Skills Finland ry

Etäharjoittelu ei ole este EM-mitalihaaveille

Jaa

Kulunut kevät ja koko maailman poikkeusoloihin ajanut koronapandemia on tuonut suuria muutoksia myös ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills siirrettiin syyskuulta tammikuulle, minkä lisäksi rajoitustoimet ovat heittäneet päälaelleen myös kilpailuun valmentautumisen. Kun oppilaitokset ovat kiinni ja kohtaamiset minimissä, vaatii valmentautumisen suunnittelu luovuutta.

Leila Karhunen tarjoilijalajin finaalissa Taitaja2019 Joensuu -tapahtumassa. Kuva: Skills Finland / Mia Ylhäinen.
Leila Karhunen tarjoilijalajin finaalissa Taitaja2019 Joensuu -tapahtumassa. Kuva: Skills Finland / Mia Ylhäinen.

Kansainvälisessä EuroSkills-ammattitaitokilpailussa ammatilliset osaajat ympäri Euroopan kilpailevat omien alojensa parhaista suorituksista. Tammikuulle 2021 siirretyssä EuroSkills Graz 2020 -kilpailussa esimerkiksi kosmetologit, putkiasentajat ja viherrakentajat kilpailevat oman alansa parhaan tittelistä kukin omassa lajissaan.

Suomesta lähtee joka vuosi EM- tai MM-kilpailuihin virallinen ammattitaitomaajoukkue, joka koostuu omien alojensa huippuosaajista. Itävallassa järjestettävään EuroSkills-kilpailuun Suomesta lähtee 24 kilpailijaa ja 22 tuomarina toimivaa eksperttiä.

Videoyhteyksiä ja treenisali autotallissa

Kilpailuun valmistautuminen vaatii paljon työtä. Huippuunsa hiotut suoritukset, tekninen osaaminen, henkinen valmentautuminen ja alan sanaston hallitseminen englanniksi vaativat kilpailijalta usean kuukauden treenijakson. Mukana on useita valmentajia sekä oma oppilaitos. Lisäksi koko joukkue treenaa yhdessä Skills Finlandin järjestämillä maajoukkueleireillä.

– Kilpailijoiden sisun määrä on tuntunut kasvavan mitä kauemmin olemme tätä erikoisaikaa viettäneet. Tavoitteet ja kunnianhimo nostavat jokaisen valmennusintoa, kertoo Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila.

– Kädentaitojen harjoittelu poikkeusoloissa on haastavaa, mutta useimmissa lajeissa toimivat ratkaisut on löydetty. Kaikki valmennus järjestetään nyt etänä. Osa kilpailijoista on rakentanut kotiinsa työpajan esimerkiksi autotalliin, jossa hän kuvaa harjoittelunsa valmentajien arvioitavaksi, Ripattila kertoo.

Monipuolinen treeni takaa hyvän fiiliksen

Etänä suoritettava valmentautuminen on tullut tutuksi myös ravintolapalvelulajiin osallistuvalle Leila Karhuselle, jonkakevät on mennyt eri tavalla kuin aiemmin oli suunniteltu. Kiireinen tarjoilijan arki, ammattitutkinnon suorittaminen ja tiukka treeniputki vaihtuivat nopeasti etäopintoihin ja itsenäisesti tehtäviin harjoitteisiin.

– Alkuun oli vaikea löytää motivaatiota yksin tekemiseen. Alkukankeuden jälkeen olen kuitenkin löytänyt taas taistelutahdon ja hyvän tahdin treenata. Yksin tehdessä on tärkeää tehdä erilaisia harjoitteita, jotta motivaatio pysyy yllä, Leila kertoo.

Vaikka Leilan opiskelupaikka Turun ammatti-instituutti onkin kiinni, pääsi hän hakemaan koululta valmennuksessa tarvittavia välineitä, kuten serviettejä, saliruuan valmistusvälineitä ja pöytäliinoja. Käytännön tekemisen lisäksi hän harjoittelee teoriaa, esimerkiksi drinkkiohjeita. Ne tulee osata ulkoa kilpailussa.

Vaikka valmentautumisen luonne on muuttunut, ei se ole laskenut kilpailufiilistä.

– Tavoitteeni ovat edelleen korkealla. Odotan kilpailumatkaa innolla! Leila kertoo.

EuroSkills Graz 2020

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään joka toinen vuosi eri puolilla Eurooppaa. Seuraavan kerran kilpailu käydään 6.–10.1.2021 Itävallan Grazissa. Kilpailu siirrettiin koronaviruksen vuoksi syyskuulta 2020 tammikuulle 2021.

Kilpailuun osallistuu 650 nuorta ammattiosaajaa 30:sta Euroopan maasta. Lajeja kilpailussa on 45, ja Suomi osallistuu 22 lajiin. Suomen 24 hengen joukkueeseen on valittu motivoituneimmat ja osaavimmat ammattilaiset karsintakilpailujen kautta.

Suomi on osallistunut EuroSkills-kilpailuun sen alusta lähtien, vuodesta 2008. Suomalaiset ovat menestyneet kilpailussa hyvin, ja vuosien aikana kotiin onkin tuotu kaikkiaan 82 mitalia. Suomen joukkueen lähettää matkaan Skills Finland ry yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, katja.katajamaki@skillsfinland.fi, 040 7320691.

Kuvat

Leila Karhunen tarjoilijalajin finaalissa Taitaja2019 Joensuu -tapahtumassa. Kuva: Skills Finland / Mia Ylhäinen.
Leila Karhunen tarjoilijalajin finaalissa Taitaja2019 Joensuu -tapahtumassa. Kuva: Skills Finland / Mia Ylhäinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista.

Skills Finland ry yhteistyökumppaneineen valmentaa ja lähettää Suomen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin ja järjestää vuosittain kansallisen ammatillisen koulutuksen suurtapahtuman Taitajan.

Yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme