Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon yleiskaavalle on hyväksytty tavoitteet

Jaa
Espoon uusi, koko kaupungin kattava yleiskaava tähtää vuoteen 2060. Kaupunginhallitus hyväksyi yleiskaavalle tavoitteet kokouksessaan 13.3.2023. Tavoitteissa korostuvat kaupungin kestävä kasvu, ilmastoviisaus ja liikenneyhteyksien parantaminen sekä viihtyisyys ja luonnonläheisyys. Seuraavaksi alkaa kaavaluonnoksen valmistelu tavoitteiden pohjalta.

Yleiskaavan tavoitteet perustuvat Espoo-tarinaan, kaupungin strategiaan. Yleiskaava on yleispiirteinen maankäytön ja liikenteen suunnitelma, jossa kaupunkia ja sen kehitystä tarkastellaan kokonaisuutena. Yleiskaava ohjaa yhdyskunnan eri toimintojen kuten asutuksen, palveluiden, työpaikkojen ja virkistysalueiden sijoittumista ja yhteensovittamista.

Juuri hyväksytyt tavoitteet ohjaavat koko yleiskaavatyötä ja ennakoivat kaupungin kehitystä tulevina vuosikymmeninä.
-Nyt alamme laatia tavoitteiden pohjalta kaavaluonnosta. Yleiskaava kattaa koko Espoon, joten suunnittelutyössä käytettävä lähdeaineisto on määrällisesti mittava, minkä lisäksi suunnittelijoiden tehtävänä on yhteensovittaa kaavaluonnoksessa useita, toisinaan ristiriitaisiakin näkökulmia ja toiveita, kuvailee kaupunkisuunnittelukeskuksen yleiskaavapäällikkö Essi Leino yleiskaavatyön haastavuutta.

Espoo kasvaa ja tiivistyy kestävästi

Ennusteiden mukaan kaupungin kasvu tulee jatkumaan. Tavoitteena on, että väestön ja työpaikkojen kasvuun varautumalla kaupungin kehitys on tulevina vuosikymmeninä suunnitelmallista ja kestävää.

Keskuksista halutaan vetovoimaisia ja toiminnoiltaan monipuolisia. Yleiskaavalla halutaan mahdollistaa sekä omaleimaisten kerrostalo- että pientaloalueiden kehittyminen. Molempia tarvitaan monimuotoisessa ja erilaisiin asumistoiveisiin vastaavassa kaupungissa. Samalla on tärkeää torjua segregaatiota.

Kestävä kaupunki rakentuu raiteiden ja merkittävien joukkoliikennereittien varrelle, jonne kaupungin kasvua ensisijaisesti ohjataan. Yleiskaavan tavoitteena on turvata monipuolisen elinkeinotoiminnan, oppilaitosten ja innovaatiokeskittymien tarpeita elinvoimaisuuden vahvistamiseksi. Siksi on tärkeää varata riittävästi tilaa ja mahdollisuuksia myös monipuoliselle työpaikkarakentamiselle.

Espoo on ilmastoviisas verkostokaupunki

Ilmastonmuutosta torjutaan mahdollistamalla hiilineutraaleja energiaratkaisuja ja huolehtimalla hiilinieluista ja -varastoista esimerkiksi osoittamalla merkittävimmät hiilinielut ja -varastot kaavassa viheralueiksi.

Yleiskaavan tavoitteena on myös tukea siirtymää vähäpäästöisempiin kulkumuotoihin yhdistämällä kaupunkikeskukset toisiinsa hyvillä joukkoliikenneyhteyksillä. Tavoitteena on parantaa poikittaista joukkoliikenneverkkoa. Myös pyöräilyn edellytyksiä parannetaan kehittämällä pyöräilyn pääverkkoa.

Espoo on viihtyisä ja luonnonläheinen

Kaupungin tiivistyessä panostetaan viihtyisään ja käveltävään kaupunkiympäristöön sekä palveluiden saavuttamiseen. Arvokkaat kulttuuriympäristöt on tärkeä tunnistaa, jotta niitä voidaan vaalia kaupunkia kehitettäessä.

Tavoitteisiin on kirjattu myös asukaskyselyissäkin korostunut lähiluonnon merkitys. Lisäksi on keskeistä, että viheralueet muodostavat kytkeytyneen verkoston. Espoossa onkin merkittäviä siniviheralueita, jotka palvelevat koko Espoon ja pääkaupunkiseudun ulkoilua. Merellisyyttä ja muita vesistöjä arvostetaan asukaskyselyjen perusteella, ja niiden saavutettavuutta ja palveluja on tavoitteena kehittää.

Espoo haluaa huolehtia luonnon monimuotoisuudesta. Laajat ja yhtenäiset viheralueet ovat tärkeä osa ekologista verkostoa ja tukevat ilmastonmuutokseen sopeutumista. Tiivistyvällä kaupunkialueella pienetkin alueet kuten lähipuistot edistävät luonnon monimuotoisuutta.

Yleiskaavan kaavaluonnos valmistuu 2024 ja ehdotus 2025–2026. Tavoitteena on, että yleiskaava hyväksytään vuonna 2027.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi LeinoyleiskaavapäällikköEspoon kaupunki, kaupunkisuunnittelukeskus

Puh:046 877 1911

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on päättynyt22.3.2023 14:35:25 EET | Tiedote

Espoon kaupungin lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen sekä tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen haettiin vilkkaasti kevään 2023 yhteishaussa. Erityisesti Matinkylän uusi lukio kiinnosti hakijoita tänä keväänä. Ammatillisessa koulutuksessa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto sekä Laboratorioalan perustutkinto kiinnostivat eniten yhteishaussa. Kotikunnan vastuuna on varmistaa jokaiselle perusopetuksen päättävälle nuorelle opiskelupaikka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme