Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon talousneuvottelut päättyivät

Jaa

Valtuustoryhmien puheenjohtajien neuvottelut Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmasta päättyivät sopimukseen, jossa ovat mukana valtuustoryhmät lukuunottamatta Vihreitä, Vasemmistoliittoa ja Sinisiä. Sopimuksen mukaan talouden tasapainoa haetaan viiden vuoden aikana hidastamalla käyttömenojen ja henkilöstömäärän kasvua, pienentämällä investointikustannuksia, kasvattamalla tuloja sekä myymällä kaupungin omistamia kiinteistöjä ja toimitiloja.

Käyttötaloutta tasapainotetaan 147 miljoonalla eurolla viiden vuoden aikana. Investointikustannuksia pienennetään vähintään 10 prosenttiyksiköllä investointiohjelman laajuutta ja laatua tarkistamalla ja asettamalla 250 miljoonan euron vuosikatto. Yleistä kiinteistöveroprosenttia nostetaan 0,07 prosenttiyksikköä.

Ohjelman vaikutusta arvioidaan vuosittain kehysneuvottelujen yhteydessä. Mikäli talouden sopeutusohjelma ei ole kääntänyt kaupunkikonsernin menojen ja tulojen epätasapainoa syksyyn 2022 mennessä, tarkastellaan myös sopeutuksen lisäämistä ja kunnallisveron korotusta. Ohjelmakauden aikana tarkastellaan myös kaupungin rahastojen käyttöä.

Kaupungin henkilöstömäärän kasvua hillitään tehtävien uudelleen järjestelyillä ja digitalisaatiolla sekä prosesseja ja johtamista kehittämällä. Nykyisen henkilöstösopimuksen sisältöä tarkistetaan sote-uudistuksen ja digitalisaatiohankkeiden osalta. Etätyö mahdollistetaan myös koronapoikkeustilan jälkeen työn tekemisen joustavuuden parantamiseksi ja tilatarpeen pienentämiseksi. Lyhytaikaisia sijaisuuksia vähennetään.

Sivistystoimessa tavoitteena on yhtenäinen kasvun ja opin polku. Kotihoidontuen kuntalisää maksetaan jatkossa 160 euroa/kk alle 2,5-vuotiaille. Kuntalisän jatkosta päätetään silloin, kun hallituksen perhevapaauudistus astuu voimaan. Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa tehdään palveluverkkouudistus. Yksityisen palveluntuotannon osuutta varhaiskasvatuksesta nostetaan ottamalla käyttöön palveluseteli. Toiselle asteelle pääsyä helpotetaan. Uusissa kouluissa ja päiväkodeissa otetaan käyttöön kustannustehokkaat tyyppiratkaisut ja standardivarustelu.

Osa vaativista sosiaalipalveluista, joissa markkinahinta on kohonnut omaa tuotantoa kalliimmaksi, otetaan kaupungin hoidettaviksi. Vanhusten kotihoidossa lisätään välittömän asiakaspalvelun osuutta toimintaa kehittämällä. Terveysasemien toimintaa tehostetaan ja käyttöön otetaan uusia digitaalisia palveluja. Kuljetusten yhdistely otetaan käyttöön.

Investointikatosta huolimatta peruskorjaushankkeet pyritään toteuttamaan suunnitellussa aikataulussa.  Kaupunkirakennetta ja palveluverkkoa kehitetään kokonaistaloudellisesti. Kaupunki palveluna eli as a service -tyyppisten toimintamallien avulla vähennetään uusien investointien tarvetta ja tehostetaan olemassa olevien tilojen yhteiskäyttöä.

Kaupunginhallitus päätti toukokuussa, että laaditaan Taloudellisesti kestävä Espoo -tuottavuus- ja sopeutusohjelma, jolla suunnitelmallisesti parannetaan Espoon tuottavuutta ja talouden tasapainoa vuosina 2020-2025. Ohjelmasta on tarkoitus päättää valtuuston kehys- ja veroprosenttipäätöksen yhteydessä lokakuussa 2020.

Ilman sopeutustoimenpiteitä Espoo-konsernin lainakanta kasvaisi kuuteen miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

Lisätietoja:

valtuuston neuvottelutoimikunnan puheenjohtaja Gestrin Christina (SFP), p. 050 511 3121,

christina.gestrin@gmail.com

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksesta 28.10.202028.10.2020 21:12:53 EETTiedote

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi kokouksessaan suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärät lukuvuodeksi 2021-2022. Aloituspaikkoja varataan aikaisempia vuosia enemmän niin määrällisesti kuin suhteessa peruskoulun päättävän ikäluokan kokoon. Lautakunta päätti lisäksi, että Keski-Espoon oppilasalue ja Pohjois-Espoon oppilasalue yhdistetään 1.1.2021 lukien. Oppilasalueen nimeksi tulee Keski- ja Pohjois-Espoon oppilasalue.

Työtä yhdessä 2020 -tapahtuma luotasi kuntien uutta roolia työllisyydenhoitajana: Ensi vuonna yhä useampi työtön saa työnhakupalvelunsa TE-toimiston sijaan kunnalta23.10.2020 08:25:05 EESTTiedote

Helsinki, Espoo ja Vantaa järjestivät 21.10.2020 verkkotapahtuman Työtä yhdessä 2020, jossa nostettiin esiin työllisyydenhoidon ajankohtaisia teemoja. Tapahtuma oli kolmen suuren kaupungin lähtölaukaus tammikuussa 2021 käynnistyville työllisyyden kuntakokeiluille. Työvoimapalvelujen uudistaminen on mitä ajankohtaisin aihe suomalaisen työelämän ollessa murroksessa digitalisaation, globalisaation ja koronapandemian vuoksi. Tapahtuman pääpuhujia olivat työministeri Tuula Haatainen ja teknologiavaikuttaja Taneli Tikka. Päivän kestävän livelähetyksen juonsi André Noël Chaker. Kuntatalolta lähetettyyn tapahtumaan osallistui työministerin, kuntapäättäjien ja yritysten edustajien ohella yli 2500 osallistujaa verkkovälitteisesti eri puolilta Suomea. Puheenvuorot löytyvät Kunta-TV:n sivuilta tallenteina viikolla 44/2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme