Ensi- ja turvakotien liitto

Espooseen avataan Turvakoti Pellas

Jaa

Pääkaupungin turvakoti ry avaa uuden turvakodin Espooseen osoitteeseen Kuninkaantie 40. Palvelu parantaa merkittävästi Uudenmaan turvakotien ruuhkaista tilannetta. Viime vuonna pelkästään yhdistyksen Helsingissä sijaitsevista kahdesta turvakodista jouduttiin käännyttämään 412 asiakasta, koska ne olivat täynnä.

Seitsemänpaikkainen Turvakoti Pellas antaa välitöntä kriisiapua lähisuhdeväkivaltaan. Uudet paikat tulevat tarpeeseen. Espoossa ei ole ollut turvakotitoimintaa viiteen vuoteen.

− Iloitsemme kovasti uuden turvakodin tulosta, kertoo Mari Ahlström, Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja.
– Turvakoti Pellaksen myötä turvakotipalveluiden saatavuus paranee koko läntisellä Uudellamaalla, hän toteaa.

Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää tukea, neuvontaa ja ohjausta. Väkivaltaa kokenut pääsee keskustelemaan väkivaltatyöhön erikoistuneen työntekijän kanssa. Myös lapsia autetaan väkivaltakokemuksesta toipumisessa. Väkivallan tekijöitä autetaan yhdistyksen Lähisuhdeväkivaltatyön yksikössä tai yhteistyössä Lyömätön linja Espoossa ry:n kanssa.

− Tulemme Turvakoti Pellaksessa auttamaan vuosittain noin 150-200 väkivaltaa kokenutta, iloitsee Karola Grönlund, Pääkaupungin turvakoti ry:n toiminnanjohtaja.
− On hienoa, että väkivaltapalvelut ovat vahvistuneet pääkaupunkiseudulla viimeisen kahden vuoden aikana. Vuosi sitten avatun Turvakoti Toukolan myötä turvakotipalveluistamme sai apua noin 150 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna, Grönlund toteaa.

Kriisiavun lisäksi turvakodista saa tietoa ja tukea käytännön asioiden järjestämiseen. Turvakotiin voi hakeutua itse tai jonkin tahon ohjaamana. Sinne voi aina soittaa ja keskustella omasta tai läheisen tilanteesta. Yhdistys auttaa myös pitkäkestoisemmin väkivallan aiheuttaman tilanteen ratkaisemiseen ja väkivallasta toipumiseen. Avopalvelut auttavat niitä, jotka eivät tarvitse turvakodin välitöntä suojaa, väkivaltaa käyttäneitä sekä väkivaltaa kohdanneita lapsia. Turvakoteja rahoittaa valtio. Avopalveluita ylläpidetään kuntien maksamilla korvauksilla ja veikkausvoittovaroilla.


Yhä useampi saa väkivaltaan apua

Pääkaupungin turvakoti ry on 40-vuotias väkivaltatyön asiantuntijaorganisaatio. Yhdistyksellä on Helsingissä kaksi turvakotia, tuetun asumisen Asumisyksikkö Kilpola ja avopalveluita tarjoava Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö. Vuoden 2017 aikana yhdistys auttoi yhteensä 1283 henkilöä, joiden elämässä oli perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa. Heistä 944 oli aikuisia ja 339 lapsia.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämistä 13 turvakodista sai vuonna 2017 apua 1349 aikuista. Lapsia turvakodeissa oli 1268. Väkivaltatyön avopalveluissa autettiin yhteensä 3381 henkilöä, joista aikuisia oli 2902 ja lapsia 479. Kaikissa palveluissa asiakasmäärät ovat kasvaneet, mutta suurinta kasvu on ollut väkivallan avopalveluissa, jossa asiakkaita oli 872 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Uuden turvakodin avaaminen on osa naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyn toimenpideohjelmaa ja Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Karola Grönlund
toiminnanjohtaja, Pääkaupungin turvakoti ry, p. 044 275 3006

Mikko Savelainen
viestintäpäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto ry, p. 040 5877 278

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 30 jäsenyhdistystä toimivat ympäri Suomea.

Pääkaupungin Turvakoti ry tuottaa laitos- ja avopalveluja perhe- ja lähisuhdeväkivallan kaikille osapuolille. Yhdistyksen ylläpitämän kolmen turvakodin lisäksi apua tarjotaan Asumisyksikkö Kilpolassa ja lähisuhdeväkivaltatyön yksikössä . 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Hyvä teko lapselle -palkinto FinnBrain tutkijoille16.1.2019 15:00:00 EETTiedote

Ensi- ja turvakotien liitto on myöntänyt vuoden 2018 Hyvä teko lapselle -palkinnon FinnBrain- tutkimusryhmälle. Ryhmä tutkii raskauden ja lapsuuden aikaisten elämäntapahtumien ja olosuhteiden vaikutuksia vauvan kehitykselle. Tutkimusryhmä on tuonut esiin vauva-ajan korvaamattoman merkityksen aivojen kehitykselle ja lapsen koko elämälle innovatiivisella tavalla. Kiistaton tutkimustieto auttaa vaikuttavien palvelujen kehittämisessä ja lisää ymmärrystä vauvojen elämään pitkäkestoisesti vaikuttavista päätöksistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme