Aviador Kustannus

Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä on kirjallisuusnobelisti Louise Glückin syväluotaava katsaus amerikkalaiseen nykyrunouteen

Jaa

Laajasta ja korkeatasoisesta runotuotannostaan tunnetun Louise Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä. Syvällisten ja yleismaailmallisten aiheiden pohdinnan lisäksi hän esittelee kymmenen lahjakasta amerikkalaista nykyrunoilijaa.

Louise Glückin esseekokoelmateos Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä on julkaistu Aviadorin kustantamana. Kirjan on suomentanut Jussi Niemi.

Vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Louise Glück aloitti julkaisevana kirjailijana jo vuonna 1962. Uran huipentanutta Nobelia edelsi nimitys Yhdysvaltain päärunoilijaksi vuonna 2003 ja alkuvuodesta 2020 myönnetty Tomas Tranströmer -palkinto.

Vuoden 2020 kirjallisuusnobelisti Louise Glück tunnetaan laajan ja korkeatasoisen runotuotantonsa lisäksi myös hienona esseistinä. Kokoelmassaan Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä hän käsittelee sekä amerikkalaisen kulttuurin syviä ominaispiirteitä että yleismaailmallisia aiheita. Tuore nobelisti ottaa käsittelyynsä myös romaanitaiteen ja esittää analyysinsa tarinoiden kertomisen perimmäisestä luonteesta.

Glück ottaa lukijan mukaansa matkalle pohtimaan, miksi onnellisuuden kaipuuseen liittyy myös pelon tunteita. Hän pohtii myös nykyihmisen vieraantumisen tuntoja sekä kirjallisuuden ikiaikaista koston teemaa. Lopuksi hän luo syväluotaavan katseen amerikkalaiseen nykyrunouteen esittelemällä joukon lahjakkuuksia, joiden työtä hän oli ohjaamassa vuosikaudet ennen omaa nousuaan koko kirjallisen maailman tietoisuuteen. Kaiken tämän hän tekee myyteistä ja klassisesta kulttuurista ammentavalla näkemyksellä ja sanataiteilijan herkällä vaistolla.

Tuore esseekokoelma on Louise Glückin töiden suomennoksista vasta kolmas. Hänen runojensa ensimmäiset suomennokset esiintyvät amerikkalaisia nykyrunoilijoita esittelevässä antologiassa Merenvaahdon palatsi (Aviador 2019). Lisäksi Glückin runokokoelma Faithful and Virtuous Night (2014) on suomennettu kokonaisuudessaan ja julkaistu nimellä Uskollinen ja hyveellinen yö (Enostone 2020).

Nobel-komitea perusteli New Yorkissa vuonna 1943 syntyneen Glückin valintaa vuoden 2020 kirjallisuusnobelistiksi tämän ”erehtymättömästä runollisesta äänestä, joka koruttomalla kauneudellaan tekee yksilön olemassaolosta universaalia".

GLÜCK, LOUISE : Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä
210 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523810105
Ilmestymisaika: Elokuu 2021

Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt

Haastattelupyynnöt ja tiedustelut pressikuvista voi esittää Aviadorin vs. tiedottaja Miksu Väkiparralle. Lähetämme pyynnöstä myös arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aviador Kustannus
Suotie 15
05200 RAJAMÄKI

http://www.aviador.fi

Aviador Kustannus on kotimainen kustantamo, joka julkaisee kauno- ja tietokirjallisuutta. Valikoimiimme kuuluvat niin klassikot kuin nykykirjallisuuskin, musiikkikirjat sekä käännökset vähän huomioiduilta kielialueilta – kotimaista laatuproosaa ja runoutta unohtamatta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aviador Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme