellyttävät riittävää asukaspohjaa. Asuntovaltaisilla alueilla pientalorakentamisen alueita on lisätty tai toteuttamismahdollisuuksia vahvistettu luonnosvaiheen jälkeen.  

Kun rakennetaan tiiviisti keskuksiin, rakentamiselta jää enemmän tilaa luonnolle. Pohjois- ja Keski-Espoon ekologisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat viheralueet ja vesistöt säilyvät yleiskaavassa. Noin puolet kaavoitettavasta alueesta on tulevaisuudessakin virkistysalueita, metsää sekä suojelu- ja viheralueita.    

Kaavakartalle on merkitty kaikki nykyiset luonnonsuojelualueet sekä Uusimaa 2050-maakuntakaavaehdotuksen mukaiset uudet suojelualueetLuonnonsuojelualue-kaavamerkinnät on muutettu suojelualuemerkinnöiksimikä mahdollistaa monipuolisemmat suojelutoimet. 

Joukkoliikennettä ja pyöräilyä
 vauhditetaan 

Espoon kestävä kasvu tukeutuu raideliikenteeseen. Kaupunkirata Kauklahteen ja Espoo−Salo -oikorata ovat Pohjois- ja Keski-Espoolle tärkeitä hankkeita. 

Yleiskaava mahdollistaa lähijunaliikenteen Histan ja Myntinmäen uusiin keskuksiinJoukkoliikennettä 
keskusten välillä parannetaan: nopeita runkoyhteyksiä on esitetty Kalajärveltä Vihdintielle ja Leppävaaraan sekä Espoon keskuksesta Lommilan kautta Jorviin. Runkoyhteydet voidaan toteuttaa aluksi bussilinjoina ja myöhemmin pikaraitiotienä, jos asukasluku ja joukkoliikenteen kysyntä kasvavat.  

Pyöräilyn edellytyksiä halutaan parantaa. Kalajärveltä pääsisi nopeaa pyöräbaanaa pitkin Vihdintietä Vantaalle, Viiskorven kautta Espoon keskukseen ja Pitkäjärven yli Leppävaaran suuntaan. Histasta on osoitettu baanat Mynttilän kautta Espoon keskukseen ja Kauklahden suuntaan.  

 Kaavaehdotuon yhteistyön tulos 

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava on suunniteltu laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa, erilaisia intressejä yhteensovittaen. Ehdotettava yleiskaava perustuu asukaspalautteeseen sekä laajoihin kaupunkirakenne-, liikenne- ja ympäristöselvityksiin. Ehdotus taustaselvityksineen julkaistaan 2.9.2020 kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.espoo.fi/yleiskaavapoke.  

Kaavamateriaaliin voi tutustua myös paperitulosteena. Kaavakartta ja liitekartat, kaavamääräykset sekä kaavaselostus ovat nähtävillä Espoon teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelussa (Tekniikantie 15, 2. krs, Otaniemi)Entressen, Kalajärven ja Karhusuon kirjastoissa sekä Espoon valtuustotalolla (Espoonkatu 5). Teknisen ja ympäristötoimen asiakaspalvelussa on lisäksi tulosteet kaava-aluetta koskevista selvityksistä vuosilta 2018-2020. 

Kaavaehdotus on nähtävillä 7.9.-20.10.2020. Asukkailla, yrityksillä ja muilla osallisilla on tuona aikana mahdollisuus tehdä ehdotuksesta muistutuksia, jotka käsitellään yleiskaavan valmistelussa ja päätöksenteossa.  

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359
Kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen, puh. 050 413 2163
Yleiskaavapäällikkö Essi Leino, puh. 046 877 1911

Kuvat

Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta.  Kuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Kuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Lataa
Tulevaisuuden asuinalue vehreässä Kalajärvessä. Kaupunkivihreä ja luonto kohtaavat, vesiaiheita ja puurakentamista. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Tulevaisuuden asuinalue vehreässä Kalajärvessä. Kaupunkivihreä ja luonto kohtaavat, vesiaiheita ja puurakentamista. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Lataa
Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta.  Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Lataa
Visiokuva Espoon keskuksesta. Espoon kaupunkisuunittelukeskus.
Visiokuva Espoon keskuksesta. Espoon kaupunkisuunittelukeskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon valtuusto hyväksyi kriittisen sote-lausunnon15.9.2020 08:19:37 EESTTiedote

Valtuusto päätti 14.9. lausunnosta, jonka mukaan esitetyn sote-uudistuksen taloudelliset vaikutukset Espoon kaupungille ovat kestämättömiä. Esitys leikkaa suoraan ja perusteettomasti kaupungin rahoitusta ja muuttaa rahoituksen rakennetta vahingollisesti. Tulojen puolitus, velkojen jääminen kaupungille, omaisuuden vastikkeeton siirto ja verorahoituksen korvautuminen valtionosuuksilla heikentävät kaupungin investointikykyä. Investointitarve ei sen sijaan juurikaan vähene.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme