Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon virkistysvisiot edistävät lähiluonnon hyödyntämistä liikkumisen ja hyvinvoinnin lähteenä

Jaa
Virkistysvisioiden tavoitteena on luoda kokonaiskuvaa liikunta- ja virkistyspalveluiden tarpeesta ja varata virkistysalueille riittävästi tilaa maankäytön suunnittelussa. Kaupungin kasvaessa ja tiivistyessä on tärkeää varmistaa riittävä lähiluonto ja lähiliikuntapaikat espoolaisille asuinalueille. Kaikille suuralueille laadittavat virkistysvisiot tähtäävät vuoteen 2050, ja nyt valmistuvat Leppävaaran, Matinkylän ja Tapiolan suuralueiden virkistysvisiot.
Leppävaaran urheilupuistosta löytyy kaikille jokaisena vuodenaikana virkistävää ja monipuolista tekemistä. Kuva: Janne Ketola, Summit Media Oy
Leppävaaran urheilupuistosta löytyy kaikille jokaisena vuodenaikana virkistävää ja monipuolista tekemistä. Kuva: Janne Ketola, Summit Media Oy

Espoo-tarinassa Espoon yhtenä vahvuutena on nostettu espoolaisten arvostamat lähiluonto, virkistysalueet, järvet sekä rantaraitti ja merellisyys. Virkistysvisiotyö painottuu liikunta- ja virkistyspalveluiden sekä virkistysalueiden vaatiman tilantarpeen tunnistamiseen ja niiden luoman verkoston muodostamiseen ja kehittämiseen. Visio on suunnittelutyökalu, jonka avulla näitä tarpeita tarkastellaan osana laajempaa maankäytön suunnittelua, ja virkistysvisio tuleekin yhteensovittaa muiden maankäytön suunnitteluun liittyvien teemojen kanssa kuten ekologiset verkostot, luontoarvot, liikenne ja rakentaminen.

Vuoteen 2050 tähtäävät virkistysvisiot kehittyvät ja muotoutuvat Espoon vuoteen 2060 tähtäävän yleiskaavatyön yhteydessä sekä tarkemmalla suunnittelutasolla. Yleiskaavatyössä virkistysnäkökulma yhteensovitetaan muiden yleiskaavan tavoitteiden ja näkökulmien kanssa. Esimerkiksi lähipuistojen, yksittäisten urheilulajien, kuntopolkujen tai pienten kaupunkiviljelmien sijainnit suunnitellaan tarkemmin asemakaavoituksessa ja yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa.

Monipuolisia ja helposti savutettavia kohteita kaikille

Lähellä sijaitsevat virkistysalueet ja -palvelut mahdollistavat terveellisen, kestävän kehityksen mukaisen elämäntavan, jossa virkistys on osa arkea. Mitä lähempänä luonto- ja lähivirkistysalue sijaitsee, sitä todennäköisemmin ja useammin sitä käytetään. Esimerkiksi koulu- ja päiväkotimetsien tarpeellisuutta tukee myös tieto viheralueiden terveyshyödyistä, ja väestön ikääntyessä laadukkaan lähiympäristön merkitys korostuu, kun liikkuminen kauas kodin läheltä on motorisista syistä hankalampaa.

Nyt valmistuvat Suur-Leppävaaran, Suur-Matinkylän ja Suur-Tapiolan virkistysvisiot jatkavat jo valmistuneiden visioiden sarjaa. Suur-Espoonlahden virkistysvisio ja Espoon merellinen virkistysvisio valmistuivat vuonna 2018. Vanhan Espoon ja Kauklahden virkistysvision laatiminen on tarkoitus käynnistää vuonna 2023. Tiiviiden kaupunkialueiden virkistysvisioiden merkitys korostuu tulevaisuudessa entisestään, kun kaupungin väliluku kasvaa ja virkistyspalveluiden ja -alueiden käyttäjiä on entistä enemmän.

Alueelliset vetovoimakohteet palvelevat tyypillisesti laajempaakin käyttäjäkuntaa

Virkistysvisio 2050 on hyvin ajankohtainen, ja visioissa on tunnistettu niin seudullisesti kuin alueellisesti merkittäviä virkistyskohteita. Nämä vetovoimakohteet palvelevat usein myös huomattavasti suuraluetta laajempaa käyttäjäkuntaa. Tällaisia vetovoimakohteita ovat esimerkiksi Leppävaaran urheilupuisto, Matinkylän alueella rantaraitti ja Tapiolan alueella kulttuurikohteet ja rantavyöhykkeen kohteet.

Kaupunkisuunnittelukeskuksen maisema-arkkitehtien johtamien työryhmien valmistelemat virkistysvisiot ovat taustaselvityksiä oman sekä kaupunkisuunnittelulautakunnan työn tueksi. Visiot toimivat myös käynnistyneen yleiskaavatyön yhtenä lähtötietoaineistona, ja niitä tarkistetaan ja tarvittaessa päivitetään.

Virkistysvisioiden laatimisessa on hyödynnetty laajasti eri lähdeaineistoja ja aiempia asukaskyselyjä. Yleiskaavatyön ja tarkemman asemakaavoituksen yhteydessä järjestetään asukkaille tilaisuuksia tuoda esiin näkemyksiä ja vaikuttaa oman asuinalueensa suunnitteluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ina Westerlundmaisema-arkkitehti (Leppävaaran alue)Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

Puh:040 636 9256

Jenny Asantimaisema-arkkitehti (Tapiolan alue)Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

Puh:040 636 5495

Mari Soinimaisema-arkkitehti (Matinkylän alue)Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

Puh:040 636 9844

Kuvat

Leppävaaran urheilupuistosta löytyy kaikille jokaisena vuodenaikana virkistävää ja monipuolista tekemistä. Kuva: Janne Ketola, Summit Media Oy
Leppävaaran urheilupuistosta löytyy kaikille jokaisena vuodenaikana virkistävää ja monipuolista tekemistä. Kuva: Janne Ketola, Summit Media Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon liikuntalautakunta on tarkastanut Liikunnan ja urheilun tulosyksikön maksuja: maksutulojen korotukset eivät nosta lasten ja nuorten harrastamisen hintaa18.4.2024 18:33:56 EEST | Tiedote

Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 18.4.2024 toimenpiteistä, joilla nostetaan Liikunnan ja urheilun maksutuloja noin miljoonalla eurolla. Muutokset tulevat voimaan vuoden 2025 alusta. Maksutulojen korotukset ovat osa kaupunkitasoista Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmaa, jonka tavoitteena on parantaa kaupungin talouden tasapainoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye