Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava uudelleen valtuustoon

Jaa

Espoo on valmistellut uutta päätösesitystä yhteistyössä asianosaisten tahojen kanssa. Keskeinen asia on Espoo–Salo-oikoradan jatkosuunnittelun mahdollistaminen.

Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Kuva: Espoon kaupunki.
Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Kuva: Espoon kaupunki.

Uudenmaan ELY-keskus teki kesällä oikaisukehotuksen Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan hyväksymispäätöksestä. Sen vuoksi Espoon valtuuston on tehtävä uusi päätös yleiskaavasta, muuten edellisen valtuuston kesäkuun alussa tekemä yleiskaavapäätös raukeaa.

Espoon kaupunginhallitus tekee valtuustolle esityksen uudesta yleiskaavapäätöksestä kokouksessaan 11.10. Valtuuston on tarkoitus päättää asiasta marraskuussa.

Tavoitteena tarkoituksenmukainen kokonaisuus 

Espoo on valmistellut esitystä yhteistyössä asianosaisten tahojen kanssa tavoitteenaan löytää tarkoituksenmukainen kaavaratkaisu. Uuden päätösesityksen valmistelussa on käsitelty oikaisukehotuksen näkökulmat ja tehty tarpeelliset tarkistukset.

Oikaisukehotuksen keskeinen kysymys on Espoosta Lohjan kautta Saloon suunnitellun Länsiradan eli Espoo –Salo-oikoradan jatkosuunnittelu, joka yleiskaavan tulee mahdollistaa. Ratalinja ja asemanseudut on osoitettu maakuntakaavassa, mutta ne puuttuvat Espoon yleiskaavoista. Tavoitteena on suunnitella ja rakentaa Histaa ja rataa rinnakkain. Jatkosuunnittelu mahdollistetaan asemanseudun suunnittelua ja rakentamisen ajoittamista koskevilla kaavamääräyksillä.  

Lisäksi oikaisukehotuksen mukaisesti tarkistetaan tilaa vaativan kaupan ohjausta elinkeinoelämän alueilla ja hajarakentamisen yleiskaavamääräyksiä. Hajarakentamisella tarkoitetaan rakentamista asemakaava-alueen ulkopuolelle. 

Yleiskaava vastaa muutospaineisiin

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan alueeseen kuuluu noin kolmannes Espoon alueesta. Kaava tähtää vuoteen 2050. Tavoitteena on ohjata pitkän aikavälin kehitystä siten, että väestönkasvu, kaupungistuminen ja hiilineutraalius voidaan sovittaa yhteen.

Kaava mahdollistaisi 40 000 uuden asukkaan ja noin 7 000 uuden työpaikan sijoittumisen alueelle. Kalajärven keskus kehittyy ja uusia paikalliskeskuksia rakennetaan joukkoliikenneyhteyksien varsille. Samalla luodaan edellytykset riittävälle asuntotuotannolle ja hyvälle joukkoliikenteelle.

Nykyinen Espoon pohjoisosien yleiskaava on vuodelta 1997, eikä pysty enää vastaamaan kasvavan ja muuttuvan kaupungin haasteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Isotalo
Kaupunkiympäristön toimialajohtaja
p. 050 593 3359
olli.isotalo@espoo.fi

Essi Leino
Yleiskaavapäällikkö
p. 046 877 1911
essi.leino@espoo.fi

Kuvat

Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Kuva: Espoon kaupunki.
Visiokuva kehittyvästä pohjoisespoolaisesta asuinkeskuksesta. Kuva: Espoon kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 13.10.202113.10.2021 21:23:24 EEST | Tiedote

Lautakunta palautti valmisteluun perusopetuksen iltapäivätoiminnan uudet järjestämisperiaatteet Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa perusopetuksen iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteet valmisteluun. Lautakunta esitti, että iltapäivätoiminnan järjestämisperiaatteiden valmistelussa huomioidaan se, että myös yritykset voivat osallistua avustettuun toimintaan, kuten Vantaalla ja Helsingissä. Iltapäivätoiminnan välipalat esitettiin hankittavan Espoon ruokapalvelujen kautta. Lautakunta katsoi, että palveluntuottajan tulisi voida valita palveluntuottajaksi myös muun kuin Espoo Catering, mikäli välipala pystytään muulla tavoin järjestämään laadukkaasti. Ostopalveluiden osuutta oli esityksen mukaan tarkoitus lisätä. Lautakunta haluaa varmistaa, etteivät ostopalvelun korit muodostu liian suuriksi, vaan mahdollisimman monella palveluntuottajalla on mahdollisuus tuottaa palvelua. Palveluntuottajilla tulisi myös olla mahdollisuus laskuttaa niin sanottu vanhempien osuu

De bostadslösas natt 17.10 ställer frågan om den bostadslösa blivit utslagen eller själv ställt sig utanför13.10.2021 10:15:22 EEST | Tiedote

Temat för De bostadslösas natt i år är Utanför – utslagen vs. exkluderad. Temat Utanför lyfter fram de orsaker till bostadslöshet som beror på samhällets strukturer. Medborgarrörelsen för De bostadslösas natt kräver åtgärder för att bekämpa utslagning och bostadslöshet på bostadsmarknaden. Enligt Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s statistik fanns det i Esbo i fjol sammanlagt 523 bostadslösa personer.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme