Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2018

Jaa
Tulostavoitteiden tehtävänä on ohjata kaupungin toimintaa valtuuston päättämään suuntaan. Valtuusto asetti kaupungille 39 sitovaa tulostavoitetta, joista tarkastuslautakunnan arvion mukaan toteutui 17. Konserniyhteisöille asetettiin 24 sitovaa tulostavoitetta, joista arvioitiin 12 toteutuneen. Liikelaitoksille asetetuista neljästä tulostavoitteesta yksi toteutui. Asetetuista tulostavoitteista jäi näin ollen huomattava osa toteutumatta.

Toimialoille on asetettu aikaisempaa enemmän asukas- ja asiakaslähtöisiä sitovia tulostavoitteita. Tavoitteiden toteuttamiseksi asukas- ja asiakasvaikuttamisen prosesseja ja osallisuustoimintaa tulee kehittää mahdollistavampaan suuntaan.

Espoon talouden haasteina ovat hidas verotulojen kasvu sekä väestönkasvun ja väestörakenteen muutoksen aiheuttamat lisääntyvät palvelu- ja investointitarpeet. Väestömäärä kasvoi vuoden aikana lähes 4 600 asukkaalla. Verotulot kasvoivat vain 0,8 prosenttia edellisvuodesta. Kaupungin ja sen liikelaitosten sekä taseyksiköiden vuosikate oli 195,5 milj. euroa, mikä oli 35 milj. euroa alhaisempi kuin vuonna 2017. Tilikauden tulos 34 milj. euroa oli 52 milj. euroa edellisvuotta pienempi. Sekä kaupungin että konsernin lainakanta kasvoivat. Konsernin lainakanta oli vuoden 2018 lopussa 3 503 milj. euroa. Konsernilainaa on asukasta kohden 12 336 euroa. Kaupunkikonsernin bruttoinvestoinnit olivat lähes 500 milj. euroa, joista tulorahoituksella pystyttiin rahoittamaan noin 65 prosenttia. Talouden tasapainottamisen ja tuottavuuden TATU 2 -ohjelman tavoitteiden toteuttaminen on välttämätöntä taloudellisen kestävyyden saavuttamiseksi sekä kaupungin että konsernin talouden tasapainottamiseksi.

Espoon työttömyysaste oli vuoden 2018 lopussa 7,9 prosenttia, laskua edelliseen vuoteen verrattuna oli 0,6 prosenttiyksikköä. Nuorisotyöttömyys on laskenut kesäkuusta 2016 alkaen. Korkeasti koulutetut ovat edelleen merkittävä työttömien ryhmä. Työmarkkinatuen 19,9 milj. euron kuntaosuuskustannukset olivat edelleen korkealla tasolla.

Vuoden 2018 lopussa vieraskielisiä kaupunkilaisia oli lähes 49 000. Kaupungin on entistä enemmän kohdistettava toimenpiteitä perheiden kotouttamiseen, lasten varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin sujuvoittamiseen sekä työllistymisen nopeuttamiseen.

Tarkastuslautakunta arvioi ikäihmisten ja vammaisten hoivapalveluiden valvontaa. Ikäihmisten hoivapalvelujen valvonnassa on havaittu puutteita muun muassa henkilökunnan mitoituksessa, lääkärille pääsyssä, perushoidossa, lääkeluvissa, henkilökunnan kielitaidossa ja hoitosuunnitelmissa. Valvontaa on päätetty vuonna 2019 tehostaa ja valvontakäyntejä lisätä, mitä tarkastuslautakunta pitää tarpeellisena. Vammaispalveluissa suurimmat puutteet ovat kohdistuneet laitoshoidon toteutukseen ja kahteen asumisyksikköön. Vammaispalveluissa valvontaresurssit ovat olleet puutteelliset. Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että vammaispalvelujen valvontaa tehdään nykyistä suunnitelmallisemmin ja sen toteuttamiseen varataan riittävät resurssit.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n tarkastuslautakuntien yhteisarvioinnin aiheena oli Lasten ja nuorten pääsy mielenterveyspalvelujen piiriin. Lasten ja nuorten pääsy mielenterveyspalveluihin ei ole kaikilta osin sujuvaa, eikä palvelujen tuloksellisuutta seurata kaikilla palvelujen järjestäjätahoilla järjestelmällisesti. Arvioinnissa nähtiin tärkeänä muun muassa perustason mielenterveyspalvelujen vahvistaminen, lääkäriresurssien vahvistaminen ja tiedonkulun parantaminen eri toimijoiden välillä, yhteistyökäytäntöjen ja hoitoketjujen luominen sekä intensiivisen avohoidon lisääminen. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä opiskeluhuollossa todettiin vajausta terveydenhoitajien, lääkärien, koulukuraattorien ja psykologien määrässä. Näiden palvelujen henkilöstön määrää on lisättävä vastaamaan kasvavaa palvelutarvetta, jotta palvelujen piiriin päästään viiveettä.

Tarkastuslautakunnan arviointi perustuu valtuustokauden kattavaan arviointisuunnitelmaan sekä vuosittaiseen arviointiohjelmaan. Arviointikertomus luovutettiin kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle 6.5.2019.

Lisätietoja antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Paula Viljakainen, puh. 050 5727 497.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye